2024/04/26

 

Palengvino darbo naštą pašalpiniams

Sukontroliuoti už socialines pašalpas atidirbinėjančius gyventojus dažnai būna nelengva.

Jono Kokoškino nuotrauka

Liepą Kupiškio rajone keitėsi tvarka už socialines pašalpas atidirbti privalantiems asmenims. Nuo šiol jiems teks dirbti mažiau valandų, o iki 100 litų paramą gaunantys asmenys bus iš viso atleidžiami nuo šios prievolės. Taip pat išsiplėtė ir nemokama pagalba pasinaudoti norinčių darbdavių gretos, nepaisant to, kad buvusieji samdytojai dažnai skųsdavosi bereikalingu vargu pasitelkiant socialinės pašalpos gavėjus.

Atidirbti jau privaloma

Prieš trejus metus mūsų rajone įvesta tvarka, reikalaujanti atidirbti už socialinę pašalpą, ne kartą kėlė diskusijas tarp paramos gavėjų. Žmonės piktinosi, kodėl jiems tenka kęsti tokį pažeminimą, kai visoje šalyje tik kelios savivaldybės vertė savo gyventojus atidirbti už pašalpas.
Tačiau per tą laikotarpį net ir vyriausybės atstovai įsitikino, kad kupiškėnų bei dar kelių rajonų pavyzdys – naudingas. Ir šiuo metu paramos gavėjai į įvairius darbus pasitelkiami jau didžiojoje dalyje savivaldybių.

„Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą atidirbti jau yra privaloma. Pakalbėjus su kolegomis iš kitų rajonų, paaiškėjo, kad savivaldybes tikrinę audito specialistai pabrėžė, jog šios tvarkos reikia laikytis“, – teigė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos vedėja Laima Bartulienė.
Tačiau paskutiniame Kupiškio rajono Tarybos posėdyje telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti tvarka buvo šiek tiek pakoreguota. Jau šį mėnesį gyventojai, kurie kreipsis dėl socialinės pašalpos, sulauks tam tikrų pasikeitimų.

Sutrumpėjo atidirbimo valandos

Remiantis socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu visuomenei naudinga veikla per tris mėnesius nebegalės būti ilgesnė nei 40 valandų.
Iki šiol mūsų rajone daugiau nei 601 litą pašalpos gaunančiai šeimai buvo skiriama atidirbti 48 valandos.

„Svarstant naująją tvarką, mes siūlėme visiems pašalpų gavėjams skirti vienodą atidirbimo laiką – 24 valandas. Tačiau sulaukėme prieštaravimų iš seniūnijų, todėl valandas paskirstėme pagal gaunamos pašalpos dydį“, – sakė L. Bartulienė
Dabar 101 – 350 litų gaunančios šeimos privalės atidirbti 24 valandas, 351 – 600 litų – 32 valandas, daugiau nei 601 litą – 40 valandų.
Nauja ir tai, kad kupiškėnams nebereikės atidirbti iki šiol buvusios 8 valandų visuomenei naudingos veiklos. Ji tekdavo mažiau nei šimtą litų paramos gaunančioms šeimoms. Dabar jos visai atleidžiamos nuo šios naštos.

„Tos 8 valandos darbo būdavo visai nepraktiškos. Tiek pat laiko užimdavo dokumentų įforminimas siunčiant žmogų dirbti. Todėl naujoje tvarkoje visai atsisakėme šio punkto“, – teigė L. Bartulienė.
Nuo liepos atidirbti už socialinę pašalpą nebeprivalės ir sveikatos priežiūros įstaigoje besigydantys ar nedarbingumą turintys pašalpos gavėjai, bet tik ligos laikotarpiu. Taip pat darbo našta nukris ir nuo kituose rajonuose gyvenančių asmenų, kurie gyvenamąją vietą deklaravę ir socialinę pašalpą susitvarkę Kupiškyje. Atidirbti nereikės ir vienkartinę pašalpą, skirtą gydymosi ar stichinės nelaimės tikslais, gaunantiems gyventojams.

Nuo šios pareigos, kaip ir anksčiau, taip pat atleidžiami pensininkai, neįgalieji, nėščios moterys, vaikus auginantys bei artimuosius globojantys asmenys.

Reikia kontrolės

Naujoje tvarkoje dėl visuomenei naudingos veiklos prasiplėtė ir darbdavių, kurie gali pasitelkti į pagalbą paramos gavėjus, ratas. Dabar darbus pašalpiniams siūlyti galės ir nevyriausybinės organizacijos bei Savivaldybei pavaldžios įmonės.
Viena jų – „Kupiškio komunalininkas“, ir anksčiau turėjo teisę samdyti pašalpos gavėjus. Ji per pastaruosius metus dažniausiai telkėsi tokią pagalbą.

„Daugiausia pašalpos gavėjų buvo siunčiama į bendrovę „Kupiškio komunalininkas“. Kiek mažiau – į rajono seniūnijas, Kupiškio kultūros centrą, bibliotekas bei kitas valstybines įstaigas.
Pašalpos gavėjai anksčiau buvo pasitelkiami teikiant socialines paslaugas senukams ir neįgaliesiems. Dabar ši veikla išsiplėtė – tokių talkininkų galės sulaukti ir kiti sunkiai besiverčiantys gyventojai.

Visuomenei naudingi darbai iki šiol dažniausiai buvo aplinkos tvarkymas, šienavimas. Tačiau kai kuriems teko ir kurti dekoracijas koncertams, pagelbėti ruošiantis šventėms.
Priimdami tokius darbuotojus, pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos, darbdaviai privalo užpildyti apskaitos žurnalus, pravesti darbo instruktažus. Be to, jiems tenka ir nuolat kontroliuoti naujuosius samdinius. O tai, pasak pašnekovės, nėra lengva.

„Mes siunčiame žmones visuomenei naudingai veiklai, o darbdaviai ieško darbų. Kai kurie iš jų labai vargsta su pašalpiniais – nauji darbuotojai neatsakingai elgiasi su darbo įrankiais, nevengia pasirodyti neblaivūs, kartais tenka jų ieškoti“, – kalbėjo L. Bartulienė.
Tačiau vedėja priminė, kad pareigų vengimas žmonėms kainuoja socialinės pašalpos praradimą. Tokiu atveju pinigai mokami tik nepilnamečiams šeimos nariams. O kompensacijos iš viso prarandamos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video