2024/04/27

 

DESOVIETIZACIJOS KOMISIJA VERTINS OBJEKTUS IR KUPIŠKIO RAJONE

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Penktajame desovietizacijos komisijos posėdyje, kuris vyks penktadienį, gruodžio 15 d., Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) Memorialinio departamento Istorinės atminties įamžinimo skyriaus pasitarimų kabinete, gyventojų ir savivaldybių prašymu bus vertinami mažiausiai 38 istorinės atminties objektai visoje Lietuvoje.

Iš kelių dešimčių komisijos vertinimui teikiamų objektų, daugiausia tai – gatvių pavadinimai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro interneto svetainėje skelbiama, kad Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinės komisijos Kupiškio rajono savivaldybė prašo įvertinti 5 objektus.

Tai memorialinė lenta Juodpėnų kaime, memorialinė lenta Šimonių miestelyje, memorialinė lenta Antrojo pasaulinio karo sovietų karių palaidojimo vietoje bei du obeliskai – Padembio ir Drūlėnų kaimuose.

Primename, kad nuo šių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Praėjusių metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti LGGRTC ir savivaldybių institucijoms.

„Kupiškėnų minčių“ inf.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Nacizmo ausis lietuvoi pilnumoi pasirode ko gedinates ant savo veliavos pieškit svastika nebera ko slept lietuva nacistine ir lgbt krepšinio ir kiauliu nacistiniu augintoju šalis Čempionai !!!!!

    • Baba, man atrodo, kad vaistukus užmiršot išgert.

      Pasistenkit kitą kartą neužmiršti 😉

  • Pirmiausia reikia nugriauti Kupiškio mokyklą, kuri pastatyta „gūdžiais“: 60 – metais, juk ten į vaikų galvas buvo kemšamą komunistinė ideologiją, po to reikia atsikratyti kultūros namų ir poliklinikos, tai dabartinei visuomenei visai nereikalingi sovietiniai atributai, jie tik kenkia sveikatai ir samonei.

    • Pritariu, dar ir ligoninę, gal ir daugiabučius tuo pačiu. O mokyklos gal beveik visos į tą sąrašiuką patektų

      • Pirmiausia tai savivaldybės pastatą centre,nes ten buvo stribų būstinė

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video