2024/05/18

 

PUPONIEČIAI PAMINĖJO RAŠYTOJO GIMTADIENĮ

Rašytojo Juozo Baltušio dienoraščių leidiniai ir susitikimų su rašytoju momentai.

Balandžio 27 d. gausiai susirinkę į Puponių kaimo bendruomenės namus savieji ir žmonės, atvykę iš aplinkinių kaimų, iš Kupiškio ir tolimesnių vietovių, dalyvavo rašytojo Juozo Baltušio 115-osioms gimimo metinėms skirtame renginyje.

Rasa SKAISGIRYTĖ

Renginį pradėjo kaimo senbuvė ir renginio organizatorė Marija Žalnieriūnienė, kviesdama susirinkusius tylos minute pagerbti buvusius kaimo gyventojus, žuvusius ukrainiečius.

Renginio vedėja didžiuodamasi kalbėjo apie buvusį kraštietį, rašytoją J. Baltušį, kuris nuo 1918 iki 1929 metų gyveno Puponių kaime, piemenavo, buvo pusberniu. Supažindino su svarbiausiomis rašytojo gyvenimo datomis, uždavė klausimų apie rašytojo gyvenimą ir kūrybą. Teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti.

Puponių kaimo bendruomenės pirmininkas Alvaras Baltušis džiaugėsi savojo kaimo žmonėmis, jų pagalba ir geranorišku.

„Puponys neužmiršta rašytojo J. Baltušio, jam skirtas atminimo akmuo kaimo gale, jo vardu pavadinta gatvė, saugomi ir skaitomi kūriniai, yra nedidelis muziejus, skirtas rašytojui“, – teigė pirmininkas.

Vidmantas Paliulis, kalbėdamas apie rašytoją, kvietė atsižvelgti į tuometį laikmetį, kai nebuvo pasirinkimo, o jeigu buvai rašytojas, turėjai rašyti tai, ką liepė, bet tarp eilučių buvo galima perskaityti, matyti ir suprasti, kas sakoma.

„Labai svarbu, kad jūs, puponiečiai, atsimenate šitą žmogų. Neleiskite jo žeminti. Jis yra jūsų žemės žmogus ir tuo didžiuokitės“, – sakė Vidmantas.

Aušrai Vapšienei, kai buvo devintos klasės mokinė, įsiminė, kaip rašytojas J. Baltušis su žmona Monika Mironaite atvažiuodavo juoda „Volga“ pas režisierių Povilą Zuloną. Režisierius atidarydavo automobilio dureles ir išlipdavo J. Baltušis. Abu pasisveikindavo. Išlipdavo M. Mironaitė ir visi keturi, kartu su režisieriaus žmona Stanislava, nueidavo į Zulonų namelį.

Aušra papasakojo, ir kaip rašytojas atvažiuodavo į „Senovinių kupiškėnų vestuvių“ vaidinimus Kupiškyje. Kai vaidintojai užtraukdavo „Oi tu, tu strazdeli, tu raibasis paukšteli“, J. Baltušis būdavo scenoje kartu su jais ir dainuodavo.

Atvykusios pasveikinti Rudilių kaimo bendruomenės pirmininkė Audronė Blaževičienė ir seniūnaitė Vita Dovidauskienė kalbėjo, kad rašytojo kūryba lieka amžiams ir iš jos galima pasimokyti visiems skaitytojams.

Apie dienoraščius, išleistus praėjus 25 metams po rašytojo J. Baltušio mirties, papasakojo ir jų ištraukas skaitė Kupiškio viešosios bibliotekos Noriūnų padalinio bibliotekininkė Irena Gasparonienė. Ji sakė, kad rašytojas savo dienoraščiuose aprašė kasdieninius ir įdomesnius gyvenimo momentus, pastebėjimus, vertinimus, romano pavadinimo paieškas, rašytojo pašaukimą, jo sukurtų darbų esmę.

Fragmentus iš J. Baltušio kūrinių scenoje atliko Puponių kaimo bendruomenės ir Kupiškio rajono žmonių su negalia sąjungos vaidintojai.

Smagų koncertą surengė „Šaltinio“ muzikantai ir dainininkai, vadovaujami Broniaus Petronio.

Kad renginys praeitų sklandžiai, jį organizuojant daug prisidėjo Daiva Žilinskienė, Violeta Kanonova, Vaiva Latožienė, Baltušių, Laurinavičių ir Smičių šeimos. Buvo įteikti rožių žiedai, dovanos, dėkota už pagalbą, draugystę ir bendrystę.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video