2024/04/27

 

ŠVENTINĖS VIRŠKINIMO PROBLEMOS: AR ŽINOTE, KAIP REIKIA VARTOTI „ANGLIUKĄ“?

Jurgos Banionienės nuotrauka

„Jeigu skauda skrandį, išgerk angliuką“, – turbūt šį patarimą per šventes tenka išgirsti kur kas dažniau. Vaistininkas Paulius Raudonis pastebi, kad iki šiol ne kiekvienas žino, kam iš tiesų reikalingas angliukas, o dar svarbiau – kaip jį tinkamai vartoti. Vaistininkas išskiria dvi svarbiausias taisykles, kurių reikėtų laikytis.

Patikslina, kada reikia vartoti angliuką

Per didžiąsias metų šventes kur kas dažniau skundžiamasi virškinimo problemomis. Vaistininkas Paulius Raudonis teigia, kad dažnai žmonės visus virškinimo sutrikimus tikisi pagydyti angliukais, bet reikėtų prisiminti, kuriais atvejais jie gali padėti, o kada – ne.

„Angliukai – tai vadinamoji aktyvinta anglis, kurios žmonės kur kas dažniau vaistinėse ieško prieššventiniu laikotarpiu ar jau atsistojus nuo šventinio stalo. Dauguma mano, kad angliukai gali suaktyvinti virškinimą, bet iš tiesų angliukai gelbsti apsinuodijus ir tada, jeigu persivalgę susiduriate su pilvo pūtimu ir dujų kaupimusi“, – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Anot vaistininko, aktyvinta anglis padeda iš organizmo pašalinti susikaupusias toksines medžiagas po apsinuodijimo, tačiau ji nepadės suvirškinti maisto persivalgius. Norintiems pagerinti virškinimą vaistininkas pataria pirmiau vartoti daug skysčių ir augalinių ar sintetinių virškinimo fermentų.

Apskaičiuokite, kiek jums angliukų reikės

„Suvartojus vieną angliuką pagerėjimo tikėtis nereikėtų. Norint rezultatų, aktyvintos anglies reikia suvartoti kur kas daugiau, t. y. vienam kilogramui skiriama viena aktyvintos anglies tabletė. Tad jeigu žmogus sveria 70 kilogramų ir nori numalšinti pilvo pūtimą ar apsinuodijimo simptomus, jam reikėtų suvartoti 7 angliukus“, – teigia vaistininkas P. Raudonis.

Visgi vaistininkas pataria aklai šia taisykle nesivadovauti, o geriau visada perskaityti vartojimo lapelį, kuriame bus patikslinta, kiek aktyvintos anglies galima suvartoti.

„Kiek aktyvintos anglies reikės suvartoti, gali nulemti du aspektai. Pavyzdžiui, jeigu aktyvinta anglis yra kapsuliuota, o ne supresuota tabletė, jos galbūt prireiks mažiau. Taip pat jeigu reikia išgerti didesnį kiekį aktyvintos anglies, paskirstykite tabletes trims kartams per dieną“, – sako vaistininkas P. Raudonis.

Kamilė Rutkaitė

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video