2024/05/05

Ką sugeba mama, to išmoks ir dukra

Kupiškėnių ūkininkių rankdarbių paroda tarsi susisieja su šalyje paskelbtąja idėja Motinos dieną pasitikti prasmingais renginiais. Ir dar viena mintis šmėstelėjo per šios ekspozicijos Kupiškio etnografijos muziejuje atidarymą penktadienio popietę.

Moterų, mergaičių rankdarbių rajonines parodas būtų prasminga sieti su įžymiosios kraštietės Mikalinos Glemžaitės, įvairių mokyklų auklėtinių ir Žemės ūkio akademijos studenčių profesionalios rankdarbių mokytojos 1927-1940 metais, vardu. Juolab kad ši pedagogė kraštotyrininkė savo gimtajame Kupiškio mieste 1921 metais surengė bene pirmąją mergaičių rankdarbių parodą.

Buvo malonu sužinoti, kad su pastaruoju Lietuvos ūkininkių draugijos (LŪD) Kupiškio skyrių koordinacinio centro “Sodžius„ savosios veiklos dešimtmečiui skirtuoju renginiu visai sietina ir Stefanijos Glemžaitės asmenybė – tarpukary ji vienu metu net vadovavo rajono ūkininkių draugijai.

Vadinasi, ūkininkių dabartinių skyrių atstovių sumanymas “Sodžiaus„ veiklos dešimtmečiui skirtuosius renginius pradėti būtent kaimo moterų laisvalaikio atspindžiu, tarsi prigimtinė tradicija.

Iš siuvinėtų ir skiautinių paveikslų, kilimų, megztų ir nertų servetėlių, iš džiovintų žolynėlių sukomponuotų atvirukų, iš kiekvieno darbelio sklido spalvų ir jam paskirto susikaupimo bei įprasminto laiko šiluma. Iš dalies smagu justi, kad buities grožio kūrėjos šio užsiėmimo yra pasimokiusios iš savo močiučių, mamų, taip pat ir darbo terapijos bei floristikos būreliuose. O Leontinos Jackevičienės, Uoginių kaimo gyventojos, eksponatai – iš staklių. Lovatiesės, rankšluosčiai. Toji tamsesnioji, lino žalsvoji spalva, audėjos paaiškinimu, išgauta pušų skujų antpilu.

Pasak parodos sumanytojų atstovės, “Sodžiaus„ koordinacinio centro vadovės Palmiros Penkauskienės, nenorėta nustebinti eksponatų gausa, o siekta atspindėti, kokia tebesanti rankdarbių įvairovė, jog ir po sunkių ūkio darbų LŪD rajono narės ima į rankas adatą, virbalus, derina siūlus ir pasineria į joms mielą kūrybą. Salamiestėnės ūkininkės Dalios Dyrienės nerta lininė suknelė taip patiko vienam parodos lankytojui, kad šis net ėmė įkalbinėti autorę ją parduoti.

Pačios siūtus ir batika papuoštus išeiginius drabužius pirmą kartą eksponuoja Gražina Pašakarnienė iš Nodiejiškių kaimo.

Skyriai sveikino savo nares, pateikusias rankdarbių ūkininkių veiklos jubiliejinei parodai. Puoselėjančias grožį kaimo darbštuoles sveikino ir įkvėpimo linkėjo rajono meras Jonas Jarutis, Nevyriausybinių organizacijų koalicijos pirmininkas Stanislovas Rugaitis, etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė ir kiti.

Šios popietės muziejuje įtaigų foną sukūrė Juliaus Žiūko vadovaujamo Naivių laisvalaikio centro ansamblio “Retro„ dainininkės.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video