2024/09/23

Mažesni mokesčiai vis dar lieka utopija

Kupiškio rajono Tarybos nario Dangirdo Mikšio žygiai bandant patobulinti atliekų tvarkymo rinkliavą gyventojų naudai vis dar neduoda jokių rezultatų. Buldozerio principu pavadinęs lygiai prieš metus įvestą mokestį už šiukšles ir paskutiniame Tarybos posėdyje politikas negalėjo įsiūlyti kolegoms mažesnių šios paslaugos įkainių.

Buldozerio principu

Paskutiniame Tarybos posėdyje prieš vasaros atostogas rajono politikai turėjosvarstyti 40 klausimų. Bene svarbiausias tarp jų buvo D. Mikšio naujasis projektas dėl Atliekų tvarkymo rinkliavos pakeitimų. Juos Tarybos narys savo kolegoms bandė pristatyti dar prieš mėnesį vykusiame Tarybos posėdyje. Tačiau tuomet D. Mikšio projektas nebuvo svarstytas, nes buvo per vėlai įtrauktas į posėdžio dienotvarkę. Tačiau šįkart kartu su būreliu gyventojų atėjęs politikas atsigriebė su kaupu – jo pasiūlymai svarstyti net dvi valandas.

Pristatydamas savo idėjas D. Mikšys pabrėžė, kad senoji tvarka nėra teisinga – mat, anot jo, buvo įvesta buldozerio principu.

„Mokestis už šiukšles žmonėms šiandien – didžiulė problema. Tačiau svarbiausia, kad prieš įvedant rinkliavą, nevyko jokios diskusijos – nebuvo gyventojų susirinkimų ir žmonės negalėjo pareikšti savo nuomonės. Kiek mums žinoma, Lietuvoje yra ir daugiau šių paslaugų teikėjų, kurių tarifai – pigesni. Teko domėtis kaimyninių rajonų tvarka. Žmonės ten moka mažesnius mokesčius. O mūsų rajone viskas buvo padaryta buldozerio principu“, – savo kolegoms teigė D. Mikšys.

Mažesni mokesčiai

Be to, pasak šio Tarybos nario, praėjus lygiai metams po priimto sprendimo niekas garsiai nekalba apie pasiektus rezultatus. Anot jo, UAB „Kupiškio komunalininkas“ netgi savo metinėje ataskaitoje nepateikė konkrečių, gyventojus dominančių, skaičių, kiek buvo surinktą lėšų iš rinkliavos už atliekas.

Nepagailėjo kritikos projekto autorius ir šios bendrovės paslaugų kokybei.

„Žmonėms įdomu, kaip veikia visa sistema – kiek pinigų surenkama už šiukšlių išvežimą. Turbūt nėra dar ir taip blogai, jei bendrovėje „Kupiškio komunalininkas“ dar pavyksta ir atlyginimus pasididinti, kai tuo tarpu visi kiti priversti taupyti“, – sakė D. Mikšys.

Todėl jis savo projekte pasiūlė mažinti jau metus galiojusius rinkliavos mokesčius. Pasak Tarybos nario, užuot įvedus visiems vienodą įkainį – 5 litai vienam žmogui per mėnesį, reikėtų šį mokestį diferencijuoti pagal gyventojų skaičių kiekvienoje gyvenvietėje.

Tokiu būdu miestiečiai mokėtų po 3,5 lito per mėnesį. Didesnių rajono kaimų gyventojams šis mokestis siektų 3 litus. O ten, kur žmonių yra mažiau nei du šimtai, gyventojai mokėtų po 2 litus per mėnesį.

Be to, pasak Tarybos nario, Kupiškio rajono gyventojams reikėtų palikti teisę rinktis – jie galėtų mokėti mokestį ne už kiekvieną šeimos narį, bet už išvežamą atliekų kiekį.

„Yra surinkta 1000 gyventojų parašų – žmonės pasisako už mažesnius mokesčius. Juk tokiu sunkiu metu ir taip jau sudėtinga išsilaikyti, o dar ši rinkliava. Mes prašome pasirinkimo: leisti mums mokėti už kiekvieną gyventoją arba už išvežtus konteinerius“, – savo kolegoms kalbėjo D. Mikšys.

Be to, anot jo, konteineriai, kaip ir kituose rajonuose, taip ir Kupiškyje, gyventojams turėtų būti dalinami nemokamai.

Projekto autoriaus siūlė papildyti ir gyventojų, kuriems galima mokėti sumažintus mokesčius, sąrašą. 50 procentų mažiau už atliekų tvarkymą taip pat turėtų mokėti ir daugiavaikės šeimos, bedarbiai bei žmonės, turintys nuo 70 iki 100 procentų nedarbingumą.

Nuo rinkliavos, pareiškėjo nuomone, turėtų būti atleisti ir savo gyvenamosios vietos nedeklaravę, bet daugiau nei mėnesį Kupiškio rajono savivaldybėje gyvenantys asmenys. Tokius rinkliavos mokėtojus, anot jo, sugaudyti būna labai sudėtinga.

Be to, D. Mikšio įsitikinimu, neteisinga mokesčių laiku nesumokėjusiems gyventojams dvigubinti susidariusias skolas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video