2024/05/01

 

TINKAMA AVALYNĖ: KAIP IŠSIRINKTI PATOGIUS BATUS?

Unsplash nuotrauka

Tinkama avalynė gali padėti išlaikyti jūsų pėdas sveikas, palengvinti fizinį aktyvumą ir apsaugoti kūną nuo traumų.

Jums bus patogiau būti aktyviems, jei išsirinksite batus, kurie tinka jūsų veiklos tipui, tinka esant bet kokioms pėdų problemoms ir padeda apsaugoti pėdas, kojas ir sąnarius.

Ką gali padaryti tinkami batai

Tinkami batai:

  • amortizuoja pėdą – tarppadis yra pagrindinė batų dalis, suteikianti amortizaciją. Keista, bet batai nesumažina jėgos, einančios per kūną. Tačiau jie padidina laiką, per kurį ši jėga veikia, todėl kūnas turi laiko prisitaikyti
  • palaiko pėdą – jūsų batai turėtų padėti išlyginti pėdą, kai ji liečiasi su žeme
  • jaučiasi patogiai – jūsų batai turi jaustis patogiai nuo pat pirmo dėvėjimo
  • gerai priglunda – įsitikinkite, kad bato gale turite bent 1–1,5 cm. Jis turėtų būti pakankamai platus ir pakankamai ilgas, kad tilptų jūsų kojose. Batai turi jaustis prigludę, bet ne ankšti.

Kaip išsirinkti tinkamus batus

Pabandykite sportinius batus nusipirkti specializuotoje parduotuvėje. Darbuotojai gali patarti, kokių batų jums reikia jūsų veiklai ar sportui. Sportiniai batai turi būti išrinkti labai atidžiai.

  • Pirkite batus po treniruotės arba dienos pabaigoje. Tai padės užtikrinti, kad batai jaustųsi patogiai, kai jūsų kojos yra didžiausia jų versija.
  • Išbandykite batus mūvėdami tos pačios rūšies kojines, kurias avėsite dalyvaudami, pvz., varžybose.
  • Kaskart pirkdami batus, paprašykite parduotuvės pardavėjos išmatuoti pėdas, nes senstant pėdos gali padidėti ir platėti. Taip pat dažnai viena pėda yra šiek tiek didesnė už kitą.
  • Patikrinkite, ar avėdami batus galite pajudinti visus kojų pirštus. Atminkite, kad einant ar bėgant reikia vietos, kad pėda galėtų judėti batuose.
  • Kedai moterims turi būti patogūs vos pasimatavus. Nepasikliaukite ,,jie dar prasitemps“.
  • Nueikite arba nubėgkite kelis žingsnius batais, kad patikrintumėte, ar jie patogūs.
  • Įsitikinkite, kad batai priglunda prie kulno. Jūsų kulnas neturi paslysti batuose judant.
  • Pagalvokite apie plotį ir ilgį. Jei pėda jaučiasi suspaustas, paklauskite, ar batai yra platesni. Batai, kurie yra perpus didesni, bet ne platesni, gali nepadėti.
  • Apčiuopkite batų vidų, kad patikrintumėte, ar nėra etikečių, siūlių ar kitos medžiagos, galinčios sudirginti pėdą.
  • Apžiūrėkite padus. Ar jie pakankamai tvirti, kad apsaugotų nuo kenksmingų objektų? Ar jie užtikrina tinkamą sukibimą? Stenkitės vaikščioti ir kilimu, ir kietu paviršiumi.
  • Jei sportuojate, pravartu avėti tam sportui skirtus batus. Yra specialių batų, skirtų tenisui, golfui, futbolui, tinkliniui, bėgimui, važinėjimui dviračiu ir kitoms sporto šakoms.
  • Kiekvienas turi skirtingą dizainą, medžiagą ir svorį, kad geriausiai apsaugotų kojas nuo tam tikros veiklos metu patiriamo streso.

Geras patarimas perkant batus – su savimi pasiimti pėdos apibrėžimą. Jei batas yra siauresnis arba trumpesnis už apibrėžtos kojos trafaretą, net nebandykite jo.

Ėjimas prieš bėgimą

Jei jums reikia batų vaikščiojimui, ieškokite lengvų batų ir papildomo amortizatoriaus kulno srityje ir po pėdos kamuoliu. Šios savybės gali padėti sumažinti kulno skausmą, deginimą ar jautrumą pėdos srityje. Kai kurie vaikštantys nori, kad batų apačia būtų apvali arba sulenkta, kad galėtų lengvai perkelti svorį nuo kulno prie kojų pirštų.

Jei jums reikia batų bėgimui ir pageidaujate tradicinio stiliaus batų, atkreipkite dėmesį į bendrą amortizaciją. Šios savybės gali padėti apsisaugoti nuo traumų: sausgyslių uždegimo, kulno skausmo, įtempių lūžių ir kitų per didelio krūvio patiriamų traumų.

Arba galite rinktis minimalistinį batų stilių. Šie batai leidžia jūsų pėdai nusileisti ant žemės beveik taip, lyg bėgiotumėte basomis: jie tik užtikrina sukibimą ir apsaugo jus nuo kenksmingų objektų ant žemės. Kai kurie yra sukurti taip, kad padėtų jums pereiti nuo bėgimo kulnu prie bėgimo basomis kojomis (kai į žemę pirmiausia atsitrenkia pėdos vidurys arba priekinė pėda).

„Market Rats“ inf. 

Užs. Nr.671

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video