2024/04/26

 

SUBAČIAUS NAFTOS TERMINALAS ELEKTROS ENERGIJA APSIRŪPINS IŠ SAULĖS ELEKTRINĖS

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

AB „Klaipėdos nafta“ valdomame Subačiaus naftos terminale pradėjo veikti 300 kW galios saulės elektrinė. Jos pagaminama elektra 100 proc. patenkins Kupiškio rajone veikiančio naftos terminalo suvartojamos elektros energijos poreikį. „Klaipėdos naftos“ investicijos į šį projektą yra beveik 210 tūkst. eurų.

Saulės elektrinės projektas Subačiaus naftos terminale įgyvendintas per metus. Įrengiant jėgainę ant administracijos, katilinės, laboratorijos pastatų ir garažų komplekso stogų sumontuotas 731 saulės modulis. Bendras visų saulės modulių paviršių plotas sudaro apie 3000 kv. m.

Subačiaus saulės elektrinės projektas į „Klaipėdos naftos“ investicinius planus įtrauktas prieš metus, atsižvelgus į tuo metu smarkiai išaugusias energetinių resursų kainas.

„Kaip ir daugelis kitų įmonių tada ieškojome būdų, kaip sumažinti bendrovės energijos išlaidas. Saulės elektrinė buvo gana patraukli investicija, kuri gali atsipirkti per neilgą laiką ir padėti veiksmingai valdyti elektros kainų augimo riziką. Ne mažiau svarbi buvo ir šio projekto tvarumo reikšmė.

Nuo šiol Subačiaus terminalo metinis elektros energijos poreikis bus visiškai patenkinamas tik iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminta elektros energija“, – teigia Arnoldas Būga, Subačiaus naftos terminalo vadovas.

Bendrovė investuoti į tvarius elektros energijos gamybos būdus planuoja ir toliau. Apie 2,5 karto didesnę – 800 kW galios – saulės elektrinę iki 2024 m. vasaros planuojama įrengti ir „Klaipėdos naftos“ terminale Klaipėdoje. Tam prireiks apie 800 tūkst. eurų dydžio investicijos.

Skaičiuojama, kad Subačiaus saulės elektrinės pagaminama elektros energija per metus anglies dvideginio emisijas sumažins beveik 130 tonų, prilygstančias apie 4500 pasodintų medžių. Per 20 metų sąlyginai (turint 300 kW saulės elektrinę) neišmestos emisijos sudarytų apie 90 tūkst. pasodintų medžių.

Pagrindinė Subačiaus naftos terminalo paskirtis – ilgalaikis Lietuvos valstybės naftos produktų (degalų) saugojimas. Terminalas taip pat teikia naftos produktų krovos ir saugojimo paslaugas privatiems klientams ir įmonėms. Talpyklų parką sudaro 66 talpyklos, kurių bendras tūris – 338 tūkst. kub. m. Terminalą taip pat sudaro geležinkelio estakada, kurioje vienu metu galima aptarnauti 14 vagonų cisternų, moderni autocisternų pildymo aikštelė.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video