2024/05/10

 

Nuo lopšio su mobiliaisiais telefonais

Šiuolaikinis žmogus nė minutės nenori likti be telefono ryšio.
Monikos Urbutytės nuotrauka

Prieš pusantrų metų šalies bendrojo lavinimo mokyklos buvo gavusios Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rekomendacijas dėl mobiliųjų telefonų naudojimo pamokų metu. Tokių rekomendacijų prireikė, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išplatino pranešimą, kad radijo dažnio elektromagnetiniai laukai gali didinti riziką susirgti smegenų vėžiu.
Kas po šių rekomendacijų pasikeitė mūsų rajono mokyklose? Ar reikia šiuolaikiniam vaikui mobiliojo telefono?

Tikisi supratingumo

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas sakė, kad gimnazistams mokykloje nešiotis mobiliuosius telefonus nedraudžiama. Tačiau jie šiais telefonais negali naudotis pamokų metu, kad netrukdytų ugdymo procesui. „SAM rekomendacijos labiau skirtos moksleivių sveikatingumui. Turime parengę informacinį stendą apie gresiančius pavojus sveikatai, jei bus be saiko kalbama mobiliaisiais telefonais. Kaip gimnazijoje mokiniai gali jais naudotis, yra apibrėžta ir mokinio mokymosi gimnazijoje sutartyje, mokinių elgesio taisyklėse. Ten išdėstytos ir poveikio priemonės. Priminta, kokia gresia atsakomybė, jei bus filmuojama ir skleidžiami viešojoje erdvėje vaizdai su žmogaus atvaizdu be jo sutikimo ir kt. Pati svarbiausia iš jų – pokalbis. To paprastai užtenka. Drastiškesnių priemonių neteko griebtis“, – kalbėjo direktorius ir pridūrė, kad šiais laikais, informacinių technologijų amžiuje, būtų tikrai nepasiekiamas dalykas uždrausti vaikams į mokyklą atsinešti mobiliuosius telefonus.

Ne žaisliukas

Subačiaus gimnazijos direktorė Vida Šeškuvienė taip pat teigė, jog mokinio elgesio taisyklėse yra įrašyta, kad mokiniai per pamokas negali naudotis mobiliaisiais telefonais. Tačiau pasitaiko, kad tie telefonai pamokų metu skamba. Pasak direktorės, būna, kad ir mobiliuosius iš vaikų tenka paimti, kai piktybiškai mokytojo neklauso ir drumsčia rimtį pamokose. Tuomet į mokyklą pakviečiami tėvai ir jiems jų atžalos telefonas atiduodamas. „Pirmiausia tėvai, prieš pirkdami mobilųjį telefoną, turėtų vaikui gerai išaiškinti, kada, kur ir kaip juo naudotis jis galės. Telefonas turi tarnauti kaip greita ryšio priemonė norint artimiesiems pranešti svarbesnę informaciją. Antai kartais nevažiuoja autobusas ar vaikas mokykloje sunegaluoja ir tokiu atveju reikėtų skubiai susisiekti su tėvais. Čia ir praverčia mobilusis telefonas. Tačiau dažnai pasitaiko, kad lyg tyčia tuo metu būna pasibaigusi mokinio telefono sąskaita ir jis neva juo negali naudotis, nors prieš akimirką per pamoką taip darė ir leido muzikėlę. Tad pirmiausia reikia tvirtos tėvų pozicijos ir gero pavyzdžio šiuo klausimu. Mobilusis telefonas – ne žaisliukas ir ne pasipuikavimo prieš kitus priemonė“, – buvo įsitikinusi pašnekovė.

Imasi priemonių

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos direktorius Rimvydas Latvys sakė, kad po SAM rekomendacijų pedagogai tvirčiau pasijuto reglamentuodami mobiliųjų telefonų naudojimą per pamokas. Šios rekomendacijos buvo apsvarstytos mokyklos taryboje. „Per pamokas negalima naudotis ne tik mobiliaisiais telefonais, bet ir grotuvais, fotoaparatais. Sutartyje tarp mokinio ir mokyklos yra užfiksuota, kad be kitų sutikimo draudžiama filmuoti, fotografuoti, tuos vaizdus įkelti į viešąją interneto erdvę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video