2024/04/26

 

VIRTUVĖS DIZAINO PAGRINDAI

Nesvarbu, kokiuose namuose gyvename ir kokio dydžio jie yra, visuomet juose turi atsirasti vietos virtuvei. Įrenginėdami šią erdvę, dažnai susiduriame su nemažais iššūkiais, nes reikia atkreipti dėmesį į daugybę dalykų, sujungti juos į vieningą ir estetišką visumą. Virtuvinės spintelės, buitiniai prietaisai, stalviršiai, grindų danga, dekoratyvinės detalės turi savas spalvas, faktūras, formas. Jos sudaro interjero dizaino elementus, kuriuos reikia derinti tarpusavyje, nepamirštant, kad virtuvės erdvė turi būti funkcionali ir patogi. Profesionalūs interjero dizaineriai vadovaujasi keliais principais, kuriuos galime vadinti šios patalpos dizaino pagrindais.

Svarbiausia funkcionalumas

Virtuvė dažnai yra mūsų šeimų kasdienio gyvenimo centras. Čia kiekvieną dieną pradedame su kavos ar arbatos puodeliu, ruošiame patiekalus šeimai, dalinamės praėjusios dienos įspūdžiais. Projektuodami šios erdvės išdėstymą bei interjero dizaino elementus, privalote atsižvelgti į jos funkcijas. Kitu atveju, nors ir įrengta stilingai, ši erdvė tiesiog bus nenaudojama.

Kad virtuve būtų patogu ir paprasta naudotis, interjero specialistai pirmiausia siūlo neskubėti spręsti, kokios bus virtuvinės spintelės, stalviršiai ar kaip atrodys kiti interjero elementai. Pirmiausia siūloma atkreipti dėmesį į šios erdvės planą ir vadovautis vadinama „trikampio taisykle“. Ši taisyklė siūlo virtuvėje kurti „trikampį“ tarp kriauklės, viryklės ir šaldytuvo. Toks šių svarbiausių virtuvės atributų išdėstymas leidžia patogiau ir lengviau judėti virtuvėje tarp virimo (viryklės), pjaustymo / lupimo / plovimo (kriauklė) ir maisto laikymo (šaldytuvas) zonų. Svarbu, kad šiame trikampyje neatsirastų papildomų kliūčių (pavyzdžiui, virtuvės salos), kurios trikdytų laisvą judėjimą.

Simetrija ir vizualinė pusiausvyra

Simetriškas ir subalansuotas dizainas atrodo išbaigtas ir yra patogus. Ar Jūs kada nors buvote įėję į virtuvę ir pastebėję, kad joje kažko labai trūksta arba yra per daug? Galbūt vienoje virtuvės pusėje pernelyg tuščia, o kitoje įrengtos virtuvinės spintelės, stovi didelis televizorius, kelios kėdės ir dar vaza? Norint, kad erdvė būtų simetriška ir išlaikytų pusiausvyrą, pirmiausia reikėtų sutelkti dėmesį į patalpos centrą, apie kurį turėtumėte bandyti kurti simetriją. Simetrija padeda kurti harmonijos ir ramybės jausmą, tačiau tai neturi būti „veidrodinis“ vaizdas.

Pasirinkite pagrindinius akcentus

Pagrindiniai virtuvės akcentai yra objektai, interjero elementai, kurie iškart atkreipia dėmesį į save. Tai gali būti spalvotos ar neįprastos baldų detalės, išskirtiniai sietynai, dekoratyvinės virtuvės sienų plytelės, meno kūriniai, jaukiai rusenantis židinys ar netgi ryškesnės virtuvinės spintelės. Būtų puiku, jei kiti virtuvėje esantys objektai papildytų ir nekonkuruotų su pagrindiniu akcentu. Kita vertus, didelėse erdvėse gali būti ne vienas, o pora ar daugiau tokių akcentų. Nepasirinkus pagrindinio akcento, virtuvė gali atrodyti blanki, nuobodi, neįdomi ir tiesiog neturėti savito šarmo.

Proporcingumo ir tinkamo dydžio principai

Šie principai reiškia, kad interjero elementai privalo būti proporcingi ir tinkamo dydžio patalpos, vienas kito atžvilgiu. Kiekvienas daiktas, baldas ar dekoro detalė virtuvėje privalo atrodyti ne per dideli ar atvirkščiai, ne per maži. Šie principai leidžia kurti darnų interjerą, leidžia kiekvieną elementą susieti su erdve, o pati virtuvė išnaudojama efektyviai, ji tampa funkcionalesnė, patogesnė.

Pasirūpinkite geru apšvietimu

 Virtuvinės spintelės, stalviršiai, viryklė ir kiti paviršiai, ant kurių gaminamas maistas, turi būti tinkamai apšviesti, kad būtų užtikrintas darbo aplinkos saugumas. Visgi, šias erdves apšviesti gerai yra šiek tiek sudėtingiau, nes čia gali nepakakti paprastų pakabinamų šviestuvų. Šiuo atveju rekomenduojamas funkcinis apšvietimas, t. y. reikėtų po pakabinamomis virtuvinėmis spintelėmis pritvirtinti LED juostas arba naudoti kryptinius šviestuvus.

Labai svarbus ir bendras virtuvės apšvietimas. Rekomenduojama, kad virtuvė būtų apšviesta ne per ryškiai, o šviesa būtų tinkamai išsklaidyta.

Projektuodami virtuvės erdvę atminkite, kad nereikia būti profesionaliu interjero dizaineriu, jei norite įsirengti Jums patinkančią virtuvę. Įsigilinę į pagrindinius virtuvės dizaino principus, galėsite puikiai realizuoti savąją virtuvės viziją.

Informaciją parengė Baldai PL

Užs. Nr.1202

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video