2024/04/26

Nuo nelaimės neapsaugotas niekas

Kol neįvyksta nelaimė, nė vienas nesusimąstome, kas gali laukti jauno, stipraus vyro tada, jei dėl nelaimingo įvykio darbe jis taps nedarbingas. Nesenai tokia nelaimė ištiko mūsų rajono gyventoją, dirbantį sostinėje. Šį kartą vyriškiui pasisekė – liko gyvas, nors ant jo užgriuvo griaunama siena, bet tolimesnė šio vyro ateitis labai neaiški.

Kokia padėtis mūsų apskrityje ir ką turėtų žinoti kiekvienas dirbantis, paprašėme pakomentuoti Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjo Gintaro Čepo.

Šių metų statistika

Remiantis statistikos duomenimis, šalyje daugiausia mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko žmonėms nukritus iš aukščio ir įvykių, susijusių su statinių griūtimis, įrenginių ar mechanizmų virtimu, daiktų, krovinių kritimu iš aukščio. Kiekvienais metais nelaimingų atsitikimų darbe daugėja.

Šiais metais Panevėžio apskrityje įvyko 7 mirtini nelaimingi atsitikimai. Iš jų 5 atvejai darbe, o 2 – pakeliui į darbą ar iš jo. Nelaimingi sunkūs atsitikimai darbe, kurių metu žmonės išgyveno – 8, lengvų nelaimingų atsitikimų – 140.

Kupiškio rajone įvyko 2 mirtini ir 4 lengvi nelaimingi atsitikimai. Abu mirtinus nelaimingus atsitikimus tiria Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnai, o lengvus – įmonės, kurioje įvyko nelaimingas atsitikimas, sudaryta komisija. Išvadas apie traumos sunkumą pateikia sveikatos priežiūros įstaiga.

Pradedi dirbti – žinok savo teises

Prieš pradedant dirbti, darbdavys su darbuotoju privalo sudaryti darbo sutartį. Sudarydamas darbo sutartį, darbdavys privalo pasirašytinai supažindinti darbuotoją su jo būsimojo darbo sąlygomis, kolektyvine sutartimi, darbo tvarkos taisyklėmis, kitais darbovietėje galiojančiais aktais, susijusiais su jo darbu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video