2024/05/02

 

ESO VADOVAS: PERMOKA GYVENTOJAMS BUS GRĄŽINTA MAŽINANT SKIRSTYMO TARIFĄ

Renaldas Radvila. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotrauka

Valstybės kontrolei (VK) pranešus apie 160 mln. eurų „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vartotojams negrąžintą permoką, įmonės direktorius Renaldas Radvila sako, kad ESO sumą jau grąžina nuo 2022 m. – mažindama skirstymo tarifo dedamąją. Bendrovė žada procesą spartinti.

Anot jo, ESO „ieškos galimybių kaip grąžinimą padaryti greičiau nei numatyta, atsižvelgiant į įmonės finansines galimybes ir grėsmę tinklo patikimumui“.

„Šitas susidaręs skirtumas dėl reguliacinių skirtumų bus grąžintas per skirstymo tarifą taip, kaip susitarta su reguliuotoju. Terminas gali būti trumpesnis, kiek leis įmonės finansinė padėtis“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė R. Radvila.

„Bendrovė grąžins visus tuos pinigus“, – pažymėjo jis.

Anot R. Radvilos, permokos suma indeksuojama, skaičiuojamos palūkanos, tad suma bus 40 mln. eurų didesnė – apie 200 mln. eurų. Šį skirtumą įmonė ketina numatyti iš pelno.

ELTA primena, kad VK atlikusi energetikos sektoriaus valdymo auditą pranešė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro. Permoka susidarė, nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

VK teigimu, 153,8 mln. eurų  pradėta grąžinti po 10 metų, o visiškai grąžinta – iki 2036 m. Anot auditorių, be aiškių kriterijų kada atsiskaityti su vartotojais permokėtų sumų grąžinimas kiekvieną kartą gali būti atidėtas maksimaliam laikotarpiui.

Savo ruožtu ESO ketvirtadienį išplatintame pranešime akcentavo, kad VK pateikė „visuomenę klaidinančias išvadas“, nes atlikdama auditą „neatsižvelgė į VERT tuo metu taikytos kainodaros skaičiavimo metodikos ypatumus“. Įmonės teigimu, investiciniai įsipareigojimai buvo įvykdyti, 2016–2021 m. investuota 0,8 mlrd. eurų, per pastaruosius 2 metus – 0,5 mlrd. eurų.

Operatoriaus vertinimu, sudaromas klaidingas įspūdis, jog ESO „neva sąmoningai nevykdė investicijų“.

Reaguodama į VK išvadas, Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad atliks išsamų situacijos vertinimą ir sieks nustatyti ar būtina taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • eilinį kart apip!s :DDDD

  • Klausimo ėmėsi LR Prokuratūra. Kol prokuratūra vykdys tyrimą, o tai, jei paves „profams“, turintiems patirties dešimtmečius „tirti“ bylas, gali taip ir nesibaigti tuos 15 metų, o per tą laiką nuvertėję pinigai bus grąžinti, taigi, kaltų nebus. Kiekvienas šioje aferoje pasipelnęs dividendų ar kita forma galės sakyti kad „vyksta tyrimas, negaliu komentuoti“. Net sužinoti KAS konkrečiai susuko šią aferą negalėsim. Kas paneigs, kad „tirti“ naudinga?

Rekomenduojami video