2024/05/06

Nupjovus radiatorių, namas neliko be šilumos

Šilumos nemaža dalis miestiečių laukė su nerimu – paprastai su šaltuoju metų sezonu prasideda piniginių tuštėjimo metas. Šildymo pradžia tradiciškai sukelia trintį tarp daugiabučio gyventojų: gaunantys kompensacijas pageidauja šildytis anksčiau, o mokantys visą šilumos kainą šį metą linkę atidėti kiek įmanoma vėlesniam laikui.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nuo antradienio pradėtas gyvenamųjų namų, biudžetinių įstaigų, įmonių ir organizacijų , taip pat gydymo, vaikų ir mokymo įstaigų, turinčių parengties šildymo sezonui aktus, šildymo sezonas. Jo pradžia nustatoma, kai vidutinė oro temperatūra lauke tris paras iš eilės yra žemesnė nei 10 laipsnių šilumos. Praėjusiais metais šildymas buvo pradėtas kiek anksčiau.

Šilumą pirmiausia pradedama tiekti į Savivaldybės eksploatuojamus pastatus – polikliniką, ligoninę, darželius, mokyklas, kitus visuomeninius pastatus. Visi kiti vartotojai turi teisę pasirinkti ir šildymą pradėti kiek vėliau, jei dėl to sutaria daugiau nei pusė namo gyventojų. Tačiau, kaip sakė UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas, didžioji dalis bendrovės eksploatuojamų namų šildytis pradėjo nuo pat sezono pradžios ir tik keletas jų šildymą atidėjo vėlesniam laikui. Visi namai šildymo sezonui pasirengę, turi parengties šildymui aktus.

Įmonės direktorius prašo daugiabučių viršutinių aukštų gyventojų geranoriškumo – įsileisti UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ darbuotojus. Pastarosiomis dienomis į kai kuriuos butus jie neprisibeldžia nei ryte, nei vakare, o dėl nenuorintų radiatorių šilumos nejaučia ir žemiau esančių butų šeimininkai.

Bendrovė šildymo sezonui buvo pasirengusi jau rugsėjo pradžioje, kadangi jam ruošėsi visą vasarą. Buvo atliekami hidrauliniai bandymai, sistemų plovimas, sklendžių keitimas ir pan. Kildavo bėdų, kai atliekant hidraulinius bandymus ir paleidus šildymą, kai kurie gyventojai, niekam nepranešę (pasak A. Audicko, „piratiniu būdu“), imdavosi remontų – keitė radiatorius ir pan.

Noriūnų gyvenvietės Melioratorių g.10 namo gyventojai buvo sunerimę, jog dėl vieno asmens noro pasipelnyti (jis nuėmė ir pardavė radiatorių) šilumos energijos neteks visas namas. UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ su seniūno, policijos pagalba šį klausimą teigė išsprendę. „Žinoma, radiatoriaus tam butui nepirksim, bet dėl vieno žmogaus visas namas nešals“, – sakė A. Audickas.

Noriūnai garsėja ir kaip gausiausią skolininkų skaičių už šildymą turintis kraštas. AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininkas Saulius Žilinskas sakė, jog bendrovė turi ir beviltiškų skolininkų, kurių skolų uodegos tempiasi jau ne vieną sezoną. Kupiškio miestas į juodąjį sąrašą nepatenka.

Viršininkas, paklaustas, ar nebuvo pageidaujančių šildytis anksčiau, nei pradėtas oficialus šildymo sezonas, sakė, jog tokių atvejų nepasitaikė. Apskritai pas mus vyrauja kita tendencija: kasmet dalis daugiabučių namų, ypač tvarkomų bendrijų, pareiškia norą pradėti šildytis kur kas vėliau. Namų bendrijos šildymą gali atidėti, jeigu taip nutaria du trečdaliai namo gyventojų.

Stebėdami benzino, dujų kainų šuolį daugelis nuogąstavo ar nešoktels ir šilumos kainos. S. Žilinskas nuramino, jog AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kaina nesikeičia ir išlieka viena mažiausių visoje Lietuvoje – 11,5 Lt už kilovatvalandę.

Visą vasarą šaltajam sezonui ruošėsi ir ši bendrovė – jog nepertraukiamai galėtų tiekti šilumą buvo atliekami trasos, katilinių ir kt. įrenginių remontai.

Šį mėnesį pagyvėjo Globos ir rūpybos skyriaus koridoriai – čia plūsta besitikintys kompensacijų už būsto šildymą. Vis dėlto didžiausio interesantų srauto šio skyriaus darbuotojos mano sulauksiančios lapkričio mėnesį, kai šilumą į savo namus įsileis ir atidėjusieji jos tiekimą vėlesniam laikui. Nuo spalio 1-osios padidėjus valstybės remiamoms pajamoms (155 Lt) šiek tiek išaugs ir kompensacijų už išlaidas būsto šildymui dydžiai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video