2024/05/05

Briuselis taikosi su lietuvišku charakteriu

Jei Italiją ar Paryžių galime laikyti didžiosios mados diktatoriais, tai Belgijos sostinę Briuselį – Europos valdžios ir jų diktuojamų teisės aktų citadele. Iš pirmo žvilgsnio pastebėjus patys Europos Parlamento parlamentarai, o dar labiau jų padėjėjai dūzgia it bitės darbininkės. Pasisukiojus koridoriuose, pažvelgus pro pravertas duris nesunku įsitikinti, jog čia egzistuoja ir savos “motinėlės„, ir savi “tranai„.

Net sunku įsivaizduoti, kad moderniuose stiklo rūmuose, kurie, beje žavi ne prabanga, o asketiškumu ir originaliais šiuolaikinių menininkų kūrybos vaisiais, dirba net 25 tūkstančiai darbuotojų. Didžioji dalis, aišku, jų – nematomi, čia jau kaip Franso Kafkos “Pilyje„ ar “Procese„. Jei išties teisingai buvo pateikta informacija lietuvių Europos Parlamente darbuojasi apie 100, didžiąją dalį jų sudaro vertėjai.

Tvirta ir principinga

Nėra abejonių, jog lietuviams imponuoja tai, kad viena iš 25 portugalo Jose Manuelio Barroso vadovaujamos Europos Komisijos narių yra mūsų tautietė Dalia Grybauskaitė. Europos Sąjungos finansų ir biudžeto direktoratui vadovaujanti komisarė geležine logika ir kietumu pasižymi ne tik už darbo stalo, kaip jau ne sykį buvo pastebėta, komisarė turinti juodąjį karate diržą ant menčių pargriauti net patį J.M. Barroso. Visos šios racionalios ir pikantiškos užuominos leidžia D. Grybauskaitei išsilaikyti aukštų reitingų viršūnėje. Susitikime su Lietuvos žurnalistais komisarė elgėsi, lyg tikra prie fotokamerų ir blyksnių įpratusi profesionalė. Dalykinius ir praktinius jos pastebėjimus apie Europos Sąjungos lėšų įsisavinimą keitė lengvas ironiškas, o kartu ir saviironiškas koketavimas su ramybės neduodančiais fotožurnalistais. Mūsų paklausta apie tai ar negalvojanti pretenduoti tapti Lietuvos Respublikos Prezidente, ji tik pašmaikštavo, jog tai nėra įtrauktą į trijų jos artimiausių metų darbo planą.

Kritikuoja mūsų politikų neveiklumą

Žinoma, kalbėdama apie finansinę perspektyvą 2007-2013 metams ir jos galimybes Europai ir Lietuvai, komisarė negailėjo kritikos dažnai neveikliems mūsų šalies politikams, konkrečių Lietuvos Vyriausybės ministerijų bei sričių nesugebėjimui operatyviai pasinaudoti ES skiriamomis lėšomis. Kaip priežastis to komisarė minėjo ir valdančiųjų partijų batalijas ir dažnai nepaisomą asmeninių interesų dominavimą.

Kaip D. Grybauskaitė teigė ir 2007-2013 metų prioritetinėmis kryptimis išliks žemės ūkis, kaimo plėtra, šiai sričiai bus skiriama net 371,3 mlrd. eurų, ne ką mažiau bus skiriama ir sanglaudos (transporto ir aplinkosaugos) projektams. Jiems bus skiriama 307,9 mlrd. eurų. Iš viso minėtų metų projektams Europos Sąjunga skirs 864,4 milijardus eurų. Tiesa, beskaičiuojant gausius ES pinigus, netyčia iš komisarės lūpų išsprūdo ir tokia frazė, jog Lietuva didžiausių investicijų iš ES gali tikėtis tik iki 2010-ųjų. Taigi, laiko snūduriuoti lieka vis mažiau!

Delsti nėra kada

Finansinio programavimo ir biudžeto komisarė pastebėjo, kad negalima delsti rengiant vienus ar kitus projektus, finansinės injekcijos ES šalims naujokėms skiriamos šiuo metu, ateityje ims proporcingai mažėti. Paklausta apie dabartinius Lietuvos teikiamus projektus komisarė sakė, jog Lietuva einanti labai standartiniu keliu, tai yra regioninės plėtros projektų “tiražavimu„, kurie mažai kuo skiriasi vieni nuo kitų. D. Grybauskaitė minėjo, kad neretai pasigendanti tinkamai išplėtotos nacionalinės Lietuvos strategijos. Tai, beje, pastebima ir iminėtuose šalies regionų pateikiamuose projektuose.

Mineralinio vandens šaltiniai ir ateityje netrykš

Ne išimtis ir Kupiškio rajonas, apie kurį klausimo neišvengė komisarė. Nematymas aiškios tolimesnės rajono vizijos, o tik beatodairiškas bandymas gauti ES fondų lėšų tampa pagrindiniu stabdžiu užkertančiu kelią lėšų skyrimui. Pasak D. Grybauskaitės, nepakanka vien populistinės vizijos, neretai spekuliuojančios turistinės rajono infrastruktūros kūrimu. Slydinėjimo trasa, jachtų pirsais… Deja, ir Lietuvoje ir kitose Rytų bloko šalyse, kaip pastebėjo komisarė, gausu ir tokių pavyzdžių visi šie sumanymai tefunkcionuoja tik porą-trejetą sezonų. Komisarę lydėjusi padėjėja siūlė nepamiršti, jog Kupiškis gydomųjų mineralinių šaltinių, deja, neturi… Tam reikalingi aiškūs ir tyrimais patvirtinti argumentai, regimas ir apčiuopiamas tolimesnės perspektyvos plėtojimas. D. Grybauskaitė tvirtino, kad neretai Lietuvos politikai kaltę suverčia Briuseliui, tuo paprasčiausiai pateisindami elementarų savo nekompetetingumą ar nesugebėjimą operatyviai priimti sprendimus.

Lietuvių reitingas Briuselyje

Beje, jau kalbant su Briuselyje akredituotu žurnalistu Linu Balsiu, jis minėjo, kad bet reitingų viršūnėje esančios D. Grybauskaitės Briuselyje populiarus yra ir Vytautas Landsbergis, tiesa, kalbant apie jo veiklą parlamento kuluaruose neretai juokaujama, kad du savo padėjėjus, šis politikas užvaiko lyg arklius… Labai aktyviai Europos Parlamento veikloje reiškiasi ir Margarita Starkevičiūtė. Tad iš to galima daryti išvadas, jog klaidžiuose parlamento koridoriuose lietuviško charakterio ypatybės mūsų tautiečiams pasiklysti neleidžia.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video