2024/04/26

 

MINTYS PO RINKIMŲ

Nomeda SIMĖNIENĖ

Lietuva išsirinko vietos valdžią. Pačią svarbiausią, labiausiai matomą ir pažįstamą. Po rinkimų visų partijų lyderiai skelbė, kad šiuos rinkimus būtent jie laimėjo. Pažiūrėkime, ar tikrai yra šių teiginių pagrindas.

Antai 2015 metų savivaldos rinkimuose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąrašas gavo 2587 balsus, o per šiuos – 3397 piliečiai išreiškė šios partijos palaikymą. Laimėjimas. Antras favoritas šiais metais jau buvo ne socialdemokratai, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jei per praėjusius rinkimus už jų sąrašą balsavo tik 1706 rinkėjai, tai šių metų kovą už šios partijos sąrašą balsavo 2434. Taip pat nenuginčijamas laimėjimas.

Daugumoje savivaldybių, renkant tiesiogiai merus, prireikė antro turo. Taip nutiko ir Kupiškio rajono savivaldybėje. Pirmo turo rezultatai didelės intrigos nežadėjo. Mero Dainiaus Bardausko atotrūkis nuo konkurento, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Vidmanto Paliulio, buvo nemažas. D. Bardauską rinkosi net 1635 rinkėjais daugiau. Tačiau vertinant pagal antro turo rezultatus, geriau padirbėjo valstiečiai. Nors ir rodėsi, kad po 2015 metų rinkimų rezultatų, kai Jonas Jarutis geroku skirtumu pralaimėjo prieš konservatorių deleguotą merą, valstiečių žvaigždė buvo gerokai prigesusi. Šiemet antrame ture D. Bardauskui pavyko išlaikyti persvarą, bet papildomai antrame ture už jį balsavo 235 rinkėjai, už V. Paliulį – 762 (atitinkamai iš viso: už D. Bardauską – 4304, už V. Paliulį – 3196). Be abejo, pastarajam nepavyko įveikti konkurento, bet jis mobilizavo savo gerbėjus geriau.

Šių rinkimų rezultatus analizuos visos partijos ir visuomeniniai rinkimų komitetai, kurių pergalė yra menkesnė. Tačiau rimčiausiai tą padaryti reikia konservatoriams.

Taigi, be didelių intrigų, be įdomesnių politinių diskusijų tarp oponentų, vėl išsirinkome valdžios atstovus. Prisiminus gana blankią rinkimų kampaniją, kur nebuvo gilesnių analizių ar įžvalgų, reikia tikėtis, kad po ketverių metų ir Kupiškio rajono politikai į savo komandas dėl rinkimų agitacijos pasitelks politologus ir dizainerius kuriant jų rinkimų įvaizdį.
Šiais pamąstymais nesistengiu sumenkinti konservatorių pergalės. Rinkimai laimėti. Tik va, užsidegusios signalinės lemputės, ypač kaimiškose rinkimų apylinkėse, turėtų laimėtojus mobilizuoti rimtai analizei, kas neleido pelnyti tvirtesnės pergalės per šiuos rinkimus.

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video