2024/05/20

 

IŠANKSTINIUOSE PREZIDENTO RINKIMUOSE KUPIŠKĖNAI TARP AKTYVIAUSIŲ

Baigėsi išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose. Renkant šalies prezidentą ir sprendžiant pilietybės išsaugojimo klausimą per tris išankstinio balsavimo dienas iš viso balsavo beveik 170 tūkst. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, tai yra 7,1 procento nuo bendro visų rinkėjų skaičiaus.

Iš anksto labai aktyviai balsavo ir kupiškėnai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Balsavo aktyviai ir sklandžiai

Apie tris išankstinio balsavimo dienas pasikalbėjome su Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku Rolandu Aukštikalniu.

Pasak jo, išankstiniai rinkimai rajone visas tris dienas vyko sklandžiai. Aktyvumas rinkėjų buvo panašus kaip ir per savivaldos išankstinius rinkimus.

„Rajone balsavimo teisę šiuo metu turi 13859 gyventojai. Nuo pakartotinių mero rinkimų jų sumažėjo. Anuomet buvo 14 tūkst.

Per tris išankstinio balsavimo dienas Savivaldybėje sulaukėme 1259 rinkėjų. Praėjusį ketvirtadienį rajono gydymo ir socialinėse įstaigose balsavo 81 rinkėjas: Subačiaus senelių globos namuose – 23, Kupiškio socialinės globos namuose – 11, Krizių centre Virbališkiuose – 8, Kupiškio ligoninėje – 11, Kupiškio savarankiško gyvenimo namuose – 6.

Taigi kol kas preliminarus žinomas iš anksto balsavusių skaičius rajone yra 1340.

Penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose. Rajonas sensta. Tai teisę balsuoti namuose turinčių asmenų skaičius didėja. Planuota, kad šįkart namuose turėtų balsuoti 2500 rinkėjų. Gal tiek ir nebus, nes kai kurie rinkėjai, turintys teisę balsuoti namuose, atėjo patys iš anksto pabalsuoti į Savivaldybę.

Taigi tiksliai, kiek rajono gyventojų šiuose rinkimuose balsavo iš anksto, dar negalime pasakyti. Juolab kad kupiškėnai iš anksto balsuoti galėjo bet kurioje Lietuvos savivaldybėje.

Laukiame visų rinkimų teisę turinčių kupiškėnų prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės pareikšti savo nuomonę sekmadienį, gegužės 12 dieną. Rajone bus balsuojama 20-tyje rinkimų apylinkių“, – kalbėjo R. Aukštikalnis.

Pašnekovas prognozavo, kad rinkimų rezultatų teks ilgiau palaukti, nes užtruks, kol bus suskaičiuota, kaip iš anksto balsavo rinkėjai.

Iš Vyriausios rinkimų komisijos statistikos

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) duomenys rodo,kad per tris išankstinio balsavimo dienas aktyviausiai balsavo Neringos savivaldybės gyventojai. Jų balsavimo aktyvumas perkopė 29 procentus. Aktyviai balsuota ir Birštone (15,5 proc.), Ignalinos (12,5 proc.) bei Varėnos (12,1 proc.) rajonuose, Palangos mieste(11,7 proc.), Lazdijų (11 proc.) ir Kupiškio rajonuose (10,3 proc.).

Tuo metu pasyviausi kol kas išliko Šalčininkų rajono, Kauno rajono, Vilniaus rajono, Klaipėdos miesto ir Kretingos, Šiaulių bei Panevėžio rajonų rinkėjai. Šių savivaldybių rinkėjų aktyvumas kol kas nesiekia 5 procentų.

Primename, kad ketvirtadienį baigėsi išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo. Rinkėjai iki 20 valandos balsuoti galėjo visose 60 savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Penktadienį ir šeštadienį rinkimų komisijos lankys rinkėjus namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės bei rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Pagrindinė rinkimų diena yra sekmadienis. Rinkėjai galės balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje – iš viso 1895 vietose visoje Lietuvoje.

Dėl šalies vadovo posto varžosi 8 kandidatai – antrosios kadencijos siekiantis Gitanas Nausėda, konservatorių keliama premjerė Ingrida Šimonytė, Laisvės partijos atstovas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikėlę Ignas Vėgėlė bei Eduardas Vaitkus, partijos „Nemuno aušra“ įkūrėjas Remigijus Žemaitaitis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas Giedrimas Jeglinskas ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Referendumo biuletenyje siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“. Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video