2024/04/26

 

Į namus grįžta graužikai

Paprasčiausias ir pigiausias būdas atsiginti nuo graužikų – spąstai.
Valio Staburo nuotrauka

Su rudens derliumi į grūdų, daržovių aruodus braunasi ir įvairūs graužikai. Pelės, žiurkės žemdirbiams pridaro nemažai nuostolių, o ir per kambarį perbėgęs toks svečias sukelia nemalonius jausmus.
Kaip nuo graužikų saugotis?

Nuo katės iki įmonių

Atėjus rudeniui į namus, tvartus, sandėliukus prasigraužia urvelius įvairūs graužikai.
„Neseniai nukasėme bulves ir kai kurios jau apgraužtos pelių. Namuose laikome katę. Bet to negana, naudojame nuodus ir specialius klijus“, – „Kupiškėnų mintims“ savo kovos su nepageidaujamais gyviais būdus vardijo Šimonių seniūnijos gyventoja Stasė.
Kalbos dėl graužikų invazijos rudeniop užverda ir tarp ūkininkų. Augalininkyste užsiimantis Egidijus Černius pasakojo, kad su kolegomis žemdirbiais ką tik aptarė, ar apsimoka savo ūkį pavesti saugoti specialioms įmonėms, kurios gaudo graužikus.

Pasak pašnekovo, ši paslauga – gana brangi. Jo ūkiui pasisamdyti pelių naikintojus kainuotų apie 150 litų per mėnesį. Tokias įmones vyras žino tik didžiuosiuose miestuose. Jų darbo įkainiai, anot jo, priklauso nuo saugomo ūkio dydžio.
Iki šiol E. Černius savo derlių saugojo tradicinėmis priemonėmis – nuodais graužikams.

Didelis pasirinkimas

Kenkėjų kontrolės specialistai siūlo įvairių būdų, kaip apsiginti nuo pelių ir žiurkių. Paprasčiausia ir pigiausia apsauga – tai užkirsti graužikams kelią į namus ar ūkinius pastatus. Užsandarinkite net ir menkiausius plyšelius namo sienose, ties durimis bei langų rėmais, ventiliacijos angas uždenkite tinkleliais. Maistą laikykite graužikams neprieinamoje vietoje ar taroje.

Kurkite netinkamas gyvenimo sąlygas graužikams ir lauke: pjaukite žolę, šalinkite vijoklius. Išdėliokite jauką namo išorėje, kad pelių neviliotų pastato vidus.
Ūkinių prekių skyriuose galima įsigyti įvairių priemonių kovai su graužikais: lipnių lentelių, klijų, grūdų masalo, vyliaus graužikams, vaško blokelių vandens žiurkėms, įvairių rūšių spąstų: plastmasinių, medinių, metalinių; pastilių, granulių, tablečių.

Nuodus reikia berti ten, kur šie gyvūnai gausiai renkasi, – prie ekskrementų, grindų plyšių. Masalą reikia pilti ne atvirose vietose, o į specialias jauko stoteles su nedidelėmis angomis, kurias taip pat galima įsigyti. Šią procedūrą reikia kartoti maždaug kas savaitę ir nutraukti tada, kai neberasite jokių graužikų lankymosi pėdsakų.
Nuodai graužikams nėra labai pavojingi žmogui, tačiau juos reikia naudoti atsargiai, kad neapsinuodytų kiti gyvūnai – šunys ar katės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video