2024/05/04

Gegužinė Adomo kieme sukosi pakankamai glaudžiame rate

Šeštadienį Uoginių Adomo Petrausko muziejaus kieme pirmą kartą mūsų krašte buvo organizuota muziejų naktis, kuri gegužės 18-19 d. švenčiama visoje Europoje. Daugelį turėjo suintriguoti originalus renginio sumanymas bei gana netradicinė susibūrimo vieta. Tačiau pamačius negausų susirinkusiųjų būrelį (renginyje dalyvių buvo daugiau nei žiūrovų), belieka konstatuoti faktą, kad naujovės mūsų rajone sunkiai skinasi kelią. Tuo tarpu muziejų naktis rengę kitų Lietuvos miestų muziejininkai ir renginių organizatoriai džiaugiasi sulaukę išties daug žingeidžių lankytojų. Tad kas kaltas dėl mažo mūsų rajono jaunimo (būtent jiems šis renginys ir buvo adresuotas) aktyvumo, kodėl vengiama originaliai ir, svarbiausia, įdomiai praleisti gražų savaitgalio vakarą? Ar iš tiesų įdomus sumanymas nukentėjo dėl menko renginio išreklamavimo, o gal kupiškėnams apskritai kultūriniai renginiai nereikalingi?

Pasak jaunimo reikalų koordinatorės Gailos Matulytės, idėja muziejų naktį surengti ir Kupiškio krašte kilo pernai, bekalbant su Kupiškio etnografijos muziejaus direktore Violeta Alekniene. Muziejų naktis rengia per 2000 Europos muziejų, tai kuogi mes prastesni? Prancūzijos muziejų iniciatyva nuo 1999 m. rengiamos akcijos tikslas – atverti muziejų duris, pristatyti turtingas bei unikalias kolekcijas visuomenei, o pirmiausia – jauniems žmonėms. Taigi ir Uoginiuose vykęs renginys buvo daugiau orientuotas į jaunimą.

Pirmą kartą pas mus organizuotai muziejų nakčiai pasirinkta etnokultūros tema “Tarpukario laikų gegužinės“. Erdvus Adomo Petrausko muziejaus kiemas – itin dėkinga aplinka kaimo gegužinių papročiams prisiminti. Jau iš tolo Uoginiuose šeštadienio vakarą buvo girdėti Alizavos kaimo kapelos (vadovas Bronius Petronis) atliekamos muzikos garsai, pasilinksminimo vietą žymėjo svarbiausias gegužinės simbolis – berželiai, apkaišyti spalvotomis juostelėmis.

Įdomų reginį žiūrovams dovanojo senovės baltų karybos klubas „Kovarnis“ iš Vilniaus, vadovaujamas Vykinto Motuzos. Septyni vyrai ne tik dainavo senovines baltų dainas, pasakojo apie baltų karybą, bet ir imitavo kraują stingdančias kovas įvairiais ginklais: mosavo ietimis, kardais, kirvukais ir netgi kuoka. Ko gero, ne vieno žiūrovo kūnas pagaugais nueidavo, kai, vienas jaunuolis kitam, regis, iš visos sveikatos smogdavo vienu ar kitu ginklu. Anot pačių karių, kad iš tikrųjų nesusižeistų, visi ginklai yra bukais galais. Vis tik kovos atrodė itin įtikinamai.

Mūsų jaunimo atstovai etnografijos muziejaus projekte buvo daugiau stebėtojai, bet ne aktyvūs dalyviai. Gegužinėje šoko Biržų kultūros centro jaunimo tautinių šokių kolektyvas „Raitytinis“ (vadovė Danguolė Kalkienė), koncertavo dainininkas Jonas Čepulis, daugeliui pažįstamas iš realybės šou „Dangus“. Tiktai gaila, kad jo klausėsi vos saujelė žiūrovų. Galbūt tai lėmė ir tai, jog jo koncertas prasidėjo porą valandų anksčiau, nei buvo numatyta programoje. Mat anksčiau atvykęs atlikėjas po pasirodymo Uoginiuose turėjo išskubėti į kitą renginį.

Etnografijos muziejaus specialistas Andrius Kleniauskas pristatė Adomo klėtyje eksponuojamą fotografijų parodą „Etnografiniai Aukštaitijos kaimai ir tarpukario laikų gegužinės“. Senąsias fotografijas šiai parodai pateikė gimnazistė Rasa Niurkaitė, Kristina Varnauskaitė ir šimonietė Aistė Bardauskaitė. Joms įteikti suvenyrai. Apie senojo kaimo pasilinksminimų papročius pasakojo etnografinio ansamblio „Sidabrinė gija“ atstovai, skambėjo jaunųjų armonikininkų virkdomi muzikos instrumentai. Iki vėlumos buvo vakarojama prie laužų, klausomasi liaudiškos muzikos, vaišintasi medžiotojų ir žvejų draugijos atstovų virta bliauka, linksmintasi gegužinėje.

Renginyje pakalbinti jaunimo atstovai muziejų naktį Uoginiuose vertino kaip labai įdomų projektą. Pasak gimnazisčių R. Niurkaitės ir Rasos Dilytės, žavi pati Adomo Petrausko muziejaus atmosfera, nesvetima jaunimui ir folkloro kultūra. Linksmintis tarpukario gegužinių papročius atspindinčioje šventėje dar smagiau nei tradiciniuose šokiuose. Tačiau merginos apgailestavo, kad renginys pritraukė nedaug jaunimo. Anot jų, tai galbūt lėmė šventės reklamos stygius bei tai, kad muziejų naktis vyko toliau nuo rajono centro, ne visiems buvo aiškus kaip nukakti į Uoginius.

Renginio organizatoriai taip pat prasitarė tikėjęsi didesnio jaunimo dėmesio. Neretai dėl negausaus žiūrovų skaičiaus kaltinamas oras. Tačiau tą vakarą jis buvo geras. Vis tik galima džiaugtis, kad šeštadienio vakarą į Uoginius susirinko tie, kuriems buvo išties įdomu iš arčiau pažinti tėvų ir protėvių papročius, smagu pašėlti gegužinėje, pasiklausyti „dangiečio“ Jono atliekamų stilizuotų dainų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video