2024/05/08

Apie deklaravimą – ir su kaimynais

Tai – lengviausiu būdu gaunami pinigai. Jeigu dabar savo nerangumu ES įrodysim, kad jų mums nereikia, tai vėliau su ašarom jų daugiau neišprašysim… Apie ką šie samprotavimai? Ogi apie šių dienų kaimiečių aktualiją – žemės naudmenų ir pasėlių deklaravimą.

Žemės ūkio rūmų tarybos pirmininkas Jonas Ramonas, pirmadienį bendraudamas su kupiškėnais ūkininkais, pabrėžė: neužtenka to, jog patys deklaravote. Būtinai reikia pasidomėti, ar tai jau padarė, ar apskritai ruošiasi vykti pas seniūnijoje dirbantį žemėtvarkininką ir tavo kaimynai. Juk dar yra žmonių, skeptiškai vertinančių visas pažadėtas finansines paramas, juolab kad joms gauti reikia ir asmeninių pastangų – suruošti dokumentus ir skirti laiko deklaracijai iki galo apiforminti.

Pasak svečio, suprantama, jog kaimiečiui, ypač vyresnio amžiaus, geriau žemę dirbti, negu laiką dėl dokumentų tvarkymo gaišti. Bet šįkart kiekvieno žemvaldžio tokių pastangų labai reikia. Šį pavasarį turi susidaryti Lietuvoje deklaruojamų per du milijonus 200 tūkstančius hektarų pasėlių ir žemės naudmenų. Dėl tokios augalininkystės produkcijos gamybos bazės vyko mūsų derybininkų diskusijos prieš Lietuvai tampant Europos Sąjungos nare. Jeigu pasirodysim, kad tiek žemės realiai neįstengiam naudoti, šiemet nedeklaruotas plotas į paskesnių metų apskaitą gali ir nebepatekti. Juolab kad žemės ūkio produkcijos gamintojų ES – užtektinai. Jokia paslaptis, kad ES senbuviai žemės ūkio produkcijos gamintojai naujai į savo ekonominę bendriją priimtus kraštus pirmiausia sieja su lūkesčiais turėti savajai produkcijai platesnę rinką. Ar nusiteikę ją be konkurencijos užleisti, parodys ir šiųmetinis požiūris į deklaravimą bei finansinės paramos mums reikalingumą.

Tarp žemės naudotojų yra manančių, jog kelinti metai reikalaujamos deklaracijos labiausiai reikalingos įvairiems būsimiems mokesčiams apskaičiuoti. J. Ramonas samprotavo: manyti, jog nepateikdamas tikslių duomenų, išsisuksi nuo mokesčių, naivu. Jų tikrai bus daugiau, tačiau tik tvarkydamas savo verslą pagal reikalavimus gali tikėtis ir ir tiesioginių išmokų, ir atitinkamo plano finansavimo iš struktūriūnių fondų. Prie deklaruojamo ūkininkavimo jau esame pratinami kelinti metai, o šie metai net išskirtiniai -visi, kurių žemė nedirvonuoja, gali gauti nustatytąsias tiesiogines išmokas. Tereikia tik deklaruoti, kas toje žemelėje auginama. Šįkart pinigai – vien už sugaištą deklaracijai laiką.

Ir dar štai į ką J. Ramonas atkreipė ūkininkų dėmesį. Reikia atprasti gyventi nuogirdomis. Būtina žinoti Seimo priimtus su žemės ūkiu susijusius įstatymus, Vyriausybės ir ministerijos nutarimus, Savivaldybės tarybos sprendimus bei mero potvarkius. Šiuos dokumentus skaityti, suprasti ir vykdyti.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video