2024/05/05

 

Kiek policijai kainuoja sugedusio telefono principas?

Dingusią piniginę savo pašto dėžutėje radusi ponia Eugenija įsitikinusi, kad ją kaimynai visgi apgavo.
Autorės nuotrauka

Kad svarbu tinkamai reaguoti į bet kokį pagalbos šauksmą, parodė pastarųjų dienų tragiški įvykiai. Klaipėdos rajone policijos klaida leido girtam vyrui nužudyti savo vaikų motiną, o Kudirkos Naumiesčio gyventojui kirviu užkapoti dvi moteriškes.

Kokia dalis būna tokių pranešimų, kurie iš tiesų gaišina negausias policijos pajėgas ir trukdo užkirsti kelią rimtiems nusikaltimams? Neseniai kaimynus apvaginusi kupiškėnė ant kojų sukėlė policijos pareigūnus. O paaiškėjo, kad piniginę moteris paliko pašto dėžutėje, kai ėjo jos patikrinti.

Piniginė pašto dėžutėje

Pranešimą apie vagystę iš vieno Gedimino gatvės namų Kupiškio rajono komisariato budėtojų postas gavo praėjusio šeštadienio popietę. Paskambinusi moteris pasiskundė, kad dingo jos piniginė su 120 litų. Dėl šios vagystės ji įtarė savo neseniai atsikrausčiusius kaimynus.

Policijos pareigūnai į pranešėjos Eugenijos Janulionienės butą atvyko per šešias minutes. Tačiau pasirodė, kad šios skubos nelabai ir reikėjo – viską apžiūrėję policininkai piniginę surado pensininkės pašto dėžutėje. Jos patikrinti išėjusi moteris neužrakino savo buto durų ir pradingus pinigams nusprendė, kad yra apvogta.

Nors pati ponia Eugenija visgi manė, kad kaimynai ją apgavo, įmetę pavogtą piniginę į pašto dėžutę, policija į tokius tyrimus nebesileido.
„Iš gaunamų pranešimų nemaža dalis būna panašių, taip pat esti ir melagingų. Bet į visus juos privaloma reaguoti rimtai, nesvarbu, kaip jie skamba iš pranešėjo lūpų. Gali būti, kad pasako, jog trukdo kaimynų triukšmas, o ten, pasirodo, ir kirviais švaistomasi“, – apie policijos patirtį vertinant gyventojų informaciją kalbėjo Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas.

Pastarųjų dienų įvykiai šalyje parodė, kiek kainuoja netinkamas pranešimo įvertinimas. Dvi žmogžudystės, kurias galbūt teisėsaugos atstovai galėjo ir sustabdyti, dabar klibina net paties policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio kėdę.

Svarbu tinkamai įvertinti

Rajono policijos komisariato viršininkas aiškino, kad visi policiją pasiekiantys pranešimai pagal sudėtingumą skirstomi į tris kategorijas: sudėtingiausi – A, vidutiniai – B ir lengviausi – C įvykiai.
Į kurią kategoriją gauta informacija apie įvykį bus įdėta, labiausiai priklauso nuo policijos budėtojo – jis pirmasis gauna pranešimą ir įvertina žinią.

„Stengiamės, kad budėjimo poste dirbtų tikrai gerą patirtį turintis pareigūnas, kuris sugebėtų tinkamai įvertinti kiekvieną gautą pranešimą ir tinkamai suskirstyti veiksmų seką: kur važiuoti tuoj pat, kur dar galima palaukti. Bet mūsų darbe visada mokoma, kad nėra nerimtų pranešimų. Tik svarbiausia, kad ir patys pranešėjai kuo tiksliau pateiktų informaciją, nes būna, kad ir neblaivūs paskambina, ir susijaudinę, ir norintys papokštauti ar nukreipti policijos dėmesį nuo planuojamų nusikaltimų. Pastariesiems už tokius dalykus gresia atsakomybė“, – pasakojo G. Misiūnas.

Komisaras prisiminė neseniai gautą pranešimą iš Skapiškio geležinkelio stoties gyvenvietės, kai paskambinęs vyras pasiskundė pasigedęs mobiliojo telefono. Pareigūnai nuvykę į vietą rado girtą pranešėją, o netoli jo ir dingusį daiktą.
Paklaustas, ar tokie atsitikimai netrukdo policijai dirbti ir tinkamai reaguoti į daug svarbesnius įvykius, G. Misiūnas teigė, kad kiekvienas pilietis turi teisę pranešti apie savo nelaimę, o ji paprastai pareiškėjui būna pati svarbiausia.

Plačiai nuskambėję įvykiai šalyje policijos vadovus privertė žiniasklaidoje prabilti apie mažas pareigūnų pajėgas, kad būtų tinkamai reaguojama į visus iškvietimus. Pasak G. Misiūno, mūsų rajone per parą registruojama vidutiniškai 10–12 pranešimų. Optimaliausias variantas būtų, jei juos aiškintis vyktų mažiausiai du nuolat budintys pareigūnų ekipažai ir dar vienas atsarginis.

„Dabar rajone budinčių pareigūnų ekipažų skaičius priklauso nuo situacijos, kriminogeninės analizės – viskas rimtai skaičiuojama ir planuojama. Jei reikia, deriname grafikus, prašome pagalbos iš Panevėžio. Bet iš tiesų, jei turėtume daugiau pajėgų, darbo pareigūnams tikrai rastume“, – sakė komisariato viršininkas.
Kol kas, anot jo, skundų dėl Kupiškio policijos reagavimo nebuvo.

Pasibaisėjo policininko elgesiu

Kaip buvęs pašnekovas teigė, kupiškėnei Eugenijai jos nelaimė visai neatrodo menkavertis įvykis. Nors peštis su naujais kaimynais moteris nenusiteikusi, ji visgi tiki, kad jie nėra labai sąžiningi ir galėjo ją apvogti. Nuo šiol moteris tvirtino visuomet užsirakinsianti buto duris ir savo turtą saugosianti atidžiau.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video