2024/05/05

Kovotojų su priešu atsirado

Praėjus vos porai savaičių, po to kai išspausdinome straipsnį apie tarakonų ir kitokių kenkėjų kolonijas sąvartyne, kupiškėnai jau skambina pavojaus varpais: tos kolonijos iš mieste sustatytų konteinerių braunasi į butus ir privačius namus.

Logikos vedini su miestiečius užklupusia nelaime skubame pas higienistus ir kalbamės su Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo vyriausiuoju gydytoju Vincu Čelkiu.

Jėgos kovoti su kenkėjais filialas neturi

V. Čelkis pasakojo, kad su konteinerių priežiūra jo įstaiga yra kažkiek susijusi. Visų pirma vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, jie rūpinasi konteinerių išdėstymu mieste. Svarbu, kad šiukšlių dėžės būtų sustatytos ne arčiau nei reikalauja instrukcijos nuo gyvenamųjų namų ir kitų opesnių objektų. Naikinti graužikus, tarakonus ir visokius kitokius kenkėjus šis filialas nebeturi nei pajėgų, nei priemonių.

Šiuo metu, be pono V. Čelkio, čia dirba dvi gydytojo epidemiologo padėjėjos, dvi eksperto padėjėjos. Kažkada iš centro buvo atimtos kai kurios darbo funkcijos ir sumažinta etatų. Vėliau dalį funkcijų grąžino, bet etatų atkūrimu niekas nebepasirūpino. Tad daugiau darbų atlikti reikia tokiam pat skaičiui darbuotojų.

Panevėžio visuomenės sveikato centro rajoninis filialas, neturėdamas jėgų kovoti su kenkėjais, dar galėtų šviesti visuomenę, kaip jai pačiai tai reikėtų daryti, bet nėra edukologo (mokytojo), kuris per spaudą ir kitomis priemonėmis galėtų aiškinti žmonėms, kokią žalą gali padaryti tarakonai ir kaip tvarkytis, kad jie nesiveistų.

Prastai tvarkomas sąvartynas siunčia tarakonus į namus

V. Čelkis, dabar neturėdamas realios galimybės lemti nepakantumo kenkėjams, mato, kad mieste su šia problema kovojama ne visai rimtai.

Sąvartynas turi šeimininką – rajono Savivaldybę. Jei šeimininkas taip tvarko savo objektą, kad ten gali veistis žiurkės ir tarakonai, kad jie gali plisti, – jau negerai. Sąvartynuose šiukšlės neužpilamos žemėmis, transportas važiuoja į šiukšlyną, po to grįžtą atgal į miestą nedezinfekuotas. Taip taupant pinigus, vežamės tarakonus į namus. Anot V. Čelkio, netrukus prisidarysime rimtų problemų. Tada posėdžiausime, kursime kažkokius planus. Dabar, matyt, nelabai kas galvoja, kaip bus tada, kai kenkėjai masiškai išplis. Komunalininkai skundžiasi, kad jiems neužtenka pinigų problemoms spręsti. Gal taip ir yra, bet nesprendžiant problemos dabar, vėliau lėšų reikės dar daugiau.

Visgi dabar švaros konteineriuose palaikymu turėtų užsiimti komunalininkai, nes jie eksploatuoja sąvartynus, į kuriuos vežamos šiukšlės ir iš mieste stovinčių konteinerių. V. Čelkio nuomone, ši bendrovė privalo prižiūrėti transportą, kad jis nevežiotų kenkėjų pirmyn ir atgal, be to, būtina nesudaryti salygų sąvartyne jiems veistis. Gydytojo nuomone, cheminių medžiagų naudoti gal ir neverta, pakaktų šiukšles gerai apipilti žemėmis. Tai reikėtų daryti dažnai ir reguliariai.

Jei priešas jau namie…

Kenkėjams įsiveisus namuose, su jais tenka kovoti patiems gyventojams. Dabar pilna įvairiausių priemonių, kuriomis galima kovoti su tarakonais ir kitais gyviais. Tačiau šiuo metu daugiabučiuose yra šeimų, kurios nenori ar negali net susimokėti už komunalines paslaugas. Jei viena šeima imsis naikinti tarakonus, o kitos nieko nedarys, tokia kova su kenkėjais bus bergždžia.

V. Čelkis pasakojo, kad rajonas neturi komandos, kuri galėtų pagelbėti tokios bėdos ištiktiems žmonėms, kai tarakonai įsiveisia butuose ar namuose. Gal būtų galima samdyti kokią nors firmą, bet ar tam atsirastų pinigų?

Administracijos direktorius ramina

Ieškodami kontoros, kuri gali sutvarkyti gyventojus gąsdinančius kenkėjus, kreipėmės į Savivaldybės administracijos direktorių Žilviną Aukštikalnį.

Direktorius mums papasakojo, kad su tarakonais konteineriuose kovoja komunalininkai. Jie kas du mėnesiai chemikalais pabarsto konteinerius, o po to išplauna.

Įdomu tai, kad žmonės, valantys konteinerius, Ž. Aukštikalniui sakė, kad ten nepastebėjo tarakonų, o mūsų skaitytojai tvirtina jau ne juokais išsigandę iš šiukliadėžių į namus bėgančių ilgaūsių. Anot Ž. Aukštikalnio, konteinerių valytojai vieną kitą tarakoną yra pastebėję tik šiukšles vežiojančiame automobilyje.

Neseniai naujais veiksmingais chemikalais komunalininkai tarakonus naikino sąvartyne, tuo pačiu papildomai buvo valomi ir konteineriai. Jei chemikalai pasirodys tikrai veiksmingi, tarakonų turėtų mažėti sąvartyne, o konteineriuose išvis nebelikti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video