2024/04/29

 

Beždžionę į ministro kėdę

Rytas STASELIS,
žurnalistas

Iš pareigų traukiasi vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas. Svarbiausia – niekas to nė nepastebi. Galima spėlioti, kiek žmonių Lietuvoje pastaruoju metu būtų iškart pasakę, kas užima vidaus reikalų ministro kėdę. Nuo 2012-ųjų, kada dabartinė valdančioji koalicija suformavo ministrų kabinetą, p. Barakauską prisimenu pasirodžius keliomis progomis. Regis, porą sykių, kažkur vėl prisidirbus policijos pareigūnams, jis buvo suorganizavęs viešus aiškinimus, kad tragiškus autoįvykius sukeliantys išgėrę policininkai už vairo – nėra vidaus reikalų ministro, o labiau policijos generalinio komisaro kompetencija (čia yra dalis tiesos). Ir dar atmintyje įstrigo keletas protokolinių renginių, kuriuose p. Barakauskas kažką pagerbia ir kažką įteikia sportininkams, veteranams, metų policininkams ar panašiai.

Jo bendražygiai pasakoja, kad esą pastaruoju metu „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijos deleguotas ministras turėjo rimtų problemų dėl sveikatos. Šios problemos esą ir paskatino jį apsispręsti trauktis iš pareigų, nepaisant TT lyderio Rolando Pakso ir premjero Algirdo Butkevičiaus susitarimo, kad p. Barakauskas toliau turėtų dirbti, ir nepaisant Specialiųjų tyrimų tarybos atliktų kratų partijos būstinėje. Jų metu buvo sulaikytas buvęs vidaus reikalų viceministras TT partijos narys Algimantas Juocevičius, buvęs p. Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis, žinomas televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys, kuris buvo įvardytas ir vienu TT partijos kandidatų į Vilnius mero postą, taip pat viešosios įstaigos „Pradas media“ direktorius Justinas Garliauskas ir bendrovės „NTService“ vadovas Peisachas Kačerginskis.

Nesu linkęs loti ant žmonių dėl jų tikrų sveikatos problemų, tačiau velniškai nesinori matyti, kada jų tarnybinė impotencija ar net ne itin švari veikla valstybės politiniame lauke išvirsta sveikatos bėdomis. Ar bent taip aiškinama.

Premjeras p. Barakausko atsistatydinimo pareiškimą palydėjo komentaru – esą dabar jau buvęs vidaus reikalų ministras buvęs „per patiklus“: „Jis labai didžiulius įgaliojimus suteikė ir patarėjams, ir viceministrams, ir, ko gero, per didelis buvo jo pasitikėjimas savo kabinetu. Kai nėra atskaitomybės, labai griežtai nustatytos pagal tam tikras datas, tai tada, matyt, kai kuriems patinka ir papiktnaudžiauti tarnybine padėtimi.“ („Delfi“ citata)

Kitaip tariant, ministras mėgavosi būdamas svarbiame kabinete, o jo aplinka mėgavosi suteiktais įgaliojimais ir savo, o gal ir partijos interesais (tą turėtų nustatyti arba paneigti STT) „pilino“ VRM biudžetus. Banalu, nors nusišauk.

Naujausia naujienų kronika VRM interneto svetainėje: trečiadienį, spalio 22 d., vidaus reikalų viceministru paskirtas TT narys Paulius Beinaris, kuriam pavesta kuruoti regionų plėtros bei elektroninės informacijos saugos (kibernetinio saugumo!) sritis. Jeigu ką, anksčiau dirbęs Lietuvos zoologijos sodo Bendrųjų reikalų skyriaus vadovu. Po dviejų dienų p. Beinaris atsistatydino, nes nematė galimybių eiti viceministro pareigas „tokioje priešiškoje atmosferoje“, kur „nuo pirmos dienos pateko į tikrų tikriausią purvo ir šmeižto srautą“.
Spėju, TT partija šiuo paskyrimu bandė suręsti „atsakymą Chemberlainui“ – STT: jūs krečiate mūsų būstinę ieškodami „juodosios kasos“, o mes į vidaus reikalų viceministrus – žmogų iš Lietuvos zoologijos sodo (neturiu nieko prieš p. Beinarį, tačiau pagal žanrą jo vietoje turėjo būti beždžionė). Dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbtais duomenimis, viešuosius pirkimus tiriantiems STT pareigūnams įtarimų sukėlė praeitą rudenį surengtas labdaros renginys „Pirk dramblį“, kurio metu surinktos lėšos buvo skirtos Kauno zoologijos sodui. Projektą oficialiai globojo TT vedlys Rolandas Paksas, o jo dukra Inga Stumbrienė neseniai tapo zoologijos sode įkurdinto kilniojo erelio krikštamote. Neoficialiomis žiniomis, labdaros projektas ikiteisminiame tyrime yra traktuojamas kaip tam tikras virtualus kyšis partijai „Tvarka ir teisingumas“, kurio vertė – bemaž 100 tūkst. litų.

STT neoficialios interpretacijos čia yra antraeilės svarbos todėl, kad jas reikės pagrįsti ir įrodyti teisme. Tačiau šis paskyrimas kaip veiksmas – labai „paksiškas“. Kažkada, prieš savo apkaltą įsiutęs ant viso pasaulio dėl primetamų sąsajų su pagrindiniu prezidento kampanijos rėmėju – Jurijumi Borisovu, p. Paksas paskyrė jį savo oficialiu patarėju. Ir galutinai nusipjovė šaką, ant kurios sėdėjo. Dabar – beždž…, pardon, p. Beinaris.

Tuščia jo. Drįstu priminti, kad VRM nėra koks absurdo teatras. Tai svarbi valstybės institucija, kuri atsakinga už viešąjį saugumą, viešąjį administravimą, elektroninę valdžią, regionų plėtrą, elektroninės informacijos saugą, vietos savivaldą, valstybės tarnybą ir nuo naujesnių laikų – kūno kultūrą ir sportą.

Šiose srityse, atleiskite, nėra ką veikti? Nereikia struktūrinių reformų, proto pastangų, kvalifikuotų pareigūnų, nesvarbu, kokie jie būtų: karjeros valdininkai ar politiniai atstovai? Tokia gyvoji komedija už 2,27 mlrd. Lt mokesčių mokėtojų sąskaita, pridūrus daugiau 600 mln. Lt ES struktūrinės paramos per du finansinius laikotarpius 2007–2013 m. ir 2014–2020 m. O dar pridurkite valstybės insvesticijų program…

Labai gerai gyvename galėdami leisti tokius į valdžią, pasitikėti. Ir pinigų turime kaip šieno. Akivaizdžiai per daug.

——-
Autorius: Rytas STASELIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video