2024/04/25

 

SAVIVALDYBĖS NEBESKELBIA JAUNŲJŲ PAVARDŽIŲ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Iki šių metų prašymas įregistruoti santuoką skelbtas viešai – Savivaldybės interneto svetainėje, skelbimų lentoje. Būdavo nurodomi norinčių susituokti asmenų vardai, pavardės, gimimo datos, būsimos santuokos registravimo data ir valanda.

Nuo sausio 1 d. jaunųjų sąrašai nebeskelbiami.

Jurga BANIONIENĖ

Saugomi asmens duomenys

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Teisės skyriaus pateikiamais duomenimis, 2023 m. sausio 1 d. įsigaliojo Civilinės būklės aktų registravimo taisyklės.

Jaunųjų pavardės skelbtos dėl to, kad bet kuris suinteresuotas asmuo galėtų pareikšti civilinės metrikacijos skyriui, kad yra kliūčių sudaryti santuokai.

„Po konsultacijų su civilinės metrikacijos įstaigomis, kurios informavo, kad praktikoje pranešimų apie kliūtis santuokai sudaryti iš esmės nepasitaikė, buvo prieita išvados, kad viešas skelbimas, kuriame nurodomi norinčių susituokti asmenų vardai, pavardės ir gimimo datos, pernelyg viešina asmenų, siekiančių susituokti, asmens duomenis. Taigi iki šiol galiojusi tvarka yra perteklinė ir praradusi aktualumą“, – taip šį pasikeitimą komentavo teisingumo ministrės patarėjas Paulius Žeimys.

Savivaldybės Teisės skyrius informavo, kad jaunieji tokią naujovę teigiamai vertina.

Norintys susituokti asmenys civilinės metrikacijos įstaigai arba konsulinei įstaigai asmeniškai paduoda teisingumo ministro nustatytos formos prašymą įregistruoti santuoką. Prašymas gali būti paduodamas tiesiogiai, registruotu paštu arba per kurjerį, o civilinės metrikacijos įstaigai – ir elektroninio ryšio priemonėmis.

Santuoka registruojama praėjus ne mažiau kaip vienam mėnesiui nuo prašymo padavimo dienos.

Prašymai teikiami ištisus metus, o santuokos dažniausiai sudaromos vasarą.

Naujovė dėl tėvystės

Nuo 2023 m. sausio 1 d. atsirado ir dar viena naujovė. Įsigaliojo Civilinės būklės aktų registravimo taisyklių pakeitimai – nesusituokę tėvai dėl tėvystės pripažinimo gali tiesiogiai kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigą, kuri registruoja tėvystės pripažinimą pagal tėvų prašymą. Iki šių metų pradžios tėvystę buvo galima pripažinti tik kreipiantis į notarą.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video