2024/05/05

Į ligoninę atidirbti – kas teisus?

Kupiškėnė Žydrūnė (pavardė redakcijai žinoma) buvo labai nustebusi, kad jos draugei, gulinčiai su 2 mėn. kūdikiu Kupiškio ligoninės vaikų skyriuje, buvo privaloma pačiai plauti savo palatą. Gydytoja paaiškinusi, jog tokia tvarka yra numatyta skyriaus vidaus tvarkos taisyklėse. Žinoma, rankos dėl tokios tvarkos nė vienai mamai nenukrito ir nenukris, bet ar taip turėtų būti. Juolab jei vaikelis labai neramus, mama išvargusi ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Be to, sveikatos nei kūdikiui, nei mamai neprideda ginčai ir pykčiai su medicinos personalu, kuomet atsisakoma paklusti jų nustatytai tvarkai.

Pasak moters, nė vienoje kitoje ligoninėje jai neteko susidurti su panašiu dalyku.

Prievartos nėra?

Pakalbintos kelios vaikus auginančios moterys patvirtino, kad tokia tvarka Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriuje yra jau ne vieneri metai. Viena mama pasakojo, kaip bijodama, jog dukra nepersisvertų per lovytės kraštą, prisiprašiusi, kad gretimos palatos kaimynė nors akį užmestų ir į jos vaikelį, bėgiojo su šluota ir kibiru. Kita mama teigė, kad jai nereikėję plauti savo palatos, kadangi ji savo sūnų maitino krūtimi. Maitinančios motinos yra atleistos nuo tos priedermės.

Ligoninės vyr. gydytojas Povilas Rimkus sakė, kad apie 2 mėn. kūdikio motinos nusiskundimus girdėjo, situaciją aiškinosi. Dabar ši mama su vaikeliu jau išrašyta iš ligoninės. Vaikų ligų skyriuje dirba dvi valytojos, kurios plauna patalpas. Pačioms mamoms tvarkyti savo palatas buvo pasiūlyta nenorint joms trukdyti, nes jų vaikai pogulio miega skirtingu laiku. Be to, moterys atsineša daug asmeninių rakandų, televizorius ir nelabai, ko gero, norėtų, kad kas svetimas sukiotųsi aplink su šluostėmis. Tačiau tai nėra prievartinis dalykas. Jei motina nenori pati plauti palatos, tai ir neplauna. Vyr. gydytojas suabejojo, iš kur ta mamytė gali žinoti, kokia tvarka kitose ligoninėse, juk augina tik pirmą vaikelį.

Kaip kitur?

Biržų ligoninės vyr. gydytojas Nikolajus Jeloza užtikrino, jog pas juos tikrai nėra tokios praktikos, kad pacientai patys tvarkytų ir plautų palatas. Nebent pasitaiko tokių, kurie negali nusėdėti, netgi būdami ligoninėje, be jokio įprasto darbelio. Tačiau būna ir tokių kuriozų, kai mamos tyčia išverčia vaiko naktipuodį ir po to skundžiasi, kad nėra tvarkos.

Rokiškio ligoninės direktorius Raimundas Martinėlis, išgirdęs mūsų klausimą, buvo labai nustebęs. Palatas jų ligoninėje valo valytojai. „Net minties tokios, kad jas plautų patys ligoniai ar mamos, slaugančios vaikus, nėra ir niekada ji nebuvo šovusi į galvą“, – tvirtino ligoninės vadovas.

Jaučiasi įskaudintos

Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus vedėja gydytoja Vanda Savukienė sakė, kad tas konfliktas dėl palatos valymo buvo labai negražus. Visas personalas jaučiasi nepelnytai įskaudintas. Minėta mama su 2 mėn. kūdikiu buvo maloniai priimta. Jai net pasiūlyta įsikurti labiausiai patikusioje palatoje. Priėmimo kambaryje ji buvo supažindinta su skyriaus vidaus tvarkos taisyklėmis. Vyr. skyriaus slaugytoja, išsiaiškinusi, kad mama kūdikio krūtimi nemaitina, atkreipė jos dėmesį į tai, kad reikės plauti pačiai palatą, nes taip yra numatyta jų taisyklėse. Pasirašydama vadinamajame valios pareiškimo lape, ši moteris pretenzijų nepareiškė ir tarsi su viskuo sutiko. Per prievartą, teigė gydytoja, nė viena mama nėra verčiama pati plauti palatos. Kad to nedarys, paprastai moterys pasako, kai su vaiku yra guldomos į ligoninę. Anksčiau, gal daugiau nei prieš dešimt metų, yra buvusi nuostata, kad palatas plauna tik valytoja, tačiau pačios motinos pageidavo tvarkytis. Ne visoms priimtina, kad kitas žmogus po jų spinteles naršys ar ateis plauti ne mamoms priimtinu laiku, kai jos pačios ar jų vaikai miega, yra valgoma, o tada, kai pačiai valytojai patogiau.

V. Savukienei keisčiausia, kad labiausiai pretenzijas reiškė ne į ligoninę paguldyta su vaiku motina, bet ją atvežusi moteris. Jei ta mama būtų atėjusi ir pasakiusi, kad neplaus palatos, būtų nekilę jokio triukšmo. Gydytojai netgi atrodo, kad kažkas lyg pagal kažkokį užsakymą išprovokavo šį konfliktą.

Tiek V. Savukienė sakė įžvelgiančios visišką mūsų visuomenės vertybių krizę. Labai dažnai su gydytojais, kitu medicinos personalu pacientai elgiasi nepagarbiai, nepelnytai įskaudina, nors tam jokio pagrindo neturi. Dauguma savo teises labai gerai žino, o apie pareigas ir pamiršta. Juk į ligoninę mamos kartu su vaiku guldomos tam, kad padėtų jį slaugyti. Neretai galima išvysti priešingą vaizdelį – jos nenoriai lydi vaikelį į procedūras, užuot bendravusios su vaiku, visą dieną spaudo mobiliojo telefono klavišus, pasislėpusios rūko, nors tai ligoninėje griežtai draudžiama. Žinoma, tai liečia daugiausia jaunas mamas. Su vyresnėmis moterimis ar tėčiais, kurie slaugo vaikus stacionare, tikrai nebūna jokių problemų.

Vaikų ligų skyriuje pakaitomis dirba dvi valytojos. Joms reikia išvalyti 630 kv. m plotą. Todėl palatos, kaip minėta nuo ryto iki 18 val. yra valomos tokiu laiku, kaip spėja valytoja, ir nėra įmanoma taikytis prie kiekvienos palatos pacientų dienotvarkės.

V. Savukienė pridūrė, kad mama ir 2 mėn. jos vaikelis, nepaisant konflikto, buvo dėmesingai prižiūrimi. Išleidžiant į namus su jais buvo mandagiai atsisveikinta. Tačiau gydytoja pabrėžė, jog kalta šiuo atveju tikrai nesijaučianti, nes mažyliui padėjo, mamos neišbarė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video