2024/05/04

MUZIEJUJE – TAUTODAILININKŲ DARBŲ PARODA

Kupiškio etnografijos muziejaus parodų salėje kovo 26 dieną atidaryta tradicinė Kupiškio krašto tautodailininkų paroda „Kaip mokam, taip šokam“. Parodos pavadinimas iškalbingas ir apibūdinantis, kaip gyvena ir ką kuria Kupiškio krašto tautodailininkai.

Parodą pristačiusi muziejininkė Gytė Jakubkaitė pasidžiaugė eksponuojamų darbų gausa ir įvairove, kuri džiugins muziejaus ir parodos lankytojus iki balandžio 11 d.

Keturiolika autorių parodoje eksponuoja apie 134 darbus. Tai tapybos, keramikos, medžio drožybos, metalo, karpinių, lino raižinių darbai, megzti ir nerti drabužiai, šiaudų sodai, vytelių ir pintinių juostų darbai, meniškai išskutinėti ir karpiniais išmarginti kiaušiniai, išsiuvinėtos staltiesėlės, takeliai, servetėlės ir net skėčiai.

Tautodailė – svarbi tautos dvasinės ir materialinės kultūros dalis, glaudžiai susijusi su liaudies pasaulėjauta, buitimi, papročiais, apeigomis. Kiekviename parodoje eksponuojamame darbe tampriai persipina kūrėjo nuoširdumas, šiluma ir tradicija. Visi autoriai stebina ir žavi kūrybingumu, atlikimo technikos subtilybėmis ir temų įvairove.

Džiugu, kad prie gausaus būrio tautodailininkų prisijungė ir 9 meną kuriančios kupiškėnės, iš kurių dvi kūrybai atsidavusios moterys, Genutė Koriznienė, užsiimanti tapyba, ir Danutė Palaimienė, šiaudinių sodų rišėja, sertifikuota tautinio paveldo meistrė, greičiausiai papildys Kupiškio krašto tautodailininkų gretas. Tiesa, jos per renginį dar negavo savo narystę įteisinančių pažymėjimų, bet tikimės, kad jų kūryba bus pripažinta ir tinkamai įvertinta.

Per parodos atidarymą Kupiškio rajono tautodailininkų pirmininkė Virginija Jurevičienė išsamiai pristatė 2021 m. tautodailininkų kūrybinės veiklos ataskaitą, pasidžiaugė nuveiktais darbais, pasiektais rezultatais. O pasidžiaugti tikrai yra kuo: keramikė Genia Vaičikauskienė, vytelių pynėja Irena Vapšienė, karpinių meistrė Virginija Jurevičienė yra Panevėžio regioninio konkurso „Aukso vainikas“ prizininkės, o Irena Vapšienė dar ir Lietuvos „Aukso vainiko“ laimėtoja. Pirmininkė puikiai įvertino ne tik tautodailininkų darbus, bet ir negailėjo gražių žodžių devyniems meną kuriantiems parodos dalyviams, ragino juos ir toliau kurti ir, žinoma, įsilieti į pripažintų kūrėjų gretas.

Kupiškio tautodailininkų parodos išvakarėse mūsų kūrėjų grupė kartu su Virginija Jurevičiene svečiavosi Biržų krašto muziejuje „Sėla“, kur vyko biržiečių tautodailininkų parodos atidarymas ir buvo išvyniotas dar prieš pandemiją pradėtas megzti įvairiaspalvis mezginys – šalikas, simbolizuojantis tautodailininkų vienybę. Išvyniojamas mezginys sustojo ties kupiškėnais, todėl jiems reikės tęsti šį simbolinį darbą: parsivežus mezginį į Kupiškį megzti toliau ir balandžio 16 d. perduoti jį Rokiškio krašto tautodailininkams. Tikimės, kad šis šalikas, kaip vienybės, bendravimo ir bendradarbiavimo simbolis, apjuos visus Lietuvos kūrėjus.

Pasidžiaugti tautodailininkų nuveiktais darbais ir pasiektais rezultatais, nešini įspūdingomis puokštėmis, į parodą atskubėjo Kupiškio r. savivaldybės mero pavaduotojas Augenijus Cecevičius ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius. A. Cecevičius pasidžiaugė menininkų darbais, jų indėliu į Kupiškio krašto kultūrą, palinkėjo ir toliau kuo daugiau kurti ir stebinti ne tik savo kraštą nuostabiais darbais.

Pasveikinti Kupiškio tautodailininkų atvyko ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkas Saulius Kronis, kuris negailėjo prasmingų žodžių kūrėjams sakydamas, kad kupiškėnų dailė yra labai glaudžiai susijusi su liaudies pasaulėjauta, su buitimi, krašto paprotiniais dalykais, saugoma tradicija mene, ir tai didžiulė vertybė, puoselėjanti liaudies meno kūrybą.

Džiugu, kad į rajono tautodailininkų parodą atvažiavo kolegos iš Rokiškio, Biržų ir Panevėžio. Svečiai puikiai įvertino parodą, negailėjo gražių žodžių kalbėdami ne tik apie kūrėjų darbus, bet ir apie daugelį metų besitęsiančią bičiulystę.

Parodą apibendrino Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė cituodama dailininką M. Vilutį: „Menas tai gyvybė daikte. Kūrinys yra menas, esantis menininke ir išleistas į laisvę.“ Direktorė teigė, jog būtent kūryba išlaisvina žmogų, ir jis tai, ką nešiojasi širdyje ir savo mintyse, išleidžia į laisvę tapydamas, ausdamas, pindamas, kaldamas metalą, siuvinėdamas, lipdydamas, drožinėdamas ar megzdamas. Pasidžiaugta ir padėkota tautodailininkams, kitiems meno kūrėjams už naujas mintis ir idėjas, už originalius darbus ir kūrybinį polėkį.

Parodos lankytojus ir svečius džiugino ne tik tautodailininkų darbai, bet ir Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos muzikos mokytojos Daivos Palionienės muzika: smuiko garsai, kanklių skambesys ir balso skaidrumas.

Muziejininkės Jurgitos Malevičiūtės nuotraukos

Nieko nėra gražesnio ir jaukesnio už džiaugsmą matyti, girdėti, gėrėtis žmogaus kūrybiškumu ir kūryba, gebėjimu atitrūkti nuo tikrovės, matyti pažįstamus objektus ir reiškinius neįprastai, kaip laisvės, dėmesio, suvokimo, mąstymo, jausmų ir vaizduotės žaismą.

Kupiškio etnografijos muziejaus inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video