2024/09/25

 

Komunalinių atliekų tvarkymo kazusus nagrinėja ir teismas

Kai kurie gyventojai mokantys rinkliavos mokestį piktinasi, kad atokiose vietovėse komunalininkai retai užsuka ištuštinti konteinerių.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Pastaruosius kelis mėnesius Savivaldybėje bene dažniausiai diskutuojama tema – komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo nuostatų tobulinimas.
Nuo kovo pabaigos kas kelias savaites vis renkasi būrin Savivaldybės specialistai, komunalininkai, rajono politikai, kad drauge svarstydami surastų racionaliausią sprendimą, kuris paskatintų visus atliekų turėtojus solidariai ir sąžiningai sumokėti rinkliavos mokesčius. Realybė tokia, kad ne visi sumoka, o tai jau yra bloga lemiantis ženklas, jog gali tekti didinti rinkliavos sumas ir, žinoma, ta našta užguls sąžininguosius, tuos, kurie moka…

Šitaip pasvarsčius, kyla noras imtis švietėjiškos misijos. O galbūt dar galima kaip nors išvengti rinkliavų mokesčio?.. Vargu, nes ir kitur Lietuvoje tokios rinkliavos egzistuoja, tik įmokų skaičiavimo metodika kai kur yra skirtinga. Ar tos skirtybės leistinos, ar jos nediskriminuoja įvairių savivaldybių gyventojų? O gal tie, kurie nemoka rinkliavų mokesčių, yra teisūs?..
Į šiuos klausimus, atrodo, bus galima jau greitai atsakyti gana tiksliai ir konkrečiai. Nes visiems kupiškėnams svarbią temą ėmėsi nagrinėti Panevėžio apygardos administracinis teismas.

Į Administracinį teismą šį pavasarį kreipėsi UAB „Kupiškio komunalininkas“, prašydamas iš kelių skolininkų išieškoti nesumokėtus vietinių rinkliavų mokesčius. Tarp įsiskolinusiųjų buvo ir alizavietis Virginijus Bickus.
Jis dar 2010 metų sausį kreipėsi į rajono Tarybą, prašydamas atleisti nuo vietinės rinkliavos už šiukšlių surinkimą argumentuodamas, kad pats turi galimybių nuvežti šiukšles į Panevėžio regioninį atliekų tvarkymo centrą.

Rajono Tarybos nariai alizaviečio nuo mokesčio neatleido, kaip ir vėliau besikreipusių kelių rajono gyventojų.
Taigi, praėjus metams, komunalininkai ėmėsi veiksmų, kreipėsi į teismą su ieškiniu, prašydami  iš V. Bickaus priteisti 360 Lt rinkliavos mokesčių už 2010 metų balandžio-2011 metų birželio mėnesių laikotarpį.

Alizavietis pasisamdė advokatą ir surašė ne tik atsiliepimą į ieškovo prašymą, bet ir sudėliojo dar penkis argumentuotus pareikalavimus ištirti Kupiškio rajono tarybos 2009 m. gegužės 28 dienos sprendimą „Dėl Kupiškio rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš gyventojų ir atliekų tvarkymą nuostatų patvirtinimo“.
Komunalininkų skolininkas paprašė sustabdyti jam iškeltą administracinę bylą ir kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį teismą, kad tas įvertintų, ar kupiškėnų patvirtintosios rinkliavos nuostatos atitinka Konstitucijos teiginius bei Lietuvos Respublikos Viešojo administravimo įstatymo, Rinkliavų įstatymo kai kuriuos straipsnius.

Administracinis teismas nusprendė, kad kreiptis į Konstitucinį teismą nėra būtinybės, bet, siekdamas ginčą išspręsti teisingai ir objektyviai, nutarė, jog svarbu išnagrinėti Kupiškio rajono tarybos priimtus vietinės rinkliavos nuostatus. Teismui kilo abejonių dėl vienos aplinkybės, kad atliekų turėtojui nenumatyta galimybė mokėti rinkliavą pagal deklaruojamų atliekų kiekį.

Todėl Administracinis teismas nutarė sustabdyti komunalininkų ir alizaviečio V. Bickaus ginčo nagrinėjimą ir pats inicijuoti Kupiškio rajono tarybos priimtų rinkliavos nuostatų tyrimą, išskirti atskirą bylą, joje atsakovu įtraukti Kupiškio rajono tarybą, o trečiaisiais suinteresuotais asmenimis  – komunalininkų bendrovę ir V. Bickų. Pastarųjų ginčas bus toliau narpliojamas, kai paaiškės nuostatų tyrimo išvados.
Visi bylos dalyviai iki gegužės 11 dienos turėjo Administraciniam teismui pateikti savo argumentuotus atsiliepimus.     

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video