2024/04/19

 

SVARBIAUSIŲ 2022 METŲ RAJONO ĮVYKIŲ APŽVALGA

Nuotrauka Iš redakcijos archyvo

Greitai apsisuko metų ratas. Gyvenimas nestovi vietoje. Pandemijos pabaigą pakeitė karas Ukrainoje. Jo aidai pasiekė ir Kupiškio rajoną – čia laikiną prieglobstį rado nemažai pabėgėlių. Kaip gyvenome, kas pasikeitė per metus, kviečiame dar kartą prisiminti.

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Sausis
Į pasaulį pirmas šių metų kupiškėnas atėjo naktį iš sausio 1-osios į sausio 2-ąją, 23 minutės po vidurnakčio. Oksanos ir Audriaus Latvėnų, šiuo metu gyvenančių Panevėžyje, bet kilusių iš Alizavos seniūnijos, Vainiūniškio kaimo, šeimoje tai antra atžala.

Metų pradžia buvo kitokia Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos bendruomenei. Ji naujus metus pasitiko be 12 metų šiai profesinio mokymo įstaigai vadovavusios Linos Kaušakienės, kuri 2021 m. gruodžio 30 baigė savo darbus mokykloje.

Žiema – ne visiems šalta ir baisi. Lediniais Kupiškio ruoniais pasivadinę maudynių entuziastai šią žiemą susirentė mobilią pirtelę, o artimiausias jų planas – susikurti ir per šventes iškelti savo vėliavą.

Pandemija neslopsta. Kupiškis dar juodojoje sergamumo zonoje. Statistikos departamento pateiktais sausio 3 dienos duomenimis, sergamumo COVID-19 liga rodiklis per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų Kupiškio rajone buvo 659,9. Sausio 3 dienos duomenimis, raudonoje sergamumo zonoje atsidūrusių savivaldybių sumažėjo per pusę ir yra tik septynios. Visos kitos savivaldybės tebėra juodoje sergamumo zonoje.

Siekiant suvaldyti greitai plintančią koronaviruso omikron atmainą, nuo sausio 17 dienos visi vyresni nei 6 metų žiūrovai ir dalyviai, renginį aptarnaujantis personalas privalo uždarose erdvėse per visą renginį dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.

Nors nauji metai dar tik prasidėjo, o rugsėjo 1-oji labai toli, sausio 3 dieną, prieš 8 valandą, prie Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos centrinio įėjimo buvo nutįsusi būsimų pirmokų tėvų eilė. Per vieną dieną prašymus priimti vaiką į pirmą klasę pateikė 48 tėvai.

Sausio 6-ąją, per Tris karalius, iškilmingame renginyje Molėtų kultūros centre aukso vainikais karūnuoti geriausi šalies liaudies meistrai – vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės tradicijų puoselėtojai. Taikomosios dailės grupėje antra vieta skirta Irenai Vapšienei.

Dienos šviesą visai neseniai išvydo ilgametės Šimonių mokyklos lietuvių kalbos mokytojos Renetos Misiūnienės nauja knyga „Rugsėjų šviesoje“. Į didelio leidinio puslapius sugulė medžiaga apie mokyklą, čia dirbusius mokytojus, ją baigusius mokinius.

Sausio 2–14 dienomis Saudo Arabijoje vykęs 44-asis Dakaro ralis buvo sėkmingas pirmą kartą su sunkvežimiu „Tatra“ šioje ralio kategorijoje rungtyniavusiam lietuvių ekipažui „ConnectPay“. Jis bendroje įskaitoje užėmė 12 vietą ir pateko į dvidešimtuką. Ekipažą sudarė Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas. Šie sportininkai ne kupiškėnai, bet jų dalyvavimas Dakaro ralyje glaudžiai susijęs ir su Kupiškiu. Jie važiavo rungtis su Sauliaus Valiuko vadovaujamo „Auto-moto sporto“ klubo licencija. Tarp šio ekipažo rėmėjų buvo kupiškėno Egidijaus Černiaus ūkis, Kupiškio rajono savivaldybė.

Kai niekas nebesitikėjo, kad Skapiškio šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios šv. Petro skulptūra, dingusi prieš 25 metus, atsiras, ji buvo aptikta Zarasų krašto muziejuje, bet lengvai jos atgauti nepavyko. Tam prireikė beveik trejų metų, kol sausio 28 d. oficialiai pasirašytas skulptūros perdavimo–priėmimo aktas.

Plačiau skaitykite gruodžio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video