2024/03/19

 

Į KURIĄ PUSĘ PAKRYPO GYVYBĖS IR MIRTIES SVARSTYKLĖS?

Lietuvoje mažėjant gyventojų, kiekviena į pasaulį ateinanti gyvybė ir kiekvienas į amžinybę iškeliaujantis žmogus yra be galo svarbus. Kaip ir visoje Lietuvoje, Kupiškio mieste ir rajone akis bado liūdnoji statistika: gandrai pralaimi kovą su giltine, tačiau šeimos, kurios ryžtasi susilaukti aštunto ar devinto vaiko, teikia vilties.

Audinga SATKŪNAITĖ

Emigrantai pakelia „kartelę“

Kupiškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, 2017 metais buvo įregistruoti 143 naujagimiai. Pagal statistiką, skirtingai nei ankstesniais metais, stiprioji lytis „laimėjo“ prieš dailiąją: pernai gimė 60 berniukų ir 48 mergaitės. Nepaisant šio fakto, gimstamumas toli gražu nedžiugina, nes jis tolygiai mažėja. 2016 metais įregistruoti 155 naujagimiai, 2015 metais – 165, 2014 metais – 171 vaikas. Į bendrą 2017 metais įregistruotų naujagimių sąrašą įtraukti ir vaikai, gimę ir, tikėtina, toliau gyvenantys užsienio šalyse.

Pagal tėvų deklaruotą gyvenamąją vietą, daugiausiai naujagimių gimė Kupiškio mieste – 36, kiek mažiau Kupiškio seniūnijoje – 22, Noriūnų seniūnijoje – 14, Skapiškio, Subačiaus ir Šimonių seniūnijose – po 7. Dar trys vaikai Civilinės metrikacijos skyriuje buvo registruoti kaip gimę Lietuvoje, tačiau vaikų deklaracijos vieta pasirinktas kitas rajonas.

„Tai reiškia, kad vienas iš tėvų savo gyvenamąją vietą buvo deklaravęs Kupiškyje, o antras – kitame rajone, kur vėliau buvo deklaruota ir atžalos gyvenamoji vieta“, – paaiškino Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Septintas ar aštuntas vaikas suteikia vilties tik Socialinės paramos skyriui-kad etatai greitu laiku nebus mažinami…

  • Paaiškinkit, gerbiama autore, kas yra „stiprioji lytis“… O gal tiesiog nieko negirdėjote apie lygių lyčių teisės aktus…

    • Stiprioji – moterys. Jos viską dirba tvarko reguliuoja. Silpnoji (dailioji) – vyrai. Net vaikų užprogramuoti nebeišgali. Lygios galimybės bus kai vaikai atsiras pumpuravimosi būdu abiejų lyčių pažastyje…

    • Ko čia kabinėjatės prie visokių eufemizmų, norit lietuvių kalbą visiškai nuskurdinti. Be to, juk vyrai ir moterys skiriasi, nesame vienodi, o tai ir nuostabu.

  • labai įdomu, kokios vilties suteikia šeimoje gimstantis aštuntas ar septintas vaikas? Ką jūs bandot apgaut?

Rekomenduojami video