2024/07/27

 

LIKO DU MĖNESIAI ĮSIGYTI NAUJOS SUDĖTIES PIRMOSIOS PAGALBOS VAISTINĖLĖMS

Vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Nuo šių metų liepos 1 dienos įsigalios ne kartą atidėtas reikalavimas vairuotojams automobiliuose turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius.

Iki šio termino likus vos dviem mėnesiams, vaistininkai sako, kad naujų vaistinėlių turi pakankamai, bet jų pirkimo nereikėtų atidėti termino išvakarėms.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Giedrės Tautkevičienės, šiuo metu vaistinėms naujos komplektacijos vaistinėlių netrūksta, jų turėtų pakakti visiems norintiems jas įsigyti.

„Patarčiau neatidėlioti šio pirkinio birželio 30 dienai, kad netektų stovėti eilėse, jaudintis, ar vaistinėlių pakaks.

Už netinkamą pirmosios pagalbos rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje vairuotojams bus taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 10 iki 12 eurų“, – sakė ji.

Pirma – perskaityti

Naują vairuotojų pirmosios pagalbos rinkinį sudarys 10 sterilių pleistrų, pleistro ritinėlis, sterilus spaudžiamas tvarstis, 5 nesterilūs tvarsčiai, 2 prilaikomojo trikampio formos tvarsčiai, pirmos pagalbos žirklės, 2 specialios antklodės, 10 sterilių žaizdų tvarsčių, 4 vienkartinės pirštinės, 2 pirmosios pagalbos kaukės gaivinimui, 2 vienkartiniai šalčio maišeliai, 2 turniketai ir pirmosios pagalbos teikimo aprašymas, turniketo naudojimo taisyklės.

„Geriausia būtų vos nusipirkus vaistinėlę, prieš ją padedant į automobilį, atidžiai perskaityti pirmosios pagalbos teikimo aprašą ir instrukciją, kaip naudotis rinkinio priemonėmis.

Šiuo klausimu galima pasikonsultuoti ir vaistinėje. Dažniausias klausimas, kaip naudotis turniketu.

Visų pirma, jis skirtas stabdyti stipriam arteriniam kraujavimui iš galūnės, tai vienkartinė priemonė, tad panaudojus, jo negalima dėti atgal į vaistinėlę.

Taip pat reikėtų elgtis ir su kitomis priemonėmis, vieną panaudojus, vėliau vėl papildyti turimą rinkinį reikiamu priemonių kiekiu“, – atkreipė dėmesį G. Tautkevičienė.

Kaip naudoti turniketą ir gaivinimo kaukę?

Anot jos, jei uždėjus keletą tvarsčių ir stipriai prispaudus, kraujas nesisunkia, turniketas nereikalingas. Jis turėtų būti dedamas tik tada, kai yra intensyvus, nesustabdomas kraujo tekėjimas, turniketas skirtas naudoti tik ant kojų ar rankų.

„Turniketas dedamas maždaug 5–7 cm virš žaizdos, nenuvelkant nuo sužalotojo viršutinių drabužių. Tai padarius, turniketo lazdelę reikėtų sukti taip, kad sustotų kraujavimas iš žaizdos ir toje vietoje nebūtų jaučiamas pulsas. Jei kraujavimas nesustoja, galima dėti ir antrą turniketą.

Labai svarbu pažymėti turniketo uždėjimo laiką tam numatytoje vietoje ir jo nenuimti, kol į nelaimės vietą neatvyks greitosios medicinos pagalbos medikai.

Jeigu streso akimirką pasimiršo tam tikri niuansai, paskambinus greitajai pagalbai ir laukiant paramedikų, galima paprašyti priminti, kaip tinkamai suteikti pirmąją pagalbą“, – paaiškino vaistininkė.

Tarp naujų vaistinėlės priemonių – vienkartiniai šalčio maišeliai ir pirmosios pagalbos kaukė gaivinimui. Pastarosios prireikia, kai žmogus nekvėpuoja ir yra be sąmonės.

„Gaivinimą reikėtų pradėti nuo drabužių atlaisvinimo ir sužalotojo krūtinės apnuoginimo, tada būtina susirasti vietą, kur susikerta krūtinkaulis ir speneliai, ir pradėti gaivinimą spaudžiant būtent tą tašką 30 kartų. Po jų atliekami 2 įpūtimai, kuriems ir reikia naudoti pirmosios pagalbos gaivinimo kaukę.

Šiuos veiksmus reikia kartoti tol, kol žmogus atgaus sąmonę arba į įvykio vietą atvažiuos medikai“, – pažymėjo G. Tautkevičienė.

Gudrauti nepataria

„Kai kurie gyventojai bando gudrauti ir sutaupyti vaistinėlių ieškodami turguose ar pas perpardavinėtojus internete, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad pirmosios pagalbos rinkinių medicinos priemonės turi būti paženklintos privalomu atitikties ženklu CE.

Jis patvirtina, kad medicinos priemonės pagamintos laikantis nustatytų saugos reikalavimų, atliktos būtinos atitikties vertinimo procedūros, o pati priemonė saugi. Tokios ženklo neturinčios priemonės gali būti ne tik nenaudingos, bet ir pavojingos sveikatai“, – tvirtino G. Tautkevičienė.

„Idea prima“ inf. ir nuotraukos

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video