2024/05/03

Julius Vytautas – apie moteris ir gyvenimą

Tarptautinė moterų solidarumo diena – Kovo 8-oji – pirmą kartą buvo paminėta Jungtinėse Amerikos valstijose 1909 m., Europoje – 1910 m. , o Lietuvoje – 1914 m. Išskirtinis šios dienos tikslas buvo visų pirma telkti pažangią visuomenę kovai už moterų balsavimo teisę. Vėlesniais metais ši diena taip pat turėjo kovos už moterų lygiateisiškumą visuomenėje su vyrais atspalvį. Sovietmečiu ji buvo praradusi šią prasmę ir virtusi formaliu, pompastiškai deklaruojamu moterų pagerbimu. Šiais laikais moterų problemų nė kiek nesumažėjo. Daug dar jų kenčia smurtą, priekabiavimą, ne visur joms mokamas toks pat atlyginimas kaip vyrams, jos dažnai tampa prekybos žmonėmis aukomis, dar mažokai moterų aktyviai dalyvauja politinėje veikloje. Tad minėdamos Kovo 8-ąją ir Lietuvos moterys ne tik džiaugiasi joms dovanojamomis gėlėmis, bet ir siekia, kad tądien politikai priimtų bent keletą konkrečių įstatymų, kurie gerintų ne tik jų padėtį visuomenėje, bet ir šeimos bei vaikų gyvenimą.

Šios dienos proga pasmalsavome, kaip į moterį žvelgia, kaip su ja jaučiasi ir bendrauja, ko apskritai iš moterų tikisi ir kokios jos yra žinomo mūsų rajono politiko ir Savivaldybės darbuotojo, Kupiškio seniūnijos seniūno Juliaus Vytauto SEMĖNO akimis.

Ar dovanojate Kovo 8-ąją savo žmonai gėlių, o gal kaip kitaip ją pamaloninate?

Šia proga kasmet dovanoju gėlių. Kartais pridedu ir vieną kitą nedidelę dovanėlę. Pavyzdžiui, drambliuką. Mano žmona Vyta juos kolekcionuoja.

Manau, kad būtų negerai, jei šios šventės neprisiminčiau. Švenčių niekada nebūna per daug.

Ar žinote, kokios gėlės žmonai patinka?

Dovanoju rožes. Gražias. Į jų spalvą dėmesio nekreipiu.

Ar gėlių žmona sulaukia ir kitomis progomis?

Taip. Ir per gimtadienį, ir per vardadienį, ir šiaip kokia progele. Žinoma, ir vestuvių dienos proga. Šios datos dar neužmiršau, nors tai įvyko senokai – 1973 m. rugsėjo 15 d.

Ar namuose su žmona dalijatės buities darbus?

Dalijuosi visais darbais. Namas didelis. Tvarkytis vienai žmonai būtų nelengva. Man nesunku ir langus nuvalyti, ir virti, ir kepti. Mano firminis patiekalas – silkė su baravykais. Baravykų prirenku pats. Tiesa, kitus patiekalus gaminti dar tik mokausi.

Ar dalyvautumėte gimdyme, ar eitumėte tėvystės atostogų?

Dabar šie dalykai tapo savotiška mada. Tarp mano sūnų yra dvylikos metų skirtumas. Deivydui – 30 m., o Karoliui – 18 m. Kai jie gimė, tai tėvams nebuvo leidžiama dalyvauti gimdymuose, eiti tėvystės atostogų. Dėl to nesijaučiu kažką praradęs. Lankiau juos ligoninėje. Be to, norint dalyvauti gimdyme, reikėtų ir tam tikro pasirengimo. Juk svarbiausia dvasinis ryšys su savo vaikais, bendravimas. Darbas tam netrukdo. Labai džiaugiuosi, kad po dvylikos metų pertraukos susilaukėme antrojo sūnaus. Tai privertė pasitempti, atjaunino. Įgijau tarsi antrą kvėpavimą – atsirado daugiau jėgų darbui, veiklai. Visa tai įgijo naują prasmę – užauginti ir į gyvenimą išleisti ir mažąją šeimos atžalą.

Socialine prasme galimybė tėvams stebėti gimdymą, eiti tėvystės atostogų yra teigiami dalykai. Gal subalansuoja moterų ir vyrų lygias teises.

Ar žmona ir kitos moterys turi įtakos jūsų rengimosi stiliui?

