2024/05/20

 

Mokyklos bėglius sulaikyti sunku

Ne visų vaikų kelias suka į mokyklą.
Nuotrauka iš Europosistorijos.lt

Šiandieninėje mokykloje sukurtos visos sąlygos, kad tik vaikai turėtų kuo mažiau problemų ir noriai lankytų pamokas: juos konsultuoja ir padeda psichologai, socialiniai pedagogai, rajono savivaldybėje ir kiekvienoje mokykloje dirba suburtos Vaiko gerovės komisijos. Tačiau ir tokia pagalba nepajėgia visiškai sustabdyti pamokų nelankančių mokinių.
Kita bėda – šalies mokyklose  nesimokantys vaikai. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) suskaičiavo, kad Lietuvoje nebesimoko apie 13 tūkst. Gyventojų registre įrašytų vaikų. Mūsų rajone tokių yra 73.

Bando surasti nesimokančiuosius

Prieš mėnesį Švietimo ir mokslo ministerija kreipėsi į policiją, kad ji padėtų nustatyti daugiau nei 3 tūkstančius nesimokančių Lietuvos vaikų, kurie faktiškai įrašyti Gyventojų registre, tačiau duomenų apie jų išvykimą iš šalies ar kitas nesimokymo priežastis nėra.
Asmenys iki 16 metų mūsų šalyje privalo lankyti mokyklas. ŠMM prašomos teisėsaugos institucijos teisinosi finansiškai negalinčios vykdyti šių paieškų, o be to, policija neįpareigota atlikti tokios misijos – jų darbas ieškoti dingusių be žinios asmenų, kuriems gresia pavojus, kai, pavyzdžiui, vaikas gali tapti nusikaltimo auka arba kai yra daroma nusikalstama ar kita veika nepilnamečio asmens atžvilgiu.

Vyriausybės iniciatyva praėjusių metų pabaigoje sudaryta darbo grupė, kuri bandė skaičiuoti nesimokančius vaikus ir nagrinėti šio reiškinio priežastis. Specialistų duomenimis Lietuvoje gali būti per 13 tūkst. vaikų, kurie yra Gyventojų registre, bet mokyklų registre nefigūruoja.

Į šį darbą įtrauktos ir šalies savivaldybės, kurios patikrinusios Vyriausybės statistiką, nustatė, kad dauguma mūsų mokyklose nesimokančių  7-16 metų vaikų išvykę į užsienį ir nedeklaruotas jų gyvenamosios vietos pakeitimas, dalis nesimokė dėl neįgalumo.

Rajone nesimokančių nėra

Praeitais metais Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus surinktais duomenimis, mūsų rajone visiškai nesimokančių vaikų nebuvo.
67 rajono mokyklų nelankę vaikai mokėsi užsienyje, 6 – sulaukė 16 metų ir nusprendė nebetęsti mokslų.

Dar du rajono nepilnamečiai, skyriaus duomenimis, nelanko mokyklos, nors yra mokyklų registre. Jie be priežasties per mėnesį praleido daugiau nei pusę pamokų.
Šiuos mokinius bando tramdyti ir policija, ir Kupiškio rajono savivaldybėje suburta Vaiko gerovės komisija. Jiems taikomos specialios priemonės, tačiau, pasak šios komisijos atstovų, sugrąžinti prasižengusius vaikus į pamokas nėra lengva.

„Mokyklų ir mūsų priemonės sugrąžinti vaikus į mokyklas – menkos. Realiausia būtų patraukti šių vaikų tėvus į administracinę atsakomybę. Piniginės baudos, ko gero, labiausiai gelbėtų sprendžiant šias problemas“, – apie kovą su pamokų nelankančiais mokiniais kalbėjo Vaiko gerovės komisijos narė Violeta Dimavičiūtė.
Paklausta apie pamokų nelankymo mastus mūsų rajone pašnekovė tiksliai atsakyti negalėjo – jos teigimu, Savivaldybėje dirbanti Vaiko gerovės komisija nagrinėja tik pačius sudėtingiausius atvejus. O iš pamokų bėgiojančius vaikus savo metodais bando tvarkyti pačios mokyklos.

„Manau, kad mokyklos randa priemonių susitvarkyti tokius vaikus, kad ir kaip sunku tai būtų“, – kalbėjo V. Dimavičiūtė.
Anot jos, bėgti iš pamokų mūsų vaikus daugiausia skatina įtartinos draugystės – susidėję su prastos reputacijos kompanijomis nepilnamečiai dažnai ima nebelankyti pamokų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video