2024/05/03

 

Nuotekų tvarka dar toli nuo civilizacijos

Dauguma gyventojų nuotekas tvarko kaip išmano: vieni jas tiesiog leidžia į dirvožemį, kiti naudoja chemines neutralizavimo priemones.

Neringos Butkevičiūtės nuotrauka

Jau seniai esame penimi pažadais, kad iki 2015-ųjų metų – 95 proc. gyventojų turi būti aprūpinti geros kokybės geriamuoju vandeniu ir gauti nuotekų tvarkymo paslaugas. Šiandien realybė gerokai kitokia – ne paslaptis, kad dar daug gyventojų naudojasi vietine kanalizacija, lauko tualetais, kurie neretai tyliai išvalomi nuotekas paleidžiant į aplinkinius laukus. O ką lieka daryti, kad net specialaus transporto srutoms išsiurbti reikia ieškoti Utenoje ir labai brangiai.

Verčia teršti aplinką

Į redakciją kreipėsi Kupiškio rajono gyventoja (pavardė redakcijai žinoma), kuri, kaip ir daugelis mūsų rajono žmonių, nesulaukia centralizuotos nuotekų sistemos. Ne paslaptis, kad dėl to vietinė kanalizacija dažnai išplaukia ne į nuotekų valyklas, kaip turi būti civilizuotoje Europos valstybėje, tačiau į gretimus miškelius, laukus ir upes.
Sąlygos, pasak pašnekovės, Kupiškio rajono gyventojams dabar sukurtos tokios, kad žmonės tiesiog priversti teršti aplinką.

„Jei baus, tai tegu baudžia visus. Turiu vietinę kanalizaciją – į žemę įkasta mažos talpos cisterna, į kurią ir suteka visos namuose susikaupusios atliekos. Kai sistema persipildo, tenka ieškoti pagalbos, kaip ją ištuštinti“, – teigė kalbinta moteriškė.
Kartais ji paprašo nelegaliai srutas traukiančio pažįstamo, kartais nusiperka parduotuvėje specialių miltelių, tirpdančių nuotekas, ir viską paleidžia į apleistus laukus.
Vadinamųjų bakterijų kanalizacijai galima nusipirkti bet kurioje sodo priemonių parduotuvėje. Teigiama, kad šie stebuklingi milteliai taip išvalo nuotekas, kad po to jas galima lieti ant pievų ir net daržų.

Lauko tualetų problema

Šiais teiginiais netiki „Kupiškėnų minčių“ pašnekovė. Todėl dar visai neseniai ji nusprendė legaliai pasisamdyti tokios paslaugos teikėjus. Tačiau užsukusiai į bendrovę „Kupiškio komunalininkas“ gyventojai buvo patarta kreiptis į vieną Utenos įmonę. Mat čia, kaip anksčiau, maži nuotekų kiekiai nebesurenkami. Nebėra tam skirto transporto.
Bendrovės „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas patvirtino, kad šiuo metu Kupiškyje galima pasisamdyti tik skystųjų fekalijų išvežimą iš vietinės kanalizacijos talpyklų ir tik didesniais kiekiais (ne mažiau kaip 10 kubinių metrų). „Kupiškio vandenyse“ ši paslauga kainuoja po 4,26 lito už kubinį metrą išsemtų atliekų ir dar 169 litai už atsiųsto transporto nuomą.

Taip pat sudaromos sutartys patiems savo transportu atiduoti nuotekas į valyklą. Mat su stambiu bendrovės automobiliu ne visur dar galima ir privažiuoti.
„O lauko tualetai iš tiesų – problema. Juos anksčiau siurbdavo „Kupiškio komunalininkas“, dabar šias paslaugas galima užsisakyti iš uteniškių įmonės Toi Toi. Jie Kupiškyje sulaukia užsakymų ir atvažiuoja pagal poreikį“, – aiškino A. Audickas.
Bendrovės Toi Toi pardavimų vadybininkė Aida Šinkevičienė patvirtino, kad jie tokią paslaugą teikia ir kupiškėnams. Vienas kubas iš lauko tualeto išsemtų nuotekų čia kainuoja 40 litų.

Taip pat skaičiuojamos ir transporto išlaidos – jos priklauso nuo to, ar įmonės darbininkai į paskirtą vietą važiuoja pagal iš anksto sudarytą planą, ar pagal individualų iškvietimą.
Vadybininkė dar pridūrė, kad jų paslaugos teikiamos ir atsižvelgiant į kiekvieną situaciją: patogų privažiavimą ir kitas darbo sąlygas.

Trūksta sąmoningumo

Ir A. Audickas pripažįsta, kad dar nemažai gyventojų savo nuotekas išleidžia į kaimyninius sklypus. Nors pašnekovo nuomone, tai skatina daryti ne tik brangi paslauga ir ne visai patogios sąlygos – patiems žmonėms, anot jo, dar trūksta sąmoningumo.
„Iš tikrųjų, palyginti, kas buvo prieš 15 metų, esame tolokai pažengę nuotekų ir vandentiekio srityje. Jei turime uždavinį 95 procentams gyventojų šią paslaugą tiekti centralizuotai, tai mieste vandenį tikrai gauna panašus skaičius vartotojų. Kiek mažiau surenkame nuotekų. Visame rajone šį uždavinį įgyvendinti dar nelengva – vanduo centralizuotai tiekiamas apie 60 proc., nuotekos surenkamos dar prasčiau, – kalbėjo A. Audickas. – Bet bėda ne ta, kad reikia tiesti tinklus, bėda – kad trasos eina palei pat gyventojų namus ir negalime jų priversti prisijungti. Čia kaip parduotuvėje, nepriversi žmogaus pirkti, jei jis nenori.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video