2024/05/03

Rinkimų stebėtoją bandyta ir papirkti, ir prigąsdinti

Byla dėl rinkimų rezultatų Aukštupėnuose šį mėnesį turėtų pasiekti teismą, o rinkimų stebėtoją jau buvo bandyta ir papirkti vis didėjančiomis sumomis, ir pagąsdinti ateities sugadinimu.

Vasario 25-ąją dieną prasidėję rinkimai iki šiol nesibaigia. Kai kuriose Lietuvos apylinkėse juos, matyt, teks pakartoti, o rinkimų peripetijas mūsiškėje Aukštupėnų apylinkėje netrukus nagrinės teismas. Rezultatai čia politikus ypač domina todėl, kad, kai kurių partijų nuomone, dėl netikslių skaičiavimų jos galimai prarado vietą rajono Savivaldybės taryboje.

Įtarė klastotę

Vienas iš Aukštupėnų rinkimų apylinkės stebėtojų buvo jaunas vyras Marius Labanauskas, kurį delegavo partija „Tvarka ir teisingumas“ (liberaldemokratai). Jis “Mintims„ pasakojo, kad patys rinkimai vyko normaliai, rimtesnių pažeidimų stebėtojai nepastebėjo.

Vakare, kai buvo suskaičiuoti rinkimų rezultatai, M. Labanauskas pasirašė ir nuėjo į savo partijos būstinę informuoti apie rinkimų duomenis. Besikalbant su bendrapartiečiais, atvažiavo konservatorių atstovas Dainius Bardauskas ir pasakė, kad yra įtarimų, jog suklastotas rinkimų Aukštupėnų apylinkėje protokolas.

Kai M. Labanauskas nuvykęs pasižiūrėjo į protokolą, jis įsitikino, kad jame yra tikrai ne jo parašas. Buvo ir kitų netikslumų. Jaunas vyras nutarė su tokia atvira neteisybe nesitaikstyti.

Vargas su pareiškimu

Kitą dieną M. Labanauskas kreipėsi į Kupiškio apygardos rinkimų komisiją. Vasario 26 dieną jos suorganizuotame posėdyje buvo perskaičiuoti balsai ir pasakyta, kad tai buvo apmaudus apsirikimas. Kai M. Labanauskas dar kartą atkreipė dėmesį į tai, kad jo parašas yra akivaizdžiai suklastotas, rinkimų komisijos pirmininkė Vilma Mažeikienė, anot stebėtojo, pareiškė, kad komisija to klausimo nenagrinėja ir nenagrinės, o jei tai yra aktualu, reikėtų kreiptis į prokuratūrą ar policijos komisariatą.

Po šio posėdžio M. Labanauskas, nenorėjęs viso šio reikalo palikti ramybėje, nuėjo pas teisininką pasikonsultuoti, ką jam reikėtų daryti. Šis pasakė, kad pranešti apie tai yra tiesiog pilietinė pareiga. Apie šį pasiūlymą informavęs savo partijos pirmininką, M. Labanauskas parašė pareiškimą prokuratūrai.

Prokuratūroje M. Labanauskui paaiškino, kad pareiškimą reikia papildyti. Tačiau kai papildęs jį atnešė kitą kartą, prokuroras Linas Dovydėnas, stebėtojo tvirtinimu, pasakė, kad tai yra ne prokuratūros kompetencija, o tą pareiškimą derėtų nešti į policijos komisariatą.

Nešinas tuo raštu, žmogus nuėjo į komisariatą ir budėtojo paklausė, kam galėtų jį įteikti. Budėtojas, perskaitęs raštą, pareiškė, kad jo negali priimti. Tai prokuratūros reikalas. Kai M. Labanauskas patikino, kad į policiją jį atsiuntė būtent iš prokuratūros, budėtojas, vardu Rolandas, nuėjo pasikonsultuoti pas kažkokį savo viršininką. Grįžęs po gerų penkiolikos minučių jis pasakė, kad to rašto negali priimti, nes tai yra ne policijos reikalas. Tada M.Labanauskas pareikalavo, kad būtų nuvestas pas policijos komisariato viršininką Anatolijų Krestovą. Gal jis paaiškins, kam skundas turėtų būti įteiktas? Palydėjęs iki viršininko durų, pareigūnas paliko interesantą laukti, o pats su raštu įėjo į kabinetą. Išėjęs budėtojas pasakė, kad pagaliau skundas bus priimtas.

