2024/05/12

 

KAM SKAMBINA VARPAI?..

Kristinos Valytės nuotrauka
Nomeda SIMĖNIENĖ Redaktorė

Savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose mirgėte mirgėjo pusnynuose paskendusių medžių, augalų nuotraukos. Kartu su šiuo grožiu liejosi ir aimanos, kad naktimis šalnos, dienomis vos vos pliusinė temperatūra balandžio pabaigoje pridarė nuostolių pasėliams, gėlininkams, daržininkams.

Vaizdai gražūs, gal net žiemą retai būna užburiančio pusnynų baltumo. Savaitgaliui prognozės kardinaliai priešingos. Žadama net iki 21 laipsnio šilumos. Normalu? Džiūgauti neverta.

Feisbuke ar televizijos kanaluose kasdien matome dar pražūtingesnių vaizdų iš viso pasaulio. Ištvinusios upės be gailesčio žudo viską, kas pasitaiko jų kelyje. Nesibaigiančios liūtys skandina net ir prabangaus Dubajaus turtus – naujausio modelio mašinas, verčia su šaknimis sukurtus parkus, griauna namus, tvindo gatves ir aikštes. Ką ir kalbėti apie nesibaigiančių karinių konfliktų žalą visai ekosistemai.

Kad ir kiek ekologai, klimatologai skambina pavojaus varpais, tie, nuo kurių daugiausia priklauso pasaulio stabilumas, lyg kurti ir akli tęsia savanaudiškais interesais paremtus veiksmus, keldami dar didesnį chaosą.

Prisiminkime vieną seną ir visiems gerai žinomą posakį – jei nori pakeisti pasaulį, pradėk jį keisti nuo savęs.

Ekstremalūs įvykiai priverčia mąstyti ir perkratyti savo paties veiksmus.

Ar elgiuosi tinkamai, blaiviai ir išmintingai? Ar man reikia vis naujo automobilio, kompiuterio ar telefono? Ar reikia vis naujos, kad ir prastos kokybės, bet tik naujos, suknelės? Jei tikrai norisi atsinaujinti, galima paieškoti ir alternatyvų tiek technikos, tiek garderobo srityje.


Suprantama, visi mes turime nuodėmių. Tik norisi pažadinti ketinimą įsivertinti pačiam save ir pradėti keisti pasaulį kad ir nuo mažyčio asmeninio žingsnelio. Ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo vaikų, anūkų ateities. Dėl mūsų Žemės, kuri tokia graži ir buvo mums dosni.

Vietoj moralo Viljamas Šekspyras:

„Dėl to ir metų laiko neatskirsi.
Nukaršęs baltagalvis šerkšnas puola
Raudonos rožės pumpurų glėbin.
Ant apledėjusio žiemos vainiko
Uždėta puokštė vasaros gėlių
Lyg pajuokai. Pavasaris kvapnus
Ir vasara, ir nokstantis ruduo,
Ir net žiema piktoji – mainos rūbais.
Nustebusiam pasauliui nebeaišku,
Kas čia per metų laikas. Šios blogybės
Pareina nuo mūs ginčų ir kivirčų:
Mes jas pagimdom, mes dėl jų kalti!“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Mano nuomone, buvo atšilimas, buvo ledynmetis, dabar vėl atšilimas. Visgi manau, ledynmetis būtų dar blogiau už atšilimą.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video