2024/04/28

Prieš skurdinimą pasisakė ir mūsų turgaus prekeiviai

Vakar Vilniuje prie Seimo ir Vyriausybės rūmų vykusioje protesto akcijoje, kurią organizavo profesinių sąjungų organizacijos, mitinguotojai pasisakė prieš žmonių skurdinimą, smulkaus ir vidutinio verslo žlugdymą. Savo protestą prieš valdžios vykdomą taupymo politiką tądien išsakė per 7 tūkst. žmonių. Tarp jų buvo ir mūsų rajono atstovų. Apie tai skaitykite antradienio numeryje.

Kupiškyje sausio 16-osios akcijos dalyvius palaikė per dvidešimt kupiškėnų turgaus paviljono prekiautojų bei keliolika prie jų prisijungusių miestelėnų.

Apie dvyliktą valandą turgaus prekiautojai paliko savo darbo vietas ir su plakatais („Gerbiami seimūnai! Neskurdinkite paprastų darbo žmonių!“, “Neatimkite duonos iš smulkiųjų verslininkų vaikų!“, „Visi vienykimės ir vasario 3 d. vykime į visuotinį smulkiųjų verslininkų streiką Vilniuje!“) išsirikiavo kieme priešais paviljoną. Liūdną šių prekiautojų ateitį simbolizavo ir čia pat pastatytas gedulingas krepšelis su uždegta žvakele.

Piketo dalyvių vardu kalbėdama Danutė Kindurienė sakė, kad čia susiburta pareikšti protesto prieš dabartinės valdžios vykdomą politiką smulkiųjų prekeivių atžvilgiu. Dabartinės valdžios sprendimas apmokestinti 9 proc. jų pajamas ne nuo pelno, o nuo apyvartos, ketinimas reikalauti, kad turguje maisto produktais prekiaujantieji turėtų kasos aparatus, tai akivaizdūs tokio žlugdymo pavyzdžiai. „Ar eilinė pardavėja gali viena prekes priimti, išsidėlioti, sudėti į vitrinas, dirbti kasos aparatu, būti valytoja ir dar tapti buhaltere? – klausė kalbėtoja. – Nė vienoje Europos šalyje turgavietėse nėra kasos aparatų, dėl jų turgavietė jau praras savo statusą ir taps eiline parduotuve.“

D. Kindurienė pabrėžė, kad smulkieji verslininkai moka mokesčius SODRAI, sveikatos draudimą, moka už verslo liudijimus ir dar daug kitų papildomų mokesčių (už kurą, maišelius, svarstyklių patikras, prekybos vietos nuomą ir kt.). Nepaisant to, ši žmonių grupė neturi jokių tvirtų socialinių garantijų, pavyzdžiui, susirgus nemokama už nedarbingumo laikotarpį.

„Darbo vietas susikūrėme patys. Daugelis iš mūsų čia už prekystalio jau po 15 m. stovi. Gal apkraudama mus nepakeliamais mokesčiais valstybė nori, kad taptume potencialiais darbo biržos klientais, gal jai tai parankiau“, – svarstė kalbėtoja.

Kita piketo dalyvė Angelė Uzdrienė irgi sakė, kad protestuojama prieš mokesčių reformas, taikomas smulkiajam verslui. Kurdami sau darbo vietas, nė vienas iš jų neprašė paramos nei iš Vyriausybės, nei iš Seimo. Prireikus skolinosi pinigų vieni iš kitų. „Ponų iššvaistyto biudžeto skylių nesam nusiteikę lopyti. Jei valdžia nepirktų limuzinų, nesteigtų naujų ministerijų ir ištaigingų rūmų nesistatytų, tai pinigėlių nepristigtų. Valstybei visi turime duoti, kodėl norima labiausiai mus, mažuosius, nuskriausti. Tegul pabando premjeras Andrius Kubilius pragyventi bent mėnesį iš 600 Lt ar pakapoti mėsą, o paskui 12 val. išstovėti už prekystalio, tuomet gal suprastų mūsų padėtį“, – kalbėjo ši prekiautoja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video