2024/04/30

Pasaulis emokidų akimis arba išskirtinumo kaina

Pastaruoju metu vis dažniau visuomenę šiurpina pranešimai apie savo noru iš gyvenimo pasitraukiančius jaunus žmones. Užuot gyvenę, jie mieliau pasirenka mirtį, kad paskui, pasak jų, gyventų geresniame pasaulyje.

Daugumos jaunų žmonių pasirinkimas susijęs su judėjimu „Emo“. Nežinia, ar buvo šio judėjimo narės ir kelios kupiškėnės, kurios taip pat vos nepapildė Anapilin išėjusių jaunų žmonių gretų. Šis skaudus įvykis patvirtina, kad įvairūs judėjimai nėra kažkur toli nuo mūsų – jų narių gali būti ir provincijoje.

Jaunimo mintys

Kalbinti jaunuoliai ir merginos Kupiškio Jaunimo centre sakė, kad dauguma jaunų žmonių atrodo kaip „Emo“, bet iš tiesų tai tik jų aprangos stilius. Tikrojo „Emo“ judėjimo, gal ir nėra – yra tik tam tikros jo užuomazgos ar elementai. Reikia, kad jaunimas turiningai leistų laisvalaikį. Tuomet gal nebūtų ir tokių judėjimų. Žmones veikia per televiziją rodomi įvairūs muzikiniai klipai, hardcore muzikos atlikėjų stilius, gyvenimo būdas, o jis ne visada yra teigiamas. Iš pradžių atrodo, kad tai yra kažkas labai „kieta“, padėsiančio išsiskirti iš kitų.

Kad jaunimas renkasi tokį judėjimą, įtakos turi gal kažkada vaikystėje patirtos traumos, sveikatos sutrikimai, vienišumo jausmas, nesusikalbėjimas su tėvais ar draugais. “Emo„ labai uždaras judėjimas – ten daugiau bendrauja vieni su kitais, plačiau to neviešindami.

„Šio judėjimo žmonės į viską stipriai emocionaliai reaguoja – susodink kartu penkis „Emo“ narius – tai bent vienas pagalvos apie savižudybę, nes jam galėjo pasirodyti, kad draugai ne taip į jį pažiūrėjo, – samprotavo jaunuolis. – Šių žmonių nuotaikų kaita labai didelė, todėl net ir maža nesėkmė jiems atrodo, kaip neįveikiama kliūtis“.

„Prancūzijoje yra jaunimo grupių, kurios įsitraukia į tokius subkultūrų judėjimus. Ten gal daugiau reiškiasi gotai nei „Emo“ judėjimo nariai, – pasakojo Kupiškyje šiuo metu savanoriškai su jaunimu dirbanti prancūzaitė Fanny Barret. – Svarbiausia priežastis, kodėl jaunimas buriasi į tokias grupes, tai noras atkreipti dėmesį į save. Grupinių atvejų, kai pasirenkama savižudybė, yra buvę ir Prancūzijoje, tačiau tai labai reti atsitikimai.

Pasak Jaunimo centro savanorio Halit Somar, jis Vokietijoje nepažįsta žmonių, kurie būtų „Emo“ judėjimo nariai. Jo nuomone, tai daugiau yra mados dalykas, – jeigu vieni rengiasi juodai, tai ir kitiems taip norisi, bando pamėgdžioti tam tikrą elgesį. Tai lyg savotiška saviraiškos priemonė, noras pasirodyti draugams. Ko gero, savižudybės problema kyla ne iš judėjimo ideologijos, bet nesusitvarkant jaunam žmogui su savo vidiniu pasauliu.

„Prieš porą metų teko būtent Lietuvoje susipažinti su „Emo“ judėjimo nariais. Iš pradžių šokiruoja, kad taip drastiškai jaunimas sprendžia savo problemas. Gerai yra tai, kad tuomet sutiktas kupiškėnas, „Emo“ judėjimo narys, šiuo metu jau nebepriklauso tam judėjimui“, – pasakojo H. Somar.

Apie psichologinę pagalbą ne tik Kupiškyje

Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus bei Subačiaus gimnazijose, Kupiškio Povilo Matulionio ir Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėse mokyklose dirba psichologės. Kai kurie mokiniai dėl tam tikrų priežasčių nenori kreiptis į mokyklos psichologę, todėl turi galimybę kreiptis į Pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centro psichologę.

Visos Lietuvos jaunimas gali gauti nemokamą pagalbą internetu www.jppc.lt/draugas, www.vaikulinija.lt.. www.klausau.lt tinklapyje galima sužinoti psichologinės pagalbos telefonu numerius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video