2024/04/29

 

V. RUPŠYS: ŠALYJE TRENIRUOSIS DAUGIAU NEI 20 TŪKST. NATO IR LIETUVOS KARIŲ

Lietuvos kariuomenės aktyvaus pratybų periodo pristatymas. ELTOS nuotrauka

Artimiausią mėnesį prasidėsiant intensyviajai NATO pratybų fazei, Lietuvoje treniruosis daugiau nei 20 tūkst. šalies ir sąjungininkų karių, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Bus didžiulis matomumas kariuomenės Lietuvoje, tai turėtų būti pastebėta ir (…) turės efektą mūsų visuomenei. Keliais judės daug technikos, gali būti ir trukdžių ar įvykių. Pranešame gyventojams, kad tokia technika važinės, raginame elgtis atsakingai tiek lenkiant, tiek prasilenkiant, taip pat bendraujant su kariais“, – žurnalistams antradienį sakė V. Rupšys.

„Šį pavasarį apytiksliais skaičiavimais gali būti apie 20 tūkst. Lietuvos ir sąjungininkų kariuomenės Lietuvoje. (…) Tai atsakas į pasikeitusią geopolitinę situaciją, kaip ir mūsų sąjunginiai gynybos planai. Bet tai yra iš anksto suplanuotos apimtys, vietovės ir planai, sąjungininkų dalyvavimas taip pat yra iš anksto numatytas“, – sakė kariuomenės vadas.

V. Rupšys taip pat atkreipia dėmesį, kad artimiausiais mėnesiais dalyvauti pratybose bus pašaukti 2500 aktyviojo rezervo karių, dar keli tūkstančiai bus pakviesti trumpai informacijos sutikrinimo procedūrai. Be to, bus testuojama komendantūrų veikimo sistema, tam tikru pratybų etapu kai kurie miestų pramoniniai objektai ir jų teritorijos bus paskelbtos karinėmis teritorijomis.

„Aktyvusis rezervas bus treniruojamas ir neseniai pristatytame karinių komendantūrų kontekste, kartu su Šaulių sąjunga ir vyriausybinėmis bei nevyriausybinėmis organizacijomis“, – sakė V. Rupšys.

Kviečiami 2500 aktyviojo rezervo karių apie pratybas jau perspėti

Kalbėdamas apie aktyviojo rezervo karių įtraukimą į intensyviąją pratybų dalį, V. Rupšys atkreipia dėmesį, kad mokymuose dalyvausiantys 2500 karių apie tai jau buvo perspėti iš anksto.

„Tie sąrašai jau patikrinti, ar tie žmonės yra, ar nėra. Tie, kurie šaukiami į mokymus, jau yra informuoti, tą numato įstatymai“, – pabrėžė kariuomenės vadas.

„Dar 2000 rezervistų gaus pranešimus dėl duomenų sutikrinimo – gyveni ten ar ne ten, ar tavo sveikata gera ir pan.“ – detalizavo V. Rupšys.

Visgi, pažymima, kad iš viso pranešimus apie pratybas gaus daugiau – apie 10 tūkst. – rezervistų.

„Šaukimo procedūros ir atleidimas nuo šaukimo yra numatyta administraciniame kodekse. Gali būti, kad kai kurie (neatvykę į rezervo šaukimą – ELTA), gali sulaukti didesnių pasekmių. (…) Bet tikrai nenorime kalbėti apie kažkokį baudžiamumą – motyvacija yra ta, kad reikia ateiti ir treniruotis, tai nėra kažkokia nuobauda“, – sakė V. Rupšys.

„Galų gale, visos išimtys svarstomos individualiai“, – atkreipė dėmesį kariuomenės vadas.

Vilniuje ir Kaune bus testuojama komendantūrų sistema

V. Rupšys taip pat atkreipia dėmesį, kad artimiausiais mėnesiais Vilniuje ir Kaune bus testuojama ir komendantūrų sistema.

„Visos procedūros – tiek komendantinių vienetų suformavimas, priskyrimas savanorių pajėgų prie komendantinių vienetų, sąveikos užmezgimas su savivaldybe, su atitinkamomis institucijomis – policijos pareigūnais. Treniruosime scenarijų iki konvencijos pradžios. (…) Be to, treniruosis komendantūrų šaukimo, mobilizacijos punktai“, – detalizavo V. Rupšys.

Pažymima, kad pratybų metu tam tikrose Vilniaus ir Kauno vietose bus laikinai įvesta komendanto valanda.

Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys antradienį pristatė balandžio–birželio mėnesiais vyksiančių intensyvių pratybų ciklą, kuriame dalyvaus daugiau kaip 20 tūkst. Lietuvos ir sąjungininkų karių bei tūkstančiai karinės technikos vienetų.

ELTA primena, kad didžiausias karines pratybas nuo Šaltojo karo laikų NATO pradėjo šių metų sausį. Kaip skelbta anksčiau, pratybos skirtos imituoti NATO atsaką į tokio varžovo, kaip Rusija, puolimą. Jose dalyvaus 50 laivų, 80 orlaivių ir daugiau kaip 1 100 kovos mašinų. Kariniai manevrai vykdomi NATO pertvarkius savo gynybą po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m.

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video