2024/05/04

Mokytis kalbų paskui vaikus ir anūkus

Užsienio kalbų kursai Lietuvoje visuomet buvo populiarūs. Prieš porą dešimtmečių juos labiau lankė jaunimas. Pradėjus daugiau dėmesio skirti užsienio kalbų mokymui mokyklose, tų kursų lankytojų amžius pakito. Šiuo metu jais labiau domisi brandesnio amžiaus žmonės.

Kupiškyje suaugusieji taip pat gali pramokti užsienio kalbos ar pagilinti jos žinias. Motyvai, dėl kurių jie ryžtasi vėl tapti mokinukais, kokią kalbą renkasi, kuo įvairiausi, atspindintys mūsų socialinio gyvenimo raidos aktualijas.

Tik anglų

„Nei vokiečių, nei prancūzų kalbų mokytis kupiškėnai nepageidavo. Atrodė, kad atsivėrus Vokietijos darbo rinkai nuo praėjusių metų gegužės 1 d. atsiras vokiečių kalbos mokymosi poreikis, bet to bent Kupiškyje nepastebėjome. Gal būtų susidariusi nedidelė grupelė norinčiųjų išmokti norvegų kalbos, tačiau jiems pasiūlyta prisijungti prie šios kalbos kursų, rengiamų Biržuose ar Panevėžyje. Taigi kupiškėnai labiausiai domisi anglų kalba. Pagal kalbos mokėjimą kursantai yra skirstomi į tris lygius – pradedančiųjų, pažengusiųjų ir turinčių gerus kalbos įgūdžius. Daugiausia tarp pradedančiųjų mokytis anglų kalbos tokių, kurie mokykloje mokėsi prancūzų ar vokiečių kalbų„, – kalbėjo VšĮ „American English Shool“ (AMES) Panevėžio filialo direktorė Laimutė Aužbikavičienė.

“Yra ir norinčių atgaivinti kažkada įgytus anglų kalbos pagrindus. Mūsų organizuojamus kursus lanko žmonės maždaug nuo 34 iki 60 m. Yra ir vienas kitas vyresnis kursantas. Panevėžyje paprastai senjorų nedidelės 50 val. trukmės anglų kalbos mokymo grupelės po 4-6 žmones susidaro vasarą, kai žmonės grįžta iš užsienio į gimtinę pailsėti, susitvarkyti įvairių reikalų. Lietuvoje brandaus amžiaus žmonėms mokytis anglų kalbos yra daug paprasčiau nei lankyti analogiškus kursus užsienyje, kur viskas aiškinama taip pat angliškai. Tačiau vien lankyti pamokas neužtenka. Reikia ir žodžius iškalti“, – dalijosi savo dvidešimties metų darbo patirtimi L. Aužbikavičienė.

Gimtoji sunkesnė

Kupiškyje AMES kalbų mokykloje šiais mokslo metais susirinko dvi anglų kalbos grupės. Jas moko mokytoja Rita Sinkevičiūtė, važinėjanti iš Obelių. Pasak mokytojos, dar trys grupės besimokančių anglų kalbos yra UAB „Devold“ Kupiškio filiale. O šios įmonės du direktoriai – norvegas ir indas – pradėjo mokytis lietuvių kalbos. „Tai man labai įdomi patirtis. Tik mokydama užsieniečius savo gimtosios kalbos supratau, kad ji kur kas sunkesnė nei anglų kalba. Tačiau abiem mūsų mokiniams sekasi neblogai. Gal kiek sunkiau jiems tarti taisyklingai lietuviškus žodžius. Apskritai suaugę žmonės kalbų ateina mokytis labiau motyvuoti nei jaunesnių klasių mokinukai. Vieni ketina išvykti gyventi ir dirbti į užsienį, kiti daug keliauja ir nori svetur nuvykę nors kiek susikalbėti su vietiniais žmonėmis, treti tikisi pagilinę užsienio kalbos žinias susirasti geresnį darbą“, – pasakojo anglų kalbos mokytoja.

Pasak šių kursų lankytojo Broniaus Pajuodžio, jis gali susikalbėti vokiškai. Anglų kalbos kursus pradėjęs lankyti dėl bendro išprusimo. Mėgstąs keliauti. Tad anglų kalba jam tikrai ateityje pravers.

Ne tik senjorams

Kupiškyje veikiančiame Trečiojo amžiaus universitete anglų kalbos noriai mokosi ir senjorai. Šiais mokslo metais juos šios kalbos moko mokytojos Regina Bartienė ir Violeta Urbelienė bei savanorė žurnalistė Eleonora Vaičeliūnienė. Šio universiteto rektorė Alfreda Žiūkienė papasakojo, kad visose grupėse yra maždaug po 10 mokinių. Tokiam miestukui kaip Kupiškis tai palyginti didelis skaičius besidominčiųjų užsienio kalba. Pernai universiteto lankytojai klausinėjo, ar bus rengiami ir prancūzų bei vokiečių kalbų kursai, tačiau prieš naujuosius mokslo metus tokių pageidavimų nebesulaukta.

E. Vaičeliūnienė sakė, kad pramokti anglų kalbos žmones priverčia pats gyvenimas. Ne vienas iš jų turi artimųjų, gyvenančių angliakalbėse šalyse, nori su jais susirašinėti, bendrauti. Antai vienos moters teta yra gimusi ir gyvena užsienyje, stengiasi su giminaičiais palaikyti ryšius, bet lietuviškai nelabai moka, jai reikia rašyti laiškus, sveikinimus angliškai. Kitos moters net keturi vaikai yra išvykę iš Lietuvos. Vieni įsikūrę Didžiojoje Britanijoje, kiti Airijoje. Ji nuvažiavusi nori bendrauti su aplinkiniais, suprasti, ką anūkai šneka. Ne vienas besimokantis anglų kalbos senjoras yra buvęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, Anglijoje. Visi jie teigia, kad labai nesmagiai jautėsi nemokėdami kalbos, kai juos kas nors užkalbindavo gatvėje, kai reikėdavo apsilankyti parduotuvėje. Visų jų nuomone, reikia mokėti bent keletą bendravimą palengvinančių žodžių ir posakių.

Anglų kalbos kursai internetu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video