2024/05/07

Savanorių užsidegimas per du dešimtmečius priblėso

Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP) praėjusį antradienį minėjo 21-ąsias įkūrimo metines. 1991 m. sausio 17 dieną legalizuotos karinės formuotės saugojo Aukščiausiąją tarybą (LR Seimą) ir kitus svarbius objektus visoje šalyje. Po poros metų savanorių pajėgų dalinys atsirado ir Kupiškyje. Pirmieji tarnybos metai mūsų krašto kariūnams, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo ypatingi – visi degė noru ginti Tėvynę. Šiandien rasti motyvuotų jaunuolių KASP žymiai sudėtingiau – žmonėms itin trūksta motyvacijos kovoti už savo valstybę.

Augina kuopą

KASP atsakingos už kariuomenės komplektavimą. Šiandien šios pajėgos – sudėtinė Sausumos pajėgų dalis, ir jose tarnauja profesinės karo tarnybos kariai ir kariai savanoriai.

Kariai savanoriai – tai įvairių specialybių ir visuomenės sluoksnių atstovai: studentai, mokslininkai, valstybės tarnautojai, kelininkai ir kt. Kariniai užsiėmimai jiems paprastai vyksta savaitgaliais, todėl žmonės tarnybą gali derinti su civiline karjera.

Šiuo metu Lietuvoje yra 4500 savanorių. 65 jų tarnauja KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Kupiškio kuopoje. Jai nuo praėjusių metų pavasario vadovauja kapitonas Boris Gembickij.

32 metų karininkas į mūsų rajoną atsikraustė iš Panevėžio, kur anksčiau taip pat dirbo KASP.

„Pernai Kupiškyje buvo 74 savanoriai, dabar liko 65, devynios iš jų merginos. Toks sumažėjimas natūralus, nes pasikeitus vadui kuopos pajėgos nubyra. Tikimės po truputį atsigauti – per šiuos metus planuojame priimti dar 14 savanorių. Reguliariai vykdome agitacijas rajono mokyklose, kartais rengiame savo prisistatymus švenčių metu“, – sakė kapitonas B. Gembickij.

Karininko duomenimis, per praėjusius metus Kupiškio kuopoje buvo atleisti 24 savanoriai. Didžiausia jų bėda – lankomumas. Kiekvienas savanoris karys per metus privalo atitarnauti po 20 parų: jų metu budėti dalinyje, dalyvauti kursuose ir praktiniuose mokymuose.

„Nemažai savanorių ateina tarnauti, bet vėliau neberanda tam laiko. Dalį karių paėmė emigracija. Stebina tokių jaunuolių atsakomybės jausmas – jie išvyksta iš Lietuvos ir apie tai mums net nebepraneša“, – kalbėjo kapitonas.

Trūksta motyvacijos

„Bet iš kitos pusės gal ir gerai, kad tokie savanoriai palieka mūsų pajėgas. Tai nėra tikri kariai iš pašaukimo“, – savo vadui paantrino vyriausias Kupiškio kuopos savanoris, intendantas vyresnysis seržantas Dainius Meškauskas.

Jis Kupiškio savanorių pajėgose tarnauja nuo pat jų atsiradimo mūsų rajone ir puikiai gali palyginti, kokie kariai ateidavo anksčiau ir dabar.

Po 1991 metų, anot jo, savanoriai degė noru tarnauti ir už dyką. O šiandien kariams mokami pinigai (50 litų už pašaukimą) ir vis tiek labai trūksta motyvacijos.

„Ateina jauni 18-19 metų vyrai, tačiau elgiasi kaip vaikai. Atrodo, jei už rankos juos vedžiosi, kad susitvarkytų dokumentus, nueitų į medicinos apžiūras, tai jie tarnaus. Bet argi mums tokių karių reikia?“ – atviravo D. Meškauskas.

KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Kupiškio kuopos vadas pasidžiaugė, kad tarp jo surinktų savanorių yra ir gana aktyvių jaunuolių. Du kariai per praėjusius metus dalyvavo daugiau nei šimte pašaukimų (mokymo, budėjimo), r 80-yje jų buvo ir trys kuopos merginos savanorės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video