2024/05/08

 

Socialinė parama skatins darbo paieškas

Valdžia siekia, kad prie pašalpų pripratę gyventojai vėl prisimintų, kaip reikia užsidirbti pragyvenimui savo jėgomis.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Nuo birželio 1 d. numatyti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimai. Jais siekiama, kad paramą gautų tik tie asmenys, kuriems jos iš tiesų reikia. Tikimasi, kad nauja tvarka grąžins žmones į darbo rinką ir bent iš dalies atpratins gyventi iš pašalpų.

Pašalpa ir įsidarbinus

Lietuvos valdžia, rodos, jau suprato klaidą pripratinusi tautiečius prie socialinės paramos ir pastaruoju metu nuolat griežtina šių lėšų skyrimo tvarką. Kitų metų pradžioje žadama šią funkciją perduoti savivaldybėms, kuriose veiks specialios komisijos, itin rimtai stebėsiančios paramos reikalingumą.

O kol kas prasidėjus birželiui numatyta keletas pakeitimų. Ar jie patvirtinti galutinai, Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė pokalbio metu praėjusį penktadienį pasakyti negalėjo – pakeitimai dar buvo nepaskelbti „Valstybės žiniose“.

Manoma, kad numatoma tvarka padės tikslingai skirstyti socialinę paramą – tik tiems žmonėms, kuriems jos tikrai reikia. Be to, žmonės bus motyvuojami dirbti.
Aktyviau ieškotis darbo pašalpų gavėjus turėtų paskatinti ir įsidarbinus nenutraukta parama. Pagal naująją tvarką numatyta papildomai skirti 50 proc. dydžio socialinę pašalpą 6 mėnesius asmenims, kurie ne trumpiau kaip 12 mėnesių buvo įsiregistravę teritorinėje darbo biržoje, nevertinant laikotarpio, per kurį jie dalyvavo aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse ir darbo biržoje.

„Siekiama, kad ilgalaikiams bedarbiams įsidarbinus jo gaunamos pajamos nesumažėtų – jis gautų ir darbo užmokestį, ir dalį socialinės pašalpos. Kiek šiuo metu mūsų rajone yra ilgalaikių bedarbių, sunku pasakyti – jų turėtų būti apie 15 proc. visų pašalpos gavėjų. Yra ir 5 metus, ir ilgiau socialine parama besinaudojančių asmenų“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video