2024/04/29

Studento užmojai: nuo saulės jėgainės iki protingojo namo

Šiais laikais, kai visame pasaulyje elektros poreikis didėja, o iki šiol įprasti jos gavimo būdai žaloja mūsų gamtą, vis labiau ima populiarėti alternatyvieji energijos šaltiniai. Į pagalbą žmogus telkiasi niekada nesibaigiančią vėjo, upės, potvynių, saulės energiją.

Alternatyvieji energijos šaltiniai skinasi kelią ir į mūsų rajoną. Kupiškyje gyvenantis dvidešimt dvejų metų studentas Mindaugas Venslavas Šimonių seniūnijoje planuoja pastatyti saulės elektrinę.

Elektros reikia vis daugiau

Pasaulinės statistikos duomenimis, kasmet elektros energijos suvartojimas padidėja apie 1,6 proc. Lietuva šiuo metu suvartoja apie 0,7 proc. visos pasaulio elektros energijos.

Dabartinės tradicinės elektrinės toli gražu nėra tobulos. Šiluminės elektrinės pagrįstos kuro deginimu. Tai brangu ir naftos ar medienos ištekliai pasaulyje nėra begaliniai. Be to, toks energijos išgavimas kenkia gamtai.

Vis daugėja atominių elektrinių, tačiau jos taip pat turi savų trūkumų. Visų pirma, jų statyba – labai brangi. Daug problemų kyla ir šalinant atliekas, o tokios elektrinės saugumas nėra garantuojamas visu šimtu procentų.

Todėl vis garsiau kalbama apie alternatyviuosius energijos šaltinius. Jie be jokių limitų gaunami tiesiog iš gamtos ir spėjama, kad ateityje pakeis tradicines elektrines.

Vienas didžiausių energijos šaltinių pasaulyje – saulė. Ši žvaigždė per vieną minutę išspinduliuoja tiek energijos, kad visam pasauliui jos užtektų metams. Vienos dienos norma pamaitintų žemę energija 27 metus. O per tris dienas saulės išspinduliuotas energijos kiekis atitinka visų pasaulio iškasenų energiją.

Kaip saulės energiją paversti elektra, mokslininkai svarstė jau prieš pusantro šimto metų. O dabar tam jau kuriamos įvairios technologijos.

Parduos savo elektrą

Lietuvoje saulės energija dar nėra labai populiari. Žmones vis dar gąsdina tokių jėgainių kaina, o be to, ir saulė čia nešviečia ištisus metus.

Tačiau kupiškėnas M. Venslavas tam kategoriškai prieštarauja. Jo teigimu, 1 kW įrengtos galios saulės elektrinė gali pagaminti nuo 850 iki 1000 kWh energijos per metus.

Todėl rinkodaros vadybą Tarptautinėje teisės ir vadybos aukštojoje mokykloje studijuojantis vaikinas jau ruošiasi sukurti verslą iš saulės teikiamos energijos.

Pasidomėjęs atsinaujinančių energijos šaltinių nauda ir jų plėtojimu Lietuvoje, Mindaugas planuoja statyti saulės jėgainę Šimonių seniūnijoje, Puponių kaime. Čia viduryje 20 arų lauko jis žada sustatyti specialias plokštes, kurios gamins saulės energiją ir ją perduos į bendrus elektros tinklus.

„Aš planuoju statyti 30 kWh galios jėgainę. Jos gaminamos energijos pats vartoti nežadu – parduosiu bendrovei „Lesto“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, Lietuvos įstatymai dabar įpareigojo elektros tinklų operatorius prijungti atsinaujinančių energijos šaltinių elektrines ir už gaunamą energiją mokėti pinigus. Šiuo metu, pasak M. Venslavo, saulės jėgainių pagaminta elektra superkama po 1,44-1,80 Lt už 1 kWh. Ši kaina dar priklauso nuo to, kur pritvirtinti saulės elementai: ant žemės ar ant pastato stogo.

Verslo sėkme neabejoja

Pati saulės elektrinė, palyginti su jos pelningumu, Mindaugo teigimu, nėra labai brangi. 1 kW galios fotoelektrinė kainuoja nuo 6 iki 7 tūkst. litų.

„Kaina priklauso ir nuo saulės elektrinei reikalingų fotomodulių gamintojų. Kinija juos parduoda pigiau, tačiau tai nerodo, kad jų produktas blogesnis. Priešingai – ši valstybė turi labai pažangias technologijas tokiai gamybai. Todėl aš ir pats savo elektrinei žadu pirkti kinų fotomodelius“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar tokios investicijos vaikinui atsipirks, jis net neabejojo savo verslo sėkme. Paskolą iš banko savo sumanymui įgyvendinti pasiruošęs imti M. Venslavas paskaičiavo, kad jam saulės jėgainė atsipirks per pirmus penkerius metus.

„Jei gausiu paskolą šiam savo sumanymui, jėgainę žadu pastatyti per tris mėnesius. Ir mano paskaičiavimais, per pirmus metus ji man atneš apie 40 tūkst. pajamų. Jokių nuostolių neturėsiu, nes žinau, kad elektros tinklai privalės pirkti iš manęs energiją“, – aiškino vaikinas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video