2024/04/27

 

ARTĖJANT VELYKOMS: VAISTININKĖ PATARIA, KOKIOMIS MEDŽIAGOMIS NEDAŽYTI MARGUČIŲ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Artėjant Velykoms daugelis pradedame ieškoti originalių būdų kiaušiniams dažyti, kad šie būtų kuo ryškesni ir spalvingesni.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė atkreipia dėmesį, kad kiaušinius reikia dažyti atsakingai. Ji pataria, kaip skaityti maistinių dažų etiketes ir kokių medžiagų, dažymo būdų reikėtų vengti.

Dažymui naudoja briliantinę žalumą

Pastaraisiais metais marmurinių kiaušinių dažymo technika sulaukia žmonių dėmesio, bet vaistininkė ragina vengti vienos priemonės – briliantinės žalumos, kuri skirta infekcijų profilaktikai po odos sužeidimų.

Anot vaistininkės, kai kas ją gali prisiminti kaip seniau naudotą, bet šiandien nebetinkamą priemonę vėjaraupiams gydyti.

„Vis dažniau prieš Velykas tenka išgirsti, kad žmonės marmurinių kiaušinių dažymui planuoja naudoti briliantinę žalumą. Nors margučiai atrodo išskirtinai, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie savo sveikatą.

Briliantinė žaluma skirta gydyti odos pažeidimams – įdrėskimams ar nubrozdinimams. Ji skirta naudoti išoriškai. Dažant kiaušinį su šiuo vaistiniu preparatu, nusidažo ir baltymas. Briliantinės žalumos negalima vartoti per burną, tad jos suvartojus kartu su dažytu kiaušiniu gali atsirasti stemplės uždegimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Pavojai ir maistiniuose dažuose

Maistiniai dažai gali būti išsigelbėjimas per Velykas, kai norima greitai išgauti ryškias spalvas. Tačiau vaistininkė teigia, kad net ir juose galima rasti nemažai pavojingų medžiagų žmogaus sveikatai.

„Kartais laikomasi nuomonės, kad jeigu kiaušinio baltymas nenusidažė, tai šis nepažeistas dažų. Iš tiesų nebūtina suvartoti dažiklį, kad jis mums pakenktų. Žalingi gali būti ir įkvepiami garai, kai dažuose verdame kiaušinius. Dėl to būtina vėdinti patalpas, ypač tada, jeigu yra vaikų, nėščiųjų ar lėtinėmis ligomis sergančių žmonių.

Todėl geriausia vengti maistinių dažų ir naudoti natūralias dažymo priemones. O jei tam stinga laiko, bent atsakingai perskaitykite dažų etiketes“, – siūlo vaistininkė T. Gečienė ir įvardija, kokių medžiagų reikėtų vengti.

Tartrazinas (E-102). Šis dažiklis gali sukelti tokius pašalinius simptomus: migreną, neryškų matymą, rinitą, odos niežulį, dilgėlinę. Taip pat šis maisto dažiklis, vartojamas drauge su E210, gali sukelti vaikų hiperaktyvumą.

Saulėlydžio geltonasis (E-110). Skambiai pavadintas dažiklis gali sukelti nosies užgulimą, dilgėlinę, pilvo skausmus, virškinimo sutrikimus, migreną, hormonų pokyčius ir hiperaktyvumą.

Briliantinis mėlynasis FCF. Šis dažiklis geba sukelti šienligę ir alergines reakcijas turintiems astmą. Taip pat jis dirgina skrandį, todėl jo reikėtų vengti sergantiems dirgliosios žarnos sindromu.

Kamilė RUTKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video