Be abejo. Savo garderobu labiau rūpinuosi pats, bet įsiklausau ir į žmonos patarimus. Drabužių pirkti einu kartu su ja, bet apsiperku labai greitai. Iš anksto žinau, ko man konkrečiai reikia. Dešimt kartų nesimatuoju.

Kur leistumėte savo žmoną vieną atostogauti, ar į negyvenamą salą, ar į, pavyzdžiui, San Tropezo kurortą?

Leisčiau ten, kur ji pati pasirinktų ir neprieštaraučiau. Ji labai mėgsta keliauti.

Ar rytais jūsų lovoje atsiranda kavos?

Taip. Šeštadieniais ir sekmadieniais pasiūlau žmonai į lovą kavos. Jos darbas įtemptas. Tai norisi ją savaitgaliais palepinti. Be kavos, galima paduoti ir kokį delikatesą…

Be to, kiekvieną rytą žmonos ir sūnaus laukia patiektas pusrytėlių stalas su kava. Jiedu keliasi vėliau, o aš anksčiau. Tad man visiškai nesunku pasirūpinti pusryčiais.

Kokios apskritai moterys jums patinka?

Protingos moterys. Tik pasikalbėjęs, pabendravęs gali pažinti žmogų. Mano supratimu, protinga – tai dalykiškai kalbanti, suprantanti, kas kalbama, be kažkokių pasimaivymų. Žinoma, moteriai laiku ir vietoje gali tikti ir koketiškumas. Juk ji ne robotas.

Ar šiais jaunystės kulto laikais gali būti įdomi ir patraukli brandaus amžiaus moteris?

Vyrai yra vyrai. Nė vienas, ko gero, neatsispirs užmesti žvilgsnį į jauną merginą. Tačiau vyresnių moterų jokiu būdu negalima nurašyti. Jų pranašumas kaip tik ir slypi brandume. Mane labiausiai žavi šių moterų mokėjimas išlikti jaunatviškomis, kupinomis energijos.

Esu mažakalbis. Moterims komplimentų tikrai nesakau. Tad ir šįkart nebežinau, kaip čia pagirti jas.

Galiu pridurti, kad nesmerkiu ir feminizmo. Žmogus gali laisvai rinktis savo gyvenimo būdą, stilių. Manyčiau, kad aršioms feministėms gyvenime yra kažkas nepasisekę. Juk skirtingos vyrų ir moterų prigimtys – natūralus dalykas. Dirbtinai eskaluoti lyčių lygybės gal nereikėtų.

Ar moteris galėtų būti rajono galva?

Kodėl gi ne? Jos gi valdo ir valstybes, ir įmones. Yra ne vienas pavyzdys ir mūsų rajone. Nematau čia jokios problemos. Kita vertus, pačios moterys nelabai nori aktyviai dalyvauti politiniuose žaidimuose. Jos turėtų būti vieningesnės. Vyrai šia prasme jas tikrai lenkia, bet neskriaudžia. Norėčiau priminti senovės Graikijos pavyzdį, kai tos šalies moterys susivienijo ir vyrams pareiškė, kad jei jie tuoj pat negrįš iš karo, daugiau jų meilės nesulauks. Vyrai ilgai nesvarstę nutarė, kad jau geriau ne kariauti, o mylėti moteris, ir sugrįžo iš mūšio lauko.

Kokias aktualiausias moterų problemas jūs įžvelgiate Kupiškio rajone?

Klausimas labai sunkus. Iš esmės kupiškėnės moterys yra gana aktyvios ir darbščios. Tačiau yra ir kenčiančių smurtą, sunkiai besiverčiančių moterų, nemažai ir asocialių šeimų. Šiuo atveju daug priklauso nuo moters. Jei ji tvarkinga, tokia šeima niekada nebus asociali, kaip besiverstų. Matyt, ne veltui yra sakoma, kad moteris tris namų kertes laiko. Vyrą vis tik dvasiškai tvirta moteris gali suvaldyti.

Jei kaime turinti žemės šeima neužsiaugina daržovių, negali iš ūkelio pramisti, – irgi ši problema slypi moteryje.

Ko labiausiai palinkėtumėte moterims, ne tik Kovo 8-osios proga?

Palinkėčiau būti tikromis moterimis. Tokia moteris – pasitikinti savimi, kai reikia ir valdinga, turinti ir reiškianti savo nuomonę, mylinti ir mylima.

Tokios turėtų būti moterys.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video