2024/04/28

Skruzdėlės namuose – ne tik parazitai

Dažnas lietuvis, aptikęs skruzdę bute, puola ieškoti cheminių ar kitų priemonių joms išginti. Tačiau pasaulyje dabar madinga priglausti šiuos vabzdžius namuose ir stebėti jų darbingą gyvenimą per specialiai įrengtą formikariumo stiklą. Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos gyvūnėlių parduotuvėse jau senokai galima įsigyti ne tik katinėlį, šuniuką ar žuvytę, bet ir skruzdėlių. Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) daugiau nei dešimtmetį gyvenanti kupiškėnė Inga taip pat nusprendė savo vaikus pradžiuginti tokiais gyvūnėliais.

Nauja mada

Ar žinote, kad žemėje vienam žmogui tenka 1 666 666 skruzdėlių. Pasaulyje priskaičiuojama apie 9 000 šių vabzdžių rūšių, Lietuvoje – apie 40.

Šis menkas gyvūnėlis gali pakelti dešimt kartų didesnį svorį nei sveria pats, o šiaudą nuneša apie 100 metrų. Be to, tai – gyvis, turintis dižiausias smegenis pagal jo kūno masę.

Matyt, ne veltui NASA mokslininkai 2003 metais specialiame inde gabeno į kosmosą visą skruzdėlyną, kad pažiūrėtų jų elgesį kitoje erdvėje.

Skruzdėmis pradėjo domėtis ir paprasti žmonės. Pasaulyje jau plinta mada – auginti šiuos vabzdžius namuose. Įvairių rūšių skruzdėlių gerbėjai keičiasi šeimynomis, interneto forumuose dalijasi patarimais, kaip auginti šiuos vabzdžius.

Žmones skruzdėlės traukia ne vien dėl mados. Tai triukšmo nekeliantys, blogų kvapų neskleidžiantys ir ypatingo dėmesio nereikalaujantys vabzdžiai. Jie laikomi specialiuose stikliniuose nameliuose, kur gali kastis urvus, maitintis ir dirbti dirbti dirbti.

Skruzdėlių augintojų teigimu, namuose galima laikyti net ir Lietuvoje įprastas šių vabzdžių rūšis: rudąsias ar juodąsias skruzdes. Pakanka pasigauti keliolika ar keliasdešimt jų darbininkių, ne daugiau penkių karių, tik jokiais būdais nepatariama parsinešti motinėlės. Ji laikui bėgant pradės be perstojo dėti kiaušinius ir skruzdėlių namelyje užsiveis tokia kaimenė, kad nebežinosite, ką su ja daryti.

Įdomu stebėti

Užsienyje namuose auginamas skruzdes įprasta pirkti iš internetinių parduotuvių. Tokią pramogą savo sūnums neseniai buvo sugalvojusi padovanoti iš Kupiškio senokai į JAV emigravusi Inga.

„Mano sūnus Evanas gavo dovanų tą vadinamą skruzdėlių kalną (formikariumą), todėl nusprendžiau paieškoti jam gyventojų. Už beveik penkis dolerius įsigijome gal dvidešimt skruzdžių darbininkių, atgabenę specialiose tūbelėse. Motinėlių niekas nesiunčia, nes bijoma, kad žmonės užsiveis namuose skruzdėlynus“, – apie egzotiškų gyvūnų auginimą pasakojo emigrantė.

Nesiveisiantys 5-7 cm dydžio vabzdžiai Ingos namuose pragyveno beveik pusę metų. Šeimininkai jas maitindavo lašu vandens, grūdo dydžio morkos, saliero ar obuolio gabalėliu, leisdavo paskanauti cukraus krislelį ar augalo lapelį.

„Šiaip jas tik stebi. Skruzdės specialioje putplasčio plokštėje urvelius išsikasa, juokinga žiūrėti, kaip nešioja tuos baltus trupinius – žodžiu, nuolatos dirba. Dar galima kažkokius eksperimentus su jomis atlikti, bet tam reikia suaugusių priežiūros. Reikia labai saugoti, kad skruzdės nepabėgtų iš indo, nes gali įgelti“, – pasakojo pašnekovė.

Daugiau auginti tokių gyvūnų moteris nebesiryžtų – anot jos, tai puiki patirtis jos vaikams, tačiau auginti vabzdžius – labai keista. Ingos nuomone, geriau namuose laikyti jau įprastus gyvūnėlius.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video