Šiaip jau tiek policijos, tiek ir prokuratūros pareigūnai yra ne kartą įvairiomis progomis sakę, kad gyventojai apie jiems žinomas nusikalstamas veikas ar bent jau įtarimus apie jas vengia kalbėtis su teisėsaugininkais. Todėl sunku ištirti vieną ar kitą nusikaltimą. Šiuo atveju žmogus pareiškimą tiesiog grūste grūdo, kol šiaip taip pavyko jį įsiūlyti. Tai ar po to verta stebėtis, kad žmonės, nenorėdami problemų, tiesiog vengia turėti reikalų su teisėsauga?

Siūlyti pinigai

Šiaip taip policijai pavykus įteikti skundą, nuotykiai nesibaigė. Tą pačią dieną, kai pareiškimas buvo užregistruotas policijoje, M. Labanauskas tarp 16 – 17 valandos sulaukė telefoninio skambučio. Skambinęs vyriškis be jokių įžangų pareiškė, kad jis duoda tris šimtus litų, jei M. Labanauskas nedelsiant pasiimtų iš policijos skundą. Skambinusiojo vyriškio balsas jaunuoliui pasirodė nepažįstamas. Kalbėti galėjo 50 – 60 metų vyras.

Apie aštuntą valandą vakaro M. Labanauskas sulaukė dar vieno skambučio. Šį kartą Marius išgirdo apyjaunės moters balsą. Pasiteiravusi, su kuo kalba, moteris paklausė, ar jaunuolis žino, dėl ko jam skambina, ir pasakė, kad tai dėl to paties skundo. Marius iš pradžių pagalvojo, kad gal tai kokia nors policijos pareigūnė, kuriai pavesta nagrinėti pranešimą. Deja, teko nusivilti. Moteris paprašė pasiimti tą skundą ir už tai pasiūlė jau šešis šimtus litų.

Ir pirmu, ir antru atvejais skambinusių numerių telefono ragelyje nesimatė – identifikacijos duomenys nebuvo žinomi. Apie tai Marius informavo policijos pareigūnus, kurie sakė, kad pasidomės šiuo klausimu. Žinant operatorių galimybes, nustatyti telefonus, iš kurių buvo skambinta turėtų būti įmanoma.

Nemalonios nuosėdos

Nemalonų įspūdį Mariui paliko ir bendravimas su policijos tyrėju Donatu Rudzinsku. Tada M. Labanauskas sirgo ir gana stipriai kosėjo. Už tai, Mariaus tvirtinimu, iš jo pasišaipyta. Jaunuolį nustebino ir pareigūno klausimai, kodėl jis į visa tai veliasi, kokia jam iš to nauda, juk šioje byloje kaltų nebus. Po kelių dienų, dar kartą bendraujant su šiuo pareigūnu, jis jau buvo daug mandagesnis.

Marius mano, kad su juo policijoje taip elgėsi todėl, kad jis yra teistas, nors pats kaltu ir neprisipažįsta.

Incidentas su komisijos pirmininke

Teisybės ieškančiam jaunuoliui nemalonumai tuo nesibaigė. Praėjusį trečiadienį nuėjęs tvarkyti reikalų į Darbo biržą, jis sutiko ten dirbančią Aukštupėnų rinkimų apylinkės pirmininkę Gretą Babickienę. Pamačiusi vaikiną, ji ėmė grasinti, kad paduos M. Labanauską į teismą už garbės ir orumo įžeidimą. Jis taip ir nesuprato, kokiu būdu ji galėjo būti įžeista.

Po kiek laiko Mariui paskambino Darbo biržos direktorė Genė Zulonienė ir atsiprašė už savo pavaldinės elgesį, garantavo, kad daugiau tokių incidentų nebus, net pažadėjo, kad padės susirasti darbo šiuo metu nedirbančiam vaikinui. Marių tas skambutis nuteikė labai maloniai, tik jis taip ir nesuprato, kodėl turėjo atsiprašinėti G. Zulonienė.

G. Zulonienė “Mintims„ patvirtino, kad tikrai ieško variantų, kur būtų galima įdarbinti M. Labanauską. Savo pavaldinės elgesio ji neteisino, tik sakė, kad reikia suprasti, jog G. Babickienė yra stipriai išbalansuota paskutinių įvykių.

Pareigūnas yra apolitiškas

Policijos pareigūnas D. Rudzinskas “Mintims„ neigė, kad kaip nors įžeidinėjo M. Labanauską. Jis paprasčiausiai iš savo viršininkės gavo nurodymą paimti rašysenos pavyzdžius. Taip ir padarė. Tokius klausimus, kokiais vaikinas apkaltino pareigūną, D. Rudzinsko nuomone, galėtų užduoti nebent suinteresuotas asmuo, o jis yra apolitiškas.

Kaip ten bebūtų, redakcijos duomenimis, ši byla sėkmingai stumiasi pirmyn, ir dar kovo mėnesį turėtų pasiekti teismą.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video