2024/04/26

Kas naujesnio, ūkininke? (4)

Pas Gyvakarų kaimo (Alizavos sen.) ūkininkus Genovaitę ir Rimantą Bartaševičius dvejus metus nebuvusiam dabar jų viensėdyje yra kuo nusistebėti: be senos statybos trobos, yra visai naujas gyvenamasis namas. Ir naujintelaitė pirtis su puikiausiais prieškambariais.

Apie tuos naujus statinius su “Metų ūkio” konkurso vertinimo komisijos nariais pirmoji sušneko sodybos šeimininkė. “Vaikams suaugus ir neaptinkantiems niekur geriau pailsėti kaip šioje sodyboje, pamatėme, jog vasarą mamos name jau per ankšta. O dar pasitaikė už mano mamos pajus gauti griautiną svirną. Iš jo medžiagos, dar prisidurdami medienos iš nuosavo miško, ir statėmės.

Naujame būste – visi buities patogumai. Genovaitė pasakojo, jog paklausė mamos patarimo ir darė nedidelius langus. Ne saugumo dingstimi, o kad per karščius patalpoje būtų vėsiau, o per šalčius – šilčiau. Tai iš sodietės gyvenimiškosios patirties.

Juokais pasamprotaujam, ar šio ūkio šeimininkę Genovaitę Bartaševičienę, Kupiškio muzikos mokyklos mokytoją, tinka vadinti ūkininke. Moteris sakė, jog tikrai tokio pripažinimo verta, nes vairuoja ne tik automobilį, bet ir traktorių. Teisybė, laukų ji nearia, nekultivuoja, tačiau sėklą, trąšas į lauką nugabenti labai dažnai būna jos darbas.

Keturioliktus metus ūkininkaujantis žemės ūkio technikos specialistas R. Bartaševičius sakė, jog pradėjo nuo keliasdešimties hektarų, o pastaruoju metu aprėpia 360 ha plotą. Reikėjo ir atitinkamai daugiau technikos įsigyti. R. Bartaševičius pažangaus ūkininkavimo konkurse kartą jau buvo dalyvavęs ir tapęs jo prizininkas. Pagal projektą yra gavęs Europos Sąjungos fondo solidžios paramos ir ji išleista naujam traktoriui, sėjamajai, plūgui pirkti. Jis sakė, jog rapsų nebesėja, augina vien javus, pusė žemės paprastai užsėjama žiemkenčiais.

Kas dar iš jų šeimos domisi ūkininkavimu?

Pasak šeimininko, netrūksta dalykiškos šnekos su sūnumi Pauliumi, Žemės ūkio universitete įsigijusiu inžinerinį išsilavinimą ir dirbančiu Kaune. Dukra Vilma, verslo administravimo ir vadybos specialistė, turi pareigas Ūkio ministerijoje. Viktorija, ūkininkaitė nuo pat savo gimimo, – septintos klasės moksleivė.

R. Bartaševičius dalijosi mintimis ir apie paramą Lietuvos ūkininkams, nukentėjusiems nuo gamtos padarinių.

Už nuostolius gauti iš valstybės teisingą kompensaciją, pasak jo, neįmanoma, tačiau manąs, kad ir tokiems atvejams spręsti bus suformuota sistema, juk ministerijose dirba šimtai specialistų.

Jauniūnų kaimo (Subačiaus sen.) gyventojai Genovaitė ir Antanas Varnauskai sakė, jog buvo prasikūrę ir iki šešių karvių bei tiekę jų pieną supirkėjui, tačiau sulaukę vyresnio amžiaus apsisprendė mažinti savo darbus, nes vis dažniau ir sveikata sušlubuoja. Pastaruoju metu sunkiausi darbai ūkyje tenka sūnui Remigijui, kuriam priimtina tik augalininkystė.

Varnauskų atsiimtosios žemės – trisdešimt hektarų, dar dešimt – nuomojamos.

G. ir A. Varnauskams ūkių atkūrimo raidoje tenka išskirtinė vieta. Jie dalyvavo jau pirmajame “Metų ūkio” konkurse ir jų ūkis buvo pripažintas geriausiu rajone. Antanas drauge su kitais šalies ūkininkais dalyvavo nemokamoje išvykoje į Tarptautinę parodą “Žalioji savaitė” Vokietijoje. Grįžęs iš jos, yra dalyjęsis savo įspūdžiais ir “Kupiškėnų mintyse”.

Varnauskai – kuriantys žmonės. Pastaruoju metu jie labai išgražino savo sodybą. Genovaitė sakė, jog dabar atrodo, kad nebegalėtų gyventi be naujosios pastoginės. Tas prieglobstis iš tikrųjų labai jaukus – su žibintais, originaliomis vazomis.

Smagu, kad vis yra kuo pasidžiaugti patiems ir svečiams.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video