2024/04/20

 

PAŽADAS MERAMS: SEIMAS PASIRENGĘS APTARTI NAUJO SAVIVALDOS MODELIO ĮGYVENDINIMO PROBLEMAS

Seimo rūmuose įvyko Seimo valdybos narių ir naujai išrinktų savivaldybių merų susitikimas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotrauka

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Seimas yra pasiruošęs su vietos valdžios atstovais  diskutuoti apie naujo savivaldos modelio įgyvendinimo problemas ir, jei prireiktų, koreguoti įstatymus.

Tai parlamento vadovė pažymėjo antradienį Seimo rūmuose vykusiame susitikime su naujai išrinktais savivaldybių merais. Jame dalyvavo ir Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas.

„Žinau, kad ne visiems naujasis savivaldos modelis patinka ir kad kyla klausimų dėl praktinio jo įgyvendinimo ir efektyvaus veikimo. Kai kurios mero funkcijos apibrėžtos pernelyg plačiai ir smulkmeniškai, o kai kurie merų įgaliojimai, pvz., savarankiškai formuoti savo politines komandas, pernelyg susiaurintos ar apribotos“, – pažymėjo Seimo pirmininkė V. Čmilytė- Nielsen, kalbėdama apie pakeistą Vietos savivaldos įstatymą ir vietos savivaldos institucijų tarpusavio bendradarbiavimo modelį.

Pasak jos, taip pat kyla klausimų dėl savivaldybių administracijų direktorių, kurių darbo krūvis irgi labai padidėjo, pavadavimo ir daug kitų.

„Galiu užtikrinti, kad Seimas pasirengęs aptarti šiuos klausimus su vietos valdžios atstovais, o jei bus nustatytas teisėkūros iniciatyvų poreikis – ir atitinkamai taisyti teisės aktus“,- žadėjo Seimo pirmininkė.

Ji pasidžiaugė, jog šios kadencijos Seimas išgirdo savivaldybių pasiūlymus dėl Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pakeitimo ir pritarė pertvarkai, kuri savivaldybėms suteikia platesnes galimybes skolintis įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus, taip sustiprinant savivaldybių finansinį savarankiškumą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
ELTOS nuotrauka

Seimo valdybos narių susitikime su merais V. Čmilytė- Nielsen paminėjo ir  kai kuriose savivaldybėse atsiradusį piktnaudžiavimą dėl merų ir savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų panaudojimo. Jos teigimu, Seimas pasirengęs imtis ir šioje srityje teisėkūros veiksmų, jei bus nustatyta, jog jų reikia.

„Pastarosiomis dienomis iš viešosios erdvės sužinojome, kad, deja, bet kai kuriose savivaldybėse kyla labai rimtų problemų dėl tinkamo atsiskaitymo už savivaldybių merų ir tarybos narių tarnybinėms išlaidoms skirtus pinigus. Šiuos klausimus aiškinasi teisėsaugos institucijos bei pačios savivaldybės.

Seimas pasirengęs imtis atitinkamų teisėkūros veiksmų, jei bus nustatyta, jog jų reikia. Skaidrumas ir atvirumas – nesvarbu, ar kalbėtume apie vietos valdžios, parlamento, Vyriausybės ar Respublikos Prezidento lygmenį, yra svarbiausias mūsų prioritetas, nes nuo to tiesiogiai priklauso Lietuvos gyventojų pasitikėjimas teise ir pačia valstybe“,- sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė- Nielsen.

Nepaisant įvairių dabartinių ir praeities problemų bei iššūkių, ji tiki, kad vietos savivalda ir toliau sėkmingai vystysis.

„Visų mūsų tikslas iš esmės tas pats – stipri, savarankiška ir atsakinga savivalda. Vietos demokratija yra vienas iš mūsų nepriklausomos valstybės ramsčių. Savivalda įgalina žmones savarankiškai spręsti reikalus, kurie su jais tiesiogiai susiję, ir tokiu būdu dalyvauti vykdant viešąją valdžią. (…)

Vietos ir centrinės valdžios institucijų pusiausvyra, partnerystė ir abipusė pagarba viena kitos įgaliojimams ‒ tai pamatinė mūsų demokratijos vertybė. O darnus Vyriausybės, parlamento ir savivaldybių merų bei tarybų bendradarbiavimas yra efektyvaus valstybės funkcionavimo sąlyga ir geriausiai tarnauja Lietuvos gyventojams. Mano nuomone, šis bendradarbiavimas, bent jau šioje Seimo kadencijoje, yra konstruktyvus“, – susitikime su merais  sakė V. Čmilytė- Nielsen.

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotame Seimo valdybos narių ir naujai išrinktų savivaldybių merų susitikime dalyvavo apie 40 merų, Seimo valdybos nariai Radvilė Morkūnaitė- Mikulėnienė, Paulius Saudargas, Julius Sabatauskas.

Tai buvo pirmas tokio formato susitikimas. Seimo pirmininkės nuomone, tai galėtų tapti kasmetine, o ne tik kadencijos pradžios tradicija.

Apie šį renginį jo dalyviams primins  Seimo I rūmų Didžiajame kieme padaryta bendra nuotrauka.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video