2024/04/27

 

TAUPAI JUODAI DIENAI – TAI JAU TURČIUS

Kristinos Valytės nuotrauka
Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Žiema šiemet pasibeldė anksčiau. Nors dar tik gruodžio vidurys, atrodo, kad seniai sniegu džiaugiamės.

Lauke šalta, butuose – šilta. Radiatoriai kaista, o gyventojai su nerimu kaskart laukia sąskaitų už šildymą.

Ypač tie, kuriems šį šildymo sezoną nepavyks gauti šildymo išlaidų kompensacijos. O tokių bus daug, mat sugrįžta prie turto vertinimo asmenims, kurie į jas pretenduoja.

Namai, sklypai, automobiliai, pinigai banke – viskas bus suskaičiuota, sužiūrėta.

Valdžia teigia, kad ieškoma socialinio teisingumo, esą turtingieji dabar nebegalės pasinaudoti šia lengvata.

Tik vargu, ar šis vertinimas bus teisingumo garantas. Didesnes pajamas, bet mažai turto turintys asmenys ir toliau kreipsis dėl kompensacijų ir jas gaus.
O šeimos, kurių atlyginimas vos viršija minimumą, bet turi sodą ar iš senelių paveldėtą sodybą, liks be kompensacijų.

O ką kalbėti apie senyvo amžiaus žmones, kurie turi susitaupę laidotuvėms, gal kapavietės sutvarkymui. Juk šiais laikais visa tai brangiai atsieina.
Valdžios manymu, tai prabangaus gyvenimo įrodymas.

Jei banko sąskaitoje turimi pinigai viršija nustatytą sumą, kelias kompensacijai gauti gali būti užkirstas. Žinoma, gali santaupas ne banke, o namie kojinėje laikyti. Į namus niekas nevaikščios ir kratų nedarys.

Bet kažin ar žmogus, iki paskutinio cento žinantis, kiek turi juodai dienai pasidėjęs, drįs meluoti, esą nieko neturįs.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, jog savivaldybės turėtų nepersistengti ir dėl keliais eurais viršytų normatyvų neatimti kompensacijos.

Esą savivaldybėms palikta teisė nusistatyti aplinkybes, kuriomis remiantis gali neskirti kompensacijos, pavyzdžiui, piniginių lėšų sumai viršijus normatyvą.
Bet jei matoma, kad žmogus turi negalią, praradęs darbą ir panašiai, į tai atsižvelgiama ir kompensacija neatimama.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos atsakingų specialistų pasiteiravome, ar jau galima įvertinti, kaip pasikeitė kompensacijų gavėjų skaičius pradėjus vertinti žmonių turimą turtą, kas labiausiai kiša koją, kad žmonės negauna kompensacijų, – statiniai, automobiliai, pinigai, ar atsižvelgiama į savivaldybėms paliktą teisę vertinti kiekvienos situacijos aplinkybes individualiai.

Pagal pateiktą informaciją, nuo 2023 m. rugsėjo iki gruodžio 4 d. imtinai pateikti 2527 prašymai dėl kompensacijų (centralizuoto šildymo ir kito kuro).

Dėl turto ir piniginių lėšų normatyvo viršijimo jos neskirtos 232 prašiusiems žmonėms, tai yra mažiau nei 10 proc.

Kompensacijoms dažniausiai kelią užkerta turto normatyvas – kai asmuo turi nekilnojamo turto ir žemės ūkio paskirties žemės, miškų ūkio paskirties žemės, du nekilnojamojo turto objektus – butą ir dar vieną, butą ir gyvenamąjį namą.

Dėl turimų piniginių lėšų, kurias nurodo patys asmenys, kompensacijų negaunančiųjų skaičius, kaip teigiama, nedidelis.

Valdininkų tikinimu, kiekvieną prašymą peržiūri specialistai, įvertina galimybę kreiptis išimties tvarka, jei asmuo turi tik vienos paskirties nekilnojamąjį turtą ir transporto priemonę, pavyzdžiui, namą su kiemo statiniais ir automobilį.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Senuko forda 1993 ivertino 2000, tai jau 10 metu senumo bus puse milijono verta.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video