2024/03/28

 

JAV PASKELBĖ APIE NAUJĄ 1,2 MLRD. DOLERIŲ KARINĘ PAGALBĄ UKRAINAI

Unsplash nuotrauka

JAV antradienį paskelbė apie naują 1,2 mlrd. dolerių vertės saugumo pagalbos Ukrainai paketą, kuriuo siekiama sustiprinti šalies oro gynybą ir aprūpinti ją papildoma artilerijos amunicija.

Šiuo paketu akcentuojamas nuolatinis JAV įsipareigojimas Ukrainai, „skiriant itin svarbius artimiausio laikotarpio pajėgumus, pavyzdžiui, oro gynybos sistemas ir šaudmenis, kartu didinant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų galimybes ginti savo teritoriją ir atgrasyti Rusiją nuo agresijos ilguoju laikotarpiu“, sakoma Gynybos departamento pareiškime.

Ši pagalba teikiama iš Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos lėšų, kuriomis apmokamas technikos įsigijimas iš gynybos pramonės ar partnerių, o ne iš JAV turimų atsargų. Taip išvengiama JAV atsargų išeikvojimo, tačiau tai reiškia, kad pagalba mūšio lauką pasieks per ilgesnį laiką.

Į paketą įtrauktos neįvardytos oro gynybos sistemos ir amunicija, taip pat įranga, skirta Vakarų sistemoms integruoti į Ukrainos turimą techniką, kuri daugiausia yra sovietinės gamybos.

Ji taip pat apima šaudmenis kovos su dronais sistemoms, 155 mm artilerijos sviedinius ir komercines palydovinių vaizdų paslaugas.

JAV buvo tarptautinės paramos Ukrainai iniciatorės, greitai sukūrusios tarptautinę koaliciją Kyjivui paremti po Rusijos invazijos 2022 metų vasarį ir koordinavusios pagalbą iš dešimčių šalių.

Kyjivas reikalavo kai kurių dalykų, kurių jo rėmėjai užsienyje nenorėjo suteikti, įskaitant oro gynybos sistemas „Patriot“ ir pažangius sunkiuosius tankus – šie galiausiai buvo pažadėti – ir kitų, pavyzdžiui, vakarietiškų naikintuvų, kurių iki šiol nepavyko gauti.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video