2024/04/27

 

NUO KITŲ METŲ SVEIKATOS SISTEMOS POKYČIAI: KONSULTACIJAS TEIKS SLAUGYTOJAI IR AKUŠERIAI

SAM nuotrauka

Siekiant mažinti šeimos gydytojų krūvį ir užtikrinti pacientams geresnį medicinos paslaugų prieinamumą, nuo 2024 metų šeimos gydytojai pacientus galės siųsti slaugytojo ar akušerio konsultacijai.

„Dalį pacientų, gydytojo pavedimu, konsultuos slaugytojai. Taip sutrumpės eilės, pacientai reikiamas paslaugas gaus greičiau“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Artūras Šimkus.

Nuo 2024 metų sausio 1 dienos slaugytojams bus patikėti tokie darbai, kurie nereikalaus papildomos diagnostikos ar gydymo metodo parinkimo. Be konsultacijų, tyrimų, slaugytojai rūpinsis ir skiepais, receptų pratęsimu tada, kai gydytojas jau yra paskyręs gydymą, parinkęs tinkamą vaistinį preparatą ir nustatęs jo dozę, vartojimo periodiškumą.

2024 metais pagrindine akušerių veikla taps nėščiųjų priežiūra. Besilaukiančiomis moterimis akušeriai rūpinsis, jei nėštumas bus nekomplikuotas.

„Vietoje to, kad nėščioji konsultuotųsi pas šeimos gydytoją, ji periodiškai lankysis pas akušerį. Akušeris savo kompetencijos ribose, vadovaudamasis iš anksto numatyta tvarka, paskirs reikiamus tyrimus, prižiūrės nėštumo eigą, atsakys į nėščiajai kylančius klausimus, išrašys siuntimą gydytojo akušerio ginekologo konsultacijai“, – sakė A. Šimkus.

Anot jo, taip pat keisis ir siuntimų rašymo tvarka.

„Bus nustatyta, kokiems specialistams galės pacientą siųsti akušeris ar slaugytojas. Tuo vadovaujantis, esant reikalui, jie galės išrašyti siuntimus reikiamoms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti“, – pridūrė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Košmaras.Gydys slaugiukai.Žmonės užsipirkime karstų pigesnių kol nepabrangi

    • Deimante,
      Jusu minimi slaugiukai mokosi 4 metus aukstojoje ar universitete. Todel jiems buti tik gydytoju ,,tarnais,, zeminanti ir jau seniai ne vieta.Straipsnyje neraso ,kad jie gydys ,atidziau skaitykite. Recepta vaistams gali pratesti slaugytoja , gydytojas bus uzimtas pacientu priemimu. Eiles trumpes, gydytojai maziau burbes, zmones bus patenkinti. Tik vienas is pavyzdziu.

  • …o operuos sanitarai

  • Ačiū Kupiškio senbuviams gydytojams, pergyvenusiems gal 10 ministrų, 20 reformų ir toliau tebedirbantiems Kupiškėnų labui.
    Jei ministrais ir toliau bus dulkiai, greit gydys bukalaurai, staliai ir santechnikai.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video