2024/05/07

Ugniagesių taisyklės – parašytos ugnimi

Priešgaisrinė ugniagesių gelbėjimo tarnyba yra viena iš tų nedaugelio tarnybų, kurios reikalingumu niekas neabejoja. Nutikus nelaimei nuo šios tarnybos darbuotojų pasirengimo, darbo, operatyvumo dažnai priklauso ne tik nukentėjusiųjų turto likimas, bet ir jų gyvybė.

Apie Kupiškio priešgaisrinės ugniagesių gelbėjimo tarnybos praėjusių metų darbo rezultatus kalbėjomės su šios tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininku Raimondu Kurkuliu.

Už skaičių – žmonių nelaimės

Praėjusiais metais mūsų rajone kilo 96 gaisrai, iš kurių 25 – Kupiškio mieste. Gaisruose žuvo 2 žmonės. Žuvusieji yra kaimų gyventojai.

„Didelė dalis gaisrų – net 28 kilo dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, – sakė R. Kurkulis. – Tai gaisrai, kurių galėjo ir nebūti, jeigu ne vietoje numesta cigaretės nuorūka, degtukas, ant viryklės palikti verdantys puodai. Nemažai gaisrų sukėlė ir rūkoriai, kurie cigaretės dūmą traukė lovoje ar neužgesintą nuorūką įmetė į šiukšlių konteinerį. Dėl tokios priežasties kilusių gaisrų gesinti ugniagesiai pernai vyko 24 kartus.“

Anot pašnekovo, galima pasidžiaugti, kad 2011 metais mažiau degė pievų. Pats didžiausias tokių gaisrų skaičius buvo 2005-2006 metais. Pavasarį žmonės degina sausą pernykštę žolę, šiukšles, o vasarą gaisrai daugiausia kyla atvirose teritorijose: pievose, durpynuose. Tai priklauso ne tik nuo žmonių sąmoningumo, bet ir nuo pačios gamtos. Jeigu kilti gaisrams yra palankios gamtinės sąlygos, tai jų skaičius padidėja. Numesta nuorūka, degtukas ant sausos žolės, stiklo šukė gali sukelti gaisrą.

Nemažai nuostolių gyventojams padarė ir netvarkingi gyvenamųjų namų židiniai, krosnys, dūmtraukiai, dėl kurių eksploatacijos pažeidimų kilo 13 gaisrų.

Daugiausiai nuo gaisro nukentėjo gyvenamosios paskirties pastatai. Čia ugnis kilo 20 pastatų. Pagalbinio ūkio pastatuose gesinta 15 gaisrų, degė 4 transporto priemonės.

Baudos – tik sudrausminimui

Dėl priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų 2011 metais buvo nubausti 48 asmenys. Daugiausiai baudų sumokėjo įstaigų darbuotojai, atsakingi už priešgaisrinę saugą. Iš jų išieškota 1 650 Lt. Penkiolikai gyventojų taip pat teko patuštinti savo pinigines. Jie susimokėjo baudų už 312 Lt.

„Mūsų baudos gana nedidelės. Jeigu žmogus gailisi dėl savo poelgio, nusižengė pirmą kartą, tai gyventojams jos siekia 12,50 Lt (pusė minimalios baudos), o bendra baudos suma gali būti nuo 25 iki 250 litų. Pareigūnams baudos truputį didesnės. Jeigu pareigūnas nusižengia pirmą kartą ir gailisi, jam skiriama pusė minimalios baudos – 50 Lt, bendra baudos suma gali būti nuo 100 iki 2 000 litų, – komentavo baudų dydžius R. Kurkulis. – Manau, kad jeigu žmogus skaudžiai nukentėjo nuo gaisro, tai ir taip likimas jį nubaudė. Baudos yra daugiau profilaktinė, prevencinė priemonė norint išvengti skaudžių pasekmių. Įvykus nelaimei reikia padėti žmonėms, o ne juos bausti.“

Gelbėjo papuolusius į bėdą

„Mūsų tarnyba skuba ne tik gaisrų gesinti, bet atlieka ir gelbėjimo darbus, – kalbėjo R. Kurkulis. – Pernai ugniagesiai gelbėtojai vyko 34 kartus vykdyti gelbėjimo darbų. Iš šio skaičiaus ugniagesiai 8 kartus važiavo padėti greitajai medicinos pagalbai, kurios automobiliai užklimpo, ar medikai negalėjo patekti į butą pas ligonį. Tuomet ugniagesiams tenka lipti pro langą arba laužti buto duris. Buvo atvejų, kuomet ugniagesiams reikėjo padėti medikams išnešti iš namų ligonius dėl jų labai didelio svorio.

Penkis kartus ugniagesiai vyko atlikti gelbėjimo darbų transporto avarijų metu. Jie su specialia įranga vadavo avarijos metu automobiliuose įstrigusius žmones.

Požiūris

Atiduodant eksploatacijai naujus privačius gyvenamuosius statinius jau antri metai nebereikia ugniagesiams vykti į vietą pažiūrėti, ar viskas atitinka priešgaisrinės saugos reikalavimus. Statiniai priimami be komisijos, už saugumą atsako pats statinio savininkas, kuris tai deklaruoja specialioje pažymoje. Dabar derinant projektą prieš pastato statybą ugniagesiams užtenka pažiūrėti, ar projektas atitinka keliamus priešgaisrinės saugos reikalavimus. Kaip statinys atrodys pastatytas, ar viskas bus įvykdyta, kas yra projekte, palikta pačių statinio savininkų sąžinei.

„Tokiu palengvinimu negali pasinaudoti tik didesnių statinių savininkai, todėl pernai 13 kartų mes dalyvavome statybos užbaigimo komisijos darbe, kai tikrinome, ar visi statybos darbai atlikti teisingai, nėra nukrypimų nuo projekto, galima saugiai eksploatuoti naują statinį, – sakė R. Kurkulis. – Visgi minėti palengvinimai šiais metais turėtų baigtis ir vėl viskas grįš į senas vėžes.”

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video