2024/05/01

 

„Žalioji savaitė“ Berlyne: pamatyti, išgirsti, paragauti

Europos paršiukams gera augti ir žaisti, kol  juos suvalgo…

Ados Dvarionaitės nuotrauka

Kaimas domina tik nedaugelį, o maistas svarbus visiems, taigi galima tarti, kad tarptautinė žemės ūkio, maisto pramonės ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė“ Berlyne yra garsiausia, populiariausia pastarųjų metų paroda-mugė, kuri jau nesunkiai pasiekiama ir puikiai žinoma lietuviams.

Ne naujokai

Retas joje nebuvęs kaip lankytojas, kai kurie ten pabuvojo ir kaip Lietuvos maisto pramonės ar žemdirbiško verslo ekspozicijos dalyviai. Kupiškėnams „Žalioji savaitė“ irgi nebėra naujiena, daugelis ten nuvyksta pavieniui ar su bičiuliais pasidomėti žemės ūkio verslų, sodininkystės naujovėmis, šiaip pasižvalgyti egzotiškų kraštų paviljonuose, kartu su tūkstantinėmis smalsuolių miniomis pasėdėti užeigėlėse, paragauti nematytų patiekalų, pasivaišinti gėrimais, kur tik jie nemokamai pasiūlomi.

Kaimynai rokiškėnai beveik kasmet tradiciškai į Berlyną rengia Ūkininkų sąjungos narių keliones. Beklajojant po „Messe Berlin“ parodų centrą teko sutikti ūkininkių grupelę iš Dzūkijos. Akivaizdu, kad ypač aktyvūs yra žemaičiai ūkininkai, prie Lietuvos stendo vis galėjai išgirsti džiaugsmingus žemaičių šūkčiojimus – „sveiks, seniai matyts…“
Beje, kaimynai ten jau aktyviai ir patys prisistato, ieškodami verslo kontaktų: tai UAB „Saimeta“ su ekologiška Daujėnų duona ir gira, UAB „Aukštaitijos bravorai“ iš Biržų rajono.

Iš viso pasaulio

„Žaliosios savaitės“ statistika įspūdinga. Ji rengiama jau 78 kartą, Lietuva joje dalyvauja 11 kartą. Šiemet joje savo produkciją – ekologiškus pieno, mėsos gaminius, tautinio ar kulinarijos paveldo ženklais pažymėtą duoną, alų, konditeriją, tautinius amatus ir verslus – demontruoja 14 įmonių ar amato meistrų.
Fonas, kuriame įsikūrusi Lietuva, sunkiai aprėpiamų mastų: paroda užima 115 tūkst. kv. metrų plotą, joje įrengti 26 didžiuliai paviljonai, savo produkciją ir gaminius eksponuoja per 1600 dalyvių. Organizatorių tikinimu, parodą aplanko apie 400 tūkst. lankytojų. Renginių savaitėje laukiama atvykstant 80 žemės ūkio ministrų, kurie dvišaliuose susitikimuose, konferencijose aptaria pasaulio ir Europos žemės ūkio plėtros, kaimo vystymo ir perspektyvų problemas.

Valdžios atstovai kalba apie tai, kas jiems svarbu, specialiose konferencijų salėse, kurias kruopščiai saugo tvarkdariai, o tauta, valgytojai ir vartotojai pulsuojančia srove nuo ryto iki vakaro iriasi priekin ir atgal, kad kuo daugiau pamatytų, išgirstų, išragautų. Mat pirmosios parodos dienos numatytos būtent degustavimui, gundymui, koncertinėms programoms…

Ko reikia žmogui

Didžiulės erdvės, atskiros salės skirtos didžiosioms valstybėms – Rusijai, Vokietijai, Prancūzijai ir mažesni kampeliai Rytų Europai, buvusioms sovietinėms ar skurdesnėms ekonomikos šalims. Lankytojai atidesni ir pirmąkart šiemet parodoje dalyvaujančiam Kosovui bei Sudanui, šiemetei parodos partnerei Olandijai su jos įspūdingais gėlynais ir ne mažiau garsiais sūriais